USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder
GRØN OMSTILLING Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.
Claus Kragh
EuroparedaktørDen accelererede grønne omstilling ændrer fundamentalt ved magtbalancen i verden. Mandag Morgen stiller i denne uge skarpt på det geopolitiske magtskifte, der følger med udviklingen af nye energikilder og afviklingen af den fossile æra.
Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen
USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder
Danmark købte russisk goodwill med Nord Stream
7. april 2014: Russerne fik adgang til at trække gasrørledningen Nord Stream gennem dansk farvand – og Danmark fik goodwill. Gamblingen er foreløbig endt med gevinst til russerne og har placeret Danmark i en position, hvor danske boligejere, kraftværker og virksomheder er afhængige af gas fra Rusland frem til 2030. Og i den aktuelle strid om Ruslands annektering af Krim står Danmark nu som det land i den vestlige alliance, der med Nord Stream-tilladelsen spillede Putins Rusland det afgørende strategiske kort i hænde.
Eksperter anklager: Vestager og co. går Gazproms ærinde
26. februar 2016: EU-Kommissionen går – presset af Tyskland – Gazproms ærinde i sager om rørledninger, der sender russisk gas for milliarder af kroner ind på de lukrative europæiske markeder. Det mener to førende europæiske iagttagere af sagerne om rørledningerne Nord Stream 2 og OPAL.
”Kig på hr. Lissek og hr. Müller, de er ikke russiske spioner!”
23. april 2017: Gasrørledningen Nord Stream 2 fra Rusland via Østersøen til Tyskland er et projekt til 60 mia. kr., der har en tidligere tysk og en tidligere dansk regeringschef i roller som toplobbyister i hver sin lejr. Mandag Morgen har været i Rusland på Nord Streams regning.
Russiske lobbymillioner sikrer adgang til Vestens politiske netværk
11. marts 2018: Pensionerede toppolitikere i Europa er vellønnede lobbyister for Putins Rusland.
Ørsted er grossist i russisk gas til Europa
11. marts 2018: EU er dybt afhængig af russisk gas, fordi Tyskland er det. Danmark er ikke. Alligevel køber statsejede Ørsted hvert år gas for milliarder hos Gazprom. 2017 blev et nyt rekordår for russisk gaseksport til Europa.
"Europa står over for store farer, hvis Nord Stream 2 bliver fuldført"
9. oktober, 2018: Den grønne omstilling styrker Europas sikkerhedspolitiske interesser overfor det autoritære Putin-regime i Rusland. Derfor bør Danmark sige nej til Putins ønske om at anlægge Nord Stream 2 gennem dansk farvand, mener Peter Doran, leder af den ansete Washington-tænketank CEPA.
Merkel vil have Putins gasledning gjort færdig
20. januar 2021: Angela Merkel vil ikke finde sig i, at USA skal bestemme, om Tyskland og Europa kan købe gas i Rusland. Derfor bliver rørledningen Nord Stream 2 efter al sandsynlighed bygget færdig, selvom protesterne vælter ned over den tyske kansler.
USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder
23. november 2020: Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.
Tysklands hårde brud med russisk energi afslører et kontinent gennemsyret af Kremls lobbyisme
30. september 2022: Ruslands statslige energivirksomheder har indtil foråret 2022 haft et uigennemskueligt greb om energisektoren i Tyskland. Politikere, erhvervsfolk, advokater og rådgivere i hundredvis har i årtier fungeret som Putins vellønnede lobbyister i Tyskland og i EU. Nu er transformationen ud af den russiske energiafhængighed i gang. Tyskland nationaliserer russiske energiselskaber i landet, og det afslører, hvor dybt den russiske energiindflydelse i Europa stikker.
Danmark var nøgleland for Putins gaslobby
9. oktober 2022: Den aktuelle udrensning af russiske interesser i den europæiske energisektor skaber fornyet fokus på de danske virksomheder og forretningsfolk, der har været Gazproms tætte allierede. I næsten 15 år spillede den nuværende formand for Jyske Bank en afgørende rolle for Gazproms succes i Europa.
Danmark har været mindst lige så naiv over for Putin som resten af Europa
21. oktober 2022: Danske politikere og erhvervsledere har i mere end 20 år overhørt og overset utallige advarsler om, at Vladimir Putin i sidste ende ville bruge sit energivåben mod Europa. Hvis ikke Danmark har været direkte Ruslandsvenlige, har vi i hvert fald opført os som en geopolitisk søvngænger.
USA og EU står over for hinanden i et voldsomt geopolitisk drama om Europas fremtidige energiforsyning fra Rusland – med Danmark i en central birolle.
