En utrolig sjælden hændelse er slet ikke sjælden eller særlig utrolig

Et hav af Facebookbrugere deler et opsigtsvækkende budskab. Lægger man sin alder sammen med sit fødselsår, så bliver resultatet det samme som indeværende år, nemlig 2017. Det sker angiveligt kun hvert 1000. år, forlyder det. Har du ikke allerede fanget joken, så er du hermed advaret.

”Hvis du i dag tager din alder + dit fødselsår, så bliver det 2017”. Sådan lyder budskabet, der har huseret blandt danske Facebookbrugere de seneste dage. Og angiveligt sker det kun hvert 1000. år, at der er sammenfald mellem alder, fødselsår og og et indeværende årstal.

Kigger man på de mange opslag og kommentarer, så er der nogle, der hurtigt fanger 'svindelnummeret', mens andre ser ud til at blive taget ved næsen. Så lad os lige gøre det klart, hvad der egentlig er galt. 

Selv om budskabet umiddelbart synes opsigtvækkende, så er der ikke noget usædvanligt i den ’utrolige sjældne hændelse'. I sagens natur vil ens fødselsår plusset med alder altid være lig med det år, man befinder sig i. 

Regnestykket vil give samme resultat til næste år og for evig og altid tid.

Der er dog en væsentlig fejl i opslaget. Hvis du laver regnestykket før, du har haft fødselsdag i år, så går du glip af den fantastiske hændelse. Er du født i 1985, har fødselsdag den 1. december, så vil regnestykket lige nu give årstallet 2016.

Man kan også tolke budskabet som om, at om 1000 år, så vil samme regnestykke igen give resultatet 2017. Men gentages beregningen i år 3017, så vil resultatet blive… ja, rigtig gættet, 3017.

Som det måske er de fleste bekendt, så er sådanne udbredte fupnumre nærmest en del af hverdagen på Facebook. Især nordmænd og svenskere plages af en falsk hackeradvarsel mod en mand ved navn Fabrizio Brambilla og hans hund". Og forleden påstod en falsk nyhed, at skuespilleren Morgan Freeman var død.

En anden meget udbredt formulering i opslag på Facebook hedder "KOPIER - DEL IKKE!!" - en formulering, der bør få dine alarmklokker til at ringe, og det har vi skrevet om her.

Forrige artikel Hackeradvarslen om Fabrizio Brambilla og hans hund er et fupnummer Hackeradvarslen om Fabrizio Brambilla og hans hund er et fupnummer Næste artikel Netflix droppede House of Cards længe før Kevin Spacey blev anklaget for sexchikane Netflix droppede House of Cards længe før Kevin Spacey blev anklaget for sexchikane
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.