Vi har brug for humanisterne – også til det tekniske

Ingeniører og teknikere er efterspurgte, men gode it-systemer afhænger også af indsigt i mennesker, sprog og værdier.

Peter Hesseldahl

For et halvt år siden konkluderede Rockwool Fonden, at det danske BNP ville vokse med en milliard kroner, hvis 10.000 af dem, der i dag uddanner sig til humanister, i stedet valgte en lang teknisk uddannelse.

Det koster åbenbart Danmark 100.000 kr. om året i tabt indtjening, hver gang vi uddanner etnologer, filosoffer, historikere eller psykologer.
 
Men i dag går vi imod den seneste tids 'humanist-bashing'.

Mads Tofte, rektor for ITU er en af de eksperter fra it-branchen, som påpeger at vi i høj grad har brug for humanister til at udvikle fremtidens teknologiske løsninger.

”Filosoffer bliver fantastiske softwareudviklere, og med en smule tilpasning til arbejdslivet er de guld værd. De er faktisk nogle af de bedste, fordi de tænker dybt og abstrakt”, siger Mads Tofte.
 
Vi taler med en filosof, der bruger sin uddannelse til at rådgive virksomheder i at udarbejde strategier for databeskyttelse. Etik, overvågning, og respekt for privatlivet er problemstillinger, der ikke kun kræver teknisk indsigt.
 
Tilsvarende er det ikke nok at kunne kode, hvis man skal have store datasystemer til at fungere. En projektleder med speciale i at implementere store it-systemer fortæller, at det – selvfølgelig - også afhænger om at forstå arbejdsgange, kultur, kommunikation og samspil i organisationerne. Og derfor passer hendes uddannelse i dansk og etnologi fint til opgaven.
 
På Oticon arbejder man med at udvikle fremtidens avancerede høreapparater, men også der, handler det ikke kun om tekniske specifikationer, men om at forstå sprog, og de sociale mønstre, når mennesker taler sammen.

Vi taler med en forskningsleder, der selv har en tung teknisk baggrund, men som ser det som forudsætning for udviklingsarbejdet, at man inddrager humanisters kompetencer.  

”De ser teknologien som et middel til at nå et mål, ikke som et mål i sig selv”,  siger han om sine humanistiske kolleger .
 
Som Mandag Morgens Laura Ellemann-Jensen skriver i dagens analyse, handler det om at få blandet kompetencerne.

Humanister skal have lettere ved at koble deres uddannelse med erfaring fra erhvervslivet – og de tekniske uddannelser bør have en grundlæggende undervisning i den humanistiske forståelse for etik, samfund og videnskab.
 
… Og så har vi også lige et aktuelt eksempel på ualmindelig god formidling. Mens indbyggerne i North Carolina med spænding fulgte orkanen Florence og afvejede om de skulle flygte fra uvejret, lavede den amerikanske Weather Channel en kort video, der meget klart illustrerede, hvad konsekvenserne af vandstigningerne kunne blive.

Det er forbilledlig brug af avanceret computergrafik. Det er kun effekter – men det er særdeles effektfuldt.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu