Analyse af 
Simon Friis Date

Regeringens nye energieventyr vil gøre Danmark rigt og kloden endnu mere udpint

De nye politiske planer for en massiv udbygning af vedvarende energi har en mindre grøn bagside: Udvindingen af mineralerne til vindmøller, batterier og solceller vil lægge beslag på enorme naturarealer på en klode, hvor minedrift allerede i dag dækker et areal 1000 gange større end Danmark.

Putins Rusland fører krig i Ukraine på anden måned, og EU’s forbrug af russisk gas er med til at finansiere den. En ny rapport fra FN’s klimapanel kalder på omgående handling og fortæller, at verden har tre år til at knække CO2-kurven. Vi har travlt.

Står det til regeringen, skal politikerne derfor nu gå i gang med at fjerne de barrierer, som har gjort, at udbygningen af landvind har været faldende i over tyve år. Vi skal tidoble antallet af solceller og ”høste Nordsøens fulde havvindspotentiale”, hvilket vil svare til en 15-dobling af den nuværende danske havvindkapacitet, som der står i det udspil, regeringen fremlagde onsdag.

Men trods den positive mission kommer regeringens planer med en bagside. For selvom sol- og vindenergi er miljøvenligt, når det først kommer op at stå, så er produktionen ikke uden miljøomkostninger. Det Internationale Energiagentur (IEA) har regnet ud, at der skal bruges 13 gange så mange kilo mineraler til en havvindmølle, som der skal til et gasanlæg, der kan levere den samme mængde energi. Heller ikke et kulkraftværk kræver tilnærmelsesvist så intensiv en minedrift som de bæredygtige teknologier, vi netop er i gang med at omstille vores energisystemer til. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu