Faldt den canadiske premierministers øjenbryn af for rullende kamera?

Et videoklip, der angiveligt viser, at den canadiske premierminister Justin Trudeaus er ved at tabe sit ene øjenbryn under et tv-interview, har opnået stor opmærksomhed på ikke mindst de sociale medier. Der er dog en helt naturlig forklaring på det faldende bryn.

“Se her! Hans venstre øjenbryn falder pludselig af! Det skete efter sigende i går!”

Sådan skriver en dansk Facebook-bruger i et opslag med et tv-interview med den canadiske premierminister Justin Trudeau. Og danskeren er absolut ikke alene. Brugere af det sociale medie over hele verden, at han da må have kunstige øjenbryn. Også et par danske netmedier henviser til 'sagen'. I videoen ser det nemlig ud som om, at hans venstre bryn har mistet fæstningen i den ene side og er lige ved at falde af.

Men synet bedrager. Premierministerens bryn vokser uens, fastslår blandt andet det amerikanske faktatjekmedie snopes.com og netmediet BuzzFeed.

Under topmødet mellem G7-landene tidligere på måneden var medier fra hele verden mødt talstærkt op, og der blev lavet adskillige interviews med stats- og regeringscheferne. Herunder også Justin Trudeau.

I kølvandet fulgte påstanden på blandt andet de sociale medier om, at en populær 16 sekunder lang video viser, at den canadiske premierministers ene øjenbryn pludselig slipper hans ansigt, og at han derfor må have falske bryn.

Klippet kan findesmange hjemmesider, hvor det dog ikke bare tages for gode varer, men også mødes med skeptiske reaktioner, mens andre ikke var sene til slet og ret at konkludere, at “Justin har et faldende øjenbryn!”

Den korte video er et uddrag af en længere tv-optagelse fra et pressemøde med Justin Trudeau og den franske præsident Emmanuel Macron forud for G7-topmødet for to uger siden. Videostumpen, der er gået viralt på nettet, er skåret ud af den fulde optagelse cirka et minut inde i videoen.

Og det kan godt se ud som om, Justin Trudeaus øjenbryn er ved at falde af for øjnene af de mange journalister. Og der er tilsyneladende ikke tale om billedmanipulation, men snarere om lys, der falder på premierministerens ansigt på en sådan måde, at det ser ud som, øjenbrynet pludselig er ved at falde af.

Zoomer vi ind på premierministerens ansigt er det dog tydeligt, at hans øjenbryn ikke er ved at falde af. Forklaringen på det visuelle bedrag skal findes i, at hans bryn vokser uens og dermed sker der også et farveskifte, da den tættere bevoksning i den ene ende af brynet gør det mere sort.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix

Nok så væsentligt er, at da vi slår Justin Trudeau op i vores billedarkiv, finder vi adskillige billeder af både nyere og ældre dato, hvor man kan se samme asymmetiske øjenbryn. 

I øvrigt er der ingen af de tilstedeværende, der reagerer på den påståede hændelse, ligesom ministeren heller ikke med hænderne forsøger at rette på sit øjenbryn.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix / Justin Tang/Ritzau Scanpix

Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at billeder på nettet bliver misforstået eller bevidst delt med en falsk påstand om, hvad der foregår på billedet. For en måned siden gik to  billeder fra et svensk supermarked i omløb på Facebook. Billederne bliver mistolket som om, at supermarkedet med store skilte i butikken gør opmærksom på, at man ikke sælger svinekød under den muslimske fastemåned ramadanen. Men supermarkedet har aldrig boykottet svinekød, og i øvrigt er billederne flere år gamle.

Og i april blev en uskyldig mellemøstligt-udseende mand på nettet beskyldt for at være gerningsmanden bag angrebet i Münster i Tyskland, hvor en varevogn kørte ind i cafegæster og dræbte to personer. Men manden havde absolut intet med angrebet at gøre, der blev udført af en tysk mand uden terrorforbindelser.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

Forrige artikel Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Næste artikel Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.