Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Mikroorganismer er fremtidens kemikaliefabrik

Bakterier, gærceller og svampe er formidable til at fremstille komplekse molekyler ud fra simple råstoffer. Forskerne bliver stadig bedre til at ændre mikroorganismers gener og på den måde ’programmere’ dem til at producere præcis de stoffer, man har brug for.

Foto: Glycom

I et industrikvarter lige udenfor Esbjerg ligger en stor fabrik fra 1960’erne. Den blev først bygget til at lave tørmælk, så lavede den kosttilskud til svinefoder, men i  2017 blev den – formedelst en halv milliard kroner – bygget om til en langt mere forfinet type produktion. 

I dag er de store tanke fyldt med en suppe af bakterier, der har travlt med at fremstille en håndfuld sukkerarter, der ellers kun findes i menneskelig modermælk. Og det går rigtig godt. Glycom, som virksomheden hedder, sælger for en halv milliard kroner årligt af de særlige sukkerarter, først og fremmest til Nestlé. Sidste år blev Glycom solgt til den hollandske biokemikoncern DSM for 5,7 milliarder kroner. 

I den anden ende af landet, på Østerbro i København, har BioPhero netop gennemført den første forsøgsproduktion i stor skala af deres bud på et miljøvenligt middel til skadedyrsbekæmpelse.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu