EFTERÅRSSERIE: Hvad stiller vi op med techmonopolerne?

Den digitale økonomi har en meget kraftig tendens til at skabe monopoler. De fem amerikanske techgiganter og deres kinesiske modstykker har fået en foruroligende magt. Myndighederne i EU og USA forsøger at stække dem, men det er en langsommelig proces. I Kina har præsident Xi Jinping taget anderledes hårdt fat.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Mikkel Gottlieb

Techmonopolerne tager magten – hvad er problemet

I midten af den globale digitale økonomi sidder fem enorme selskaber, der tilsammen understøtter de fleste dele af det moderne liv. De indsamler detaljerede data om alt og alle, og de skaber ubegribelige formuer til deres ejere. Det virker ude af balance, at så få giganter har så stor magt over markedet og samfundet – men er det i virkeligheden et problem?

EU’s alternativ til techgiganternes dominans 

Anført af EU-kommissionen er den europæiske IT-industri og myndighederne i medlemslandene i gang med at konstruere en ny infrastruktur for styring og deling af data. Målet er dels at få langt mere værdi ud af de data, der indsamles – dels at skabe et alternativ til de amerikanske tech-giganter.

Et katalog over monopolers misbrug 

De store digitale platforme har fået en enestående stærk position. De dominerer ikke kun på et enkelt marked men på stribevis af forretningsområder i kraft af deres tekniske ekspertise, deres data og deres rigdom. Techgiganterne gør det godt – men af og til lige lovlig godt.

Margrethe Vestager: "De næste ti år kommer der til at ske de vildeste ting, og det er afgørende, at vi som samfund og som demokratier sætter rammen."

Det er Margrethe Vestagers job at forhindre, at de største selskaber misbruger deres magt. Men lovgivning og retssager er en langsommelig og til tider uforudsigelig proces. Alligevel er Vestager ikke misundelig, når myndighederne i Kina kan skære igennem og på få måneder tvinge techgiganterne til at rette ind.

Hvad sker der, når tre firmaer ejer verden?

Kun tre kapitalforvaltere ejer omkring en fjerdedel af alle store amerikanske børsnoterede selskaber. Det er en enorm koncentration af magt, men egentlig er magten nærmest en uheldig bivirkning ved en forretningsmodel, der er så succesfuld, at den er ved at overtage verden.

Den kinesiske stat vs. techgiganterne: 3 – 0

Den kinesiske regering fortsætter den hårde kurs over for techgiganterne. Det giver industrien enorme tab, og indgrebene har rystet den globale finansverdens tillid til at investere i Kina. Men det er en pris, præsident Xi tydeligvis er villig til at betale for at kunne holde kontrol med udviklingen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu