Her er de danske ghettoområder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lancerede i sin nytårstale mandag et opgør med parallelsamfundene i Danmark. Her spiller ghettoområderne en væsentlig rolle. Vi ser nærmere på de danske ghettoer.

Foto: Ane Cecilie Blichfeldt/Norden.org
Thomas Hedin

I sin nytårstale mandag præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et mål om at komme de danske ghettoer til livs.

Det er 22 almennyttige boligselskaber fordelt på 13 kommuner, der i dag har en indtaget en lidet flatterende placering på regeringens såkaldte ghettoliste.

Mindst tre af i alt seks kriterier skal være opfyldt for, at et boligområde finder vej til listen:

1. Der skal bo mindst 1.000 personer

2. Over 40 procent af de 18-64-årige er uden job (gennemsnit for de seneste to år)

3. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

4. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år)

5. Over 50 procent af beboere i alderen 30-59 år har kun en grunduddannelse

6. Under 55 procent af skattepligtige beboere i alderen 15-64 år har en indkomst før skat, der er lavere end gennemsnittet i regionen. Personer under uddannelse tæller ikke med

København er den kommune i landet, der har flest boligområder, der opfylder mindst tre af de seks kriterier, og dermed betegnes som ghettoer. Det er måske ikke så overraskende, fordi det også er den kommune i landet med flest indbyggere.

Note: Her ligger bebyggelserne: Mjølnerparken i København, Gadelandet/Husumgård i København. Tingbjerg/Utterslevhuse i København. Bispeparken i København. Tåstrupgård i Høje Taastrup. Gadehavegård i Høje Taastrup. Agervang i Holbæk. Ringparken i Slagelse. Motalavej i Korsør. Lindholm i Nykøbing F. Solbakken i Odense. Vollsmose i Odense. Nørager/Søstjernevej i Sønderborg. Stengårdsvej i Esbjerg. Korskærparken i Frederikcia. Sundparken i Horsens. Munkebo i Kolding. Skovvejen/Skovparken i Kolding. Finlandsparken i Vejle. Bispehaven i Aarhus. Skovgårdsparken i Aarhus. Gellerupparken/Toveshøj i Aarhus.

De fire københavnske bebyggelser er Mjølnerparken, Gadelandet/Husumgård, Tingbjerg/Utterslevhuse og Bispeparken. Kommunen med næst flest ghettoer er Aarhus, hvor den formodentlig mest kendte er Gellerupparken.

Det er dog bydelen Vollsmose i Odense, der er den bebyggelse på listen, der har markant flest beboere. Næsten 9.200 personer har deres hjem på et område på kun to kvadratkilometer. Vollsmose har også blandt de områder, der har den største andel af indbyggere, der står uden for arbejdsmarkedet og begår mest kriminalitet.

Det er dog i Gellerupparken/Toveshøj i Aarhus Kommune, hvor flest beboere er dømt for kriminelle forhold. 3,43 procent har fået en dom for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. I den modsatte ende finder vi boligselskabet Munkebo i Kolding, hvor ’kun’ 1,38 procent af indbyggerne har været en tur forbi en dommer og kendt skyldige.

Gellupparken ligger også øverst på listen, når vi ser på, hvor mange af beboerne, der står uden for arbejdsmarkedet, nemlig 52,9 procent. Kun Sundparken i Horsens har flere indbyggere, der ikke er i job, nemlig 54,8 procent af alle, der bor i byggeriet. Herudover er det Vollsmose, hvor mere end halvdelen af alle beboere står uden for arbejdsmarkedet.

Mjølnerparken på Nørrebro i København optræder hyppigt i medierne, når det handler om sociale problemer og kriminalitet i ghettoområderne. Men på ét område skiller beboerne sig ud. I Mjølnerparken er det nemlig 'kun' 51 procent af beboerne i alderen 15-64 år, der har en indkomst før skat, der er lavere end gennemsnittet i regionen, og det er den mindste andel blandt de 22 ghettoområder. Vi skal til Kolding for at finde den ghetto, hvor flest indbyggere mellem 15 og 64 år har en indkomst under gennemsnittet. 67 procent af indbyggerne i Munkebo opfylder kriteriet om lav indkomst.

Ghettobebyggelserne er også kendetegnet ved at have en endda meget stor koncentration af indbyggere fra ikke-vestlige lande. Her er det især Mjølnerparken og Tingbjerg i København, Gellerupparken i Aarhus og Finlandsparken i Vejle, der skiller sig ud, hvor over 70 procent af indbyggerne kommer fra de ikke-vestlige lande.

I 2016 var der 25 boligområder på ghettolisten. I den seneste opgørelse, der er fra december 2017, var tallet 22. Det er det laveste siden år 2010, hvor listen blev lavet for første gang.

LÆS OGSÅ: Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden?

LÆS OGSÅ: Danskerne tror, der er tre gange så mange på kontanthjælp, som der reelt er

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

LÆS OGSÅ: Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret?

LÆS OGSÅ: Har man 14.500 udbetalt, når man er på kontanthjælp?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu