Faldt den canadiske premierministers øjenbryn af for rullende kamera?

Et videoklip, der angiveligt viser, at den canadiske premierminister Justin Trudeaus er ved at tabe sit ene øjenbryn under et tv-interview, har opnået stor opmærksomhed på ikke mindst de sociale medier. Der er dog en helt naturlig forklaring på det faldende bryn.

“Se her! Hans venstre øjenbryn falder pludselig af! Det skete efter sigende i går!”

Sådan skriver en dansk Facebook-bruger i et opslag med et tv-interview med den canadiske premierminister Justin Trudeau. Og danskeren er absolut ikke alene. Brugere af det sociale medie over hele verden, at han da må have kunstige øjenbryn. Også et par danske netmedier henviser til 'sagen'. I videoen ser det nemlig ud som om, at hans venstre bryn har mistet fæstningen i den ene side og er lige ved at falde af.

Men synet bedrager. Premierministerens bryn vokser uens, fastslår blandt andet det amerikanske faktatjekmedie snopes.com og netmediet BuzzFeed.

Under topmødet mellem G7-landene tidligere på måneden var medier fra hele verden mødt talstærkt op, og der blev lavet adskillige interviews med stats- og regeringscheferne. Herunder også Justin Trudeau.

I kølvandet fulgte påstanden på blandt andet de sociale medier om, at en populær 16 sekunder lang video viser, at den canadiske premierministers ene øjenbryn pludselig slipper hans ansigt, og at han derfor må have falske bryn.

Klippet kan findesmange hjemmesider, hvor det dog ikke bare tages for gode varer, men også mødes med skeptiske reaktioner, mens andre ikke var sene til slet og ret at konkludere, at “Justin har et faldende øjenbryn!”

Den korte video er et uddrag af en længere tv-optagelse fra et pressemøde med Justin Trudeau og den franske præsident Emmanuel Macron forud for G7-topmødet for to uger siden. Videostumpen, der er gået viralt på nettet, er skåret ud af den fulde optagelse cirka et minut inde i videoen.

Og det kan godt se ud som om, Justin Trudeaus øjenbryn er ved at falde af for øjnene af de mange journalister. Og der er tilsyneladende ikke tale om billedmanipulation, men snarere om lys, der falder på premierministerens ansigt på en sådan måde, at det ser ud som, øjenbrynet pludselig er ved at falde af.

Zoomer vi ind på premierministerens ansigt er det dog tydeligt, at hans øjenbryn ikke er ved at falde af. Forklaringen på det visuelle bedrag skal findes i, at hans bryn vokser uens og dermed sker der også et farveskifte, da den tættere bevoksning i den ene ende af brynet gør det mere sort.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix

Nok så væsentligt er, at da vi slår Justin Trudeau op i vores billedarkiv, finder vi adskillige billeder af både nyere og ældre dato, hvor man kan se samme asymmetiske øjenbryn. 

I øvrigt er der ingen af de tilstedeværende, der reagerer på den påståede hændelse, ligesom ministeren heller ikke med hænderne forsøger at rette på sit øjenbryn.


Foto: Sean Kilpatrick/Ritzau Scanpix / Justin Tang/Ritzau Scanpix

Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at billeder på nettet bliver misforstået eller bevidst delt med en falsk påstand om, hvad der foregår på billedet. For en måned siden gik to  billeder fra et svensk supermarked i omløb på Facebook. Billederne bliver mistolket som om, at supermarkedet med store skilte i butikken gør opmærksom på, at man ikke sælger svinekød under den muslimske fastemåned ramadanen. Men supermarkedet har aldrig boykottet svinekød, og i øvrigt er billederne flere år gamle.

Og i april blev en uskyldig mellemøstligt-udseende mand på nettet beskyldt for at være gerningsmanden bag angrebet i Münster i Tyskland, hvor en varevogn kørte ind i cafegæster og dræbte to personer. Men manden havde absolut intet med angrebet at gøre, der blev udført af en tysk mand uden terrorforbindelser.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

Forrige artikel Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Næste artikel Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.