Sagen handler om den 1.230 kilometer lange gasrørledning Nord Stream 2 fra Sankt Petersborg til Nordtyskland. Der var lagt 1.070 kilometer af rørledningen, da arbejdet blev stoppet meget abrupt i december 2019 efter pres fra amerikansk side. Siden er det ikke lykkedes russerne at komme videre med projektet.
Projektets oprindelige pris var ifølge det i Schweiz indregistrerede Nord Stream AG sat til 9,5 milliarder euro. Nord Stream AG er ejet af det russiske statsselskab Gazprom. Nord Stream har tidligere oplyst, at otte måneders forsinkelse af projektet i forbindelse med dansk myndighedsbehandling betød ekstraomkostninger på 600 millioner euro. Den aktuelle forsinkelse må således logisk set koste mindst det samme, således at den samlede projektpris nu må være betydeligt over 10 milliarder euro.
Det er den amerikanske lov ‘Protecting Europe’s Energy Security Act’, som gør det muligt at straffe selskaber, der hjælper Rusland med at bygge energiinfrastruktur, der efter USA’s opfattelse svækker Europas forsyningssikkerhed og ’skader USA’s nationale sikkerhedsinteresser’, som det fremgår af det amerikanske
Hård amerikansk kurs
Amerikanerne er gået hårdt til værks i sagen, hvilket ejeren af projektets hovedentreprenør, den hollandske milliardær Edward Heerema, har bekræftet i et interview med hollandsk radio. Ifølge Heerema fik hans selskab Allseas, der er verdens førende inden for lægning af rørledninger til havs, i december 2019 besked på at stoppe arbejdet øjeblikkeligt, selv om man kun manglede to ugers arbejde.
“Vi blev advaret af amerikanerne om, at vi skulle forlade stedet øjeblikkeligt. At vores skibe ikke havde tilladelse til at blive,” sagde Heerema.
Siden er sagen eskaleret yderligere i først juli og siden oktober 2020, hvor amerikanerne har udvidet sanktionerne til at gælde også rådgivere og forsikringsselskaber. Hver gang den amerikanske regering strammer sanktionerne, opdateres oplysningerne på udenrigsministeriets hjemmeside www.state.gov.
Den danske rådgivende ingeniørkoncern Rambøll har samarbejdet med den russiske gasindustri om rørledninger via Østersøen til Tyskland i mere end 20 år. Rambøll ønsker ikke at kommentere, hvorvidt samarbejdet med russerne om Nord Stream 2 fortsætter. Eller om Rambøll, ligesom virksomheder og myndigheder i blandt andet Tyskland og Norge, har mærket de amerikanske myndigheders stærke engagement i sagen.
De republikanske senatorer Ted Cruz, Tom Cotton og Ron Johnson skrev således et brev til borgmesteren i byen Sassnizt på den nordtyske ø Rügen, hvor man truede med , hvis Sassnizt lagde havn til skibe involveret i færdiggørelsen af Nord Stream 2. Brevet kan læses på Ted Cruz’ hjemmeside i det amerikanske senat.
Norske DNV GL, der leverer certificering til Nord Stream, skriver i en mail til Mandag Morgen, at man fortsat har kontrakt med Nord Stream vedrørende projektet, og at man i øvrigt ’vedblivende er i tæt kontakt med US State Department om eksisterende amerikanske sanktioner’.
De amerikanske trusler er i øvrigt så effektive, at Nord Stream næsten et år efter afbrydelsen endnu ikke er klar til at gå videre med arbejdet. Før dette kan ske skal selskabet i øvrigt have grønt lys fra både Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen i Danmark, eftersom arbejdet er afbrudt i dansk farvand.
Europæisk frustration
Det håndfaste amerikanske ’energidiplomati’ i Nord Stream-sagen har vakt irritation i Tyskland og i EU. Tysklands udenrigsminister Heiko Mass har trodsigt udtalt til Süddeutche Zeitung, at ingen andre lande skal diktere EU’s energipolitik. Tyskernes problem er imidlertid, at der i en række europæiske lande og i Europa-Parlamentet er stor modstand mod Nord Stream 2. Nogle mener, at det styrker den autoritære Vladimir Putin, mens andre mener, at det modarbejder omstillingen til vedvarende energi.
Martin Lidegaard, radikal formand for Udenrigspolitisk Nævn, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag vedrørende Rambøll. Men han siger:
”Det er ikke rimeligt, at store magter udøver den slags pression. For et lille land som Danmark er det svært. Omvendt forstår jeg også amerikanernes frustration. Og jeg undrer mig virkelig over, at man i Tyskland har undladt at bruge Nord Stream 2 til at stille nogle betingelser over for Rusland. Det er meget mærkværdigt – selv om jeg på alle mulige måder har den største respekt for Tyskland og for kansler Angela Merkel.”