En utrolig sjælden hændelse er slet ikke sjælden eller særlig utrolig

Et hav af Facebookbrugere deler et opsigtsvækkende budskab. Lægger man sin alder sammen med sit fødselsår, så bliver resultatet det samme som indeværende år, nemlig 2017. Det sker angiveligt kun hvert 1000. år, forlyder det. Har du ikke allerede fanget joken, så er du hermed advaret.

”Hvis du i dag tager din alder + dit fødselsår, så bliver det 2017”. Sådan lyder budskabet, der har huseret blandt danske Facebookbrugere de seneste dage. Og angiveligt sker det kun hvert 1000. år, at der er sammenfald mellem alder, fødselsår og og et indeværende årstal.

Kigger man på de mange opslag og kommentarer, så er der nogle, der hurtigt fanger 'svindelnummeret', mens andre ser ud til at blive taget ved næsen. Så lad os lige gøre det klart, hvad der egentlig er galt. 

Selv om budskabet umiddelbart synes opsigtvækkende, så er der ikke noget usædvanligt i den ’utrolige sjældne hændelse'. I sagens natur vil ens fødselsår plusset med alder altid være lig med det år, man befinder sig i. 

Regnestykket vil give samme resultat til næste år og for evig og altid tid.

Der er dog en væsentlig fejl i opslaget. Hvis du laver regnestykket før, du har haft fødselsdag i år, så går du glip af den fantastiske hændelse. Er du født i 1985, har fødselsdag den 1. december, så vil regnestykket lige nu give årstallet 2016.

Man kan også tolke budskabet som om, at om 1000 år, så vil samme regnestykke igen give resultatet 2017. Men gentages beregningen i år 3017, så vil resultatet blive… ja, rigtig gættet, 3017.

Som det måske er de fleste bekendt, så er sådanne udbredte fupnumre nærmest en del af hverdagen på Facebook. Især nordmænd og svenskere plages af en falsk hackeradvarsel mod en mand ved navn Fabrizio Brambilla og hans hund". Og forleden påstod en falsk nyhed, at skuespilleren Morgan Freeman var død.

En anden meget udbredt formulering i opslag på Facebook hedder "KOPIER - DEL IKKE!!" - en formulering, der bør få dine alarmklokker til at ringe, og det har vi skrevet om her.

Forrige artikel Hackeradvarslen om Fabrizio Brambilla og hans hund er et fupnummer Hackeradvarslen om Fabrizio Brambilla og hans hund er et fupnummer Næste artikel Netflix droppede House of Cards længe før Kevin Spacey blev anklaget for sexchikane Netflix droppede House of Cards længe før Kevin Spacey blev anklaget for sexchikane