Post-crash-økonomerne er ved at blive voksne

I Storbritannien præger bevægelsen Rethinking Economics allerede erhvervsliv, styrelser, ministerier – og endda nationalbanken. De første studenteroprørere på økonomistudierne arbejder nu mange steder i samfundet og er i gang med at sætte deres præg på det.

Joe Earle læste makroøkonomi ved universitetet i Manchester, mens Grækenlands økonomi krakkede. Eurozonen ulmede, samtidig med at han terpede økonomiske modeller, han ikke kunne forbinde med virkeligheden. Græske regeringer holdt i kortere tid end det år, kurset i makroøkonomi varede, og selv om Joe Earle spurgte og ledte, fandt han ingen svar på det, han så udfolde sig. Den økonomiske teori, han blev præsenteret for, var simpelthen ikke dækkende, så i 2012 begyndte han selv at lede efter svarene. 

"Lige som mange andre var jeg begyndt at læse økonomi, fordi jeg ville forstå den, og fordi jeg ville have indflydelse på den. Men undervisningen var frakoblet det, der skete i verden," siger Joe Earle.

Det blev udgangspunktet for studenternetværket Post-Crash Economics Society, som i 2014 slog sig sammen med andre grupper, der havde oplevet det samme som Joe Earle. Sammen blev de til det globale netværk Rethinking Economics, og i dag er de godt 70 afdelinger, der i lande så forskellige som Israel, USA, Sverige, Uganda, Indien, Australien og Polen kritiserer den måde, der bliver undervist i økonomi på universiteter verden over. Den neoklassiske økonomiske teori er ikke nok. Pensum skal udvides, de studerende skal introduceres til alternative teorier som for eksempel marxistisk, feministisk, adfærdsteoretisk og økologisk, og de skal læse mere økonomihistorie, mener Rethinking-studerende på universiteter som Cambridge, St Andrews, Uppsala og nu også på Københavns Universitet.

Login