Faldt den canadiske premierministers øjenbryn af for rullende kamera?

Et videoklip, der angiveligt viser, at den canadiske premierminister Justin Trudeaus er ved at tabe sit ene øjenbryn under et tv-interview, har opnået stor opmærksomhed på ikke mindst de sociale medier. Der er dog en helt naturlig forklaring på det faldende bryn.

“Se her! Hans venstre øjenbryn falder pludselig af! Det skete efter sigende i går!”

Sådan skriver en dansk Facebook-bruger i et opslag med et tv-interview med den canadiske premierminister Justin Trudeau. Og danskeren er absolut ikke alene. Brugere af det sociale medie over hele verden, at han da må have kunstige øjenbryn. Også et par danske netmedier henviser til 'sagen'. I videoen ser det nemlig ud som om, at hans venstre bryn har mistet fæstningen i den ene side og er lige ved at falde af.

Men synet bedrager. Premierministerens bryn vokser uens, fastslår blandt andet det amerikanske faktatjekmedie snopes.com og netmediet BuzzFeed.

Under topmødet mellem G7-landene tidligere på måneden var medier fra hele verden mødt talstærkt op, og der blev lavet adskillige interviews med stats- og regeringscheferne. Herunder også Justin Trudeau.

I kølvandet fulgte påstanden på blandt andet de sociale medier om, at en populær 16 sekunder lang video viser, at den canadiske premierministers ene øjenbryn pludselig slipper hans ansigt, og at han derfor må have falske bryn.

Klippet kan findesmange hjemmesider, hvor det dog ikke bare tages for gode varer, men også mødes med skeptiske reaktioner, mens andre ikke var sene til slet og ret at konkludere, at “Justin har et faldende øjenbryn!”

Den korte video er et uddrag af en længere tv-optagelse fra et pressemøde med Justin Trudeau og den franske præsident Emmanuel Macron forud for G7-topmødet for to uger siden. Videostumpen, der er gået viralt på nettet, er skåret ud af den fulde optagelse cirka et minut inde i videoen.

Og det kan godt se ud som om, Justin Trudeaus øjenbryn er ved at falde af for øjnene af de mange journalister. Og der er tilsyneladende ikke tale om billedmanipulation, men snarere om lys, der falder på premierministerens ansigt på en sådan måde, at det ser ud som, øjenbrynet pludselig er ved at falde af.

Zoomer vi ind på premierministerens ansigt er det dog tydeligt, at hans øjenbryn ikke er ved at falde af. Forklaringen på det visuelle bedrag skal findes i, at hans bryn vokser uens og dermed sker der også et farveskifte, da den tættere bevoksning i den ene ende af brynet gør det mere sort.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix

Nok så væsentligt er, at da vi slår Justin Trudeau op i vores billedarkiv, finder vi adskillige billeder af både nyere og ældre dato, hvor man kan se samme asymmetiske øjenbryn. 

I øvrigt er der ingen af de tilstedeværende, der reagerer på den påståede hændelse, ligesom ministeren heller ikke med hænderne forsøger at rette på sit øjenbryn.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix / Justin Tang/Ritzau Scanpix

Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at billeder på nettet bliver misforstået eller bevidst delt med en falsk påstand om, hvad der foregår på billedet. For en måned siden gik to  billeder fra et svensk supermarked i omløb på Facebook. Billederne bliver mistolket som om, at supermarkedet med store skilte i butikken gør opmærksom på, at man ikke sælger svinekød under den muslimske fastemåned ramadanen. Men supermarkedet har aldrig boykottet svinekød, og i øvrigt er billederne flere år gamle.

Og i april blev en uskyldig mellemøstligt-udseende mand på nettet beskyldt for at være gerningsmanden bag angrebet i Münster i Tyskland, hvor en varevogn kørte ind i cafegæster og dræbte to personer. Men manden havde absolut intet med angrebet at gøre, der blev udført af en tysk mand uden terrorforbindelser.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

Forrige artikel Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Næste artikel Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom
Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.