Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Martin Breindahl Kruse

Hvis du vil leve som veganer, skal du så vidt muligt undgå alle former for udnyttelse af og grusomhed mod dyr. Og derfor bør du strengt taget holde dig fra avocadoer og mandler. 

Det er i hvert fald budskabet i en video med titlen “Avocados Aren’t Vegan”, som i øjeblikket hitter på sociale medier. På Facebook er den set mere end 10 millioner gange, og den er delt mere end 44.000 gange. Videoen findes også på YouTube. Og nu deler danskere den også. 

Videoen er et klip fra et quizprogram på den britiske tv-station BBC, hvor den dansk-britiske komiker og tv-vært Sandi Toksvig fortæller, at både avocadoer og mandler faktisk ikke er veganske.

I kommentarfeltet til opslaget på Facebook, er der blandt andet danskere, der undrer sig over, at veganere ikke bør spise for eksempel en avocado. Men det er vigtigt at lægge mærke til, at Sandi Toksvig i videoen faktisk også siger, at det kun er veganere, der anlægger en 'streng fortolkning' af veganisme, som fravælger netop de frugter og grøntsager. 

Problemet er, at produktionen af avocado og mandler - og faktisk også kiwi, kirsebær, agurk, salat, broccoli og flere andre afgrøder - kræver, at planterne bliver bestøvet af bier.  

Men den produktion er “unaturlig”, da man fragter millionvis af bier til plantagerne for at have bier nok. Og det lider bierne under, lyder fortællingen i programmet.  

Mens det er rigtig nok, at bier flyttes rundt på lastbiler, betyder det ikke nødvendigvis, at de dør i hobetal, siger Per Kryger, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, hvor han forsker i bier. 

“Der bliver fragtet millionvis af bier til blandt andet mandelproduktionen i Californien. Det er nødvendigt for produktionen. Og ja, det er hårdt for bierne, men det er ikke noget, der bidrager voldsomt til tab af bier set i en større sammenhæng,” siger han. 

Vil man gerne have sikkerhed for, at man ikke bidrager til mishandling eller udnyttelse af bier, er det desværre ikke nok at undgå avocado, californiske mandler og et par andre planter. Produktionen af en lang række fødevarer kræver nemlig bestøvning fra bier.  

“Hvad så med grønne bønner og tomater? Når man producerer dem, benytter man sig også af humlebier til at bestøve planten. Hvis vi skærer alle bi-bestøvede planter fra, så er vi nede på kartofler, korn, majs, ris. Der er ikke mange vindbestøvede planter, så det bliver meget svært at leve af afgrøder kun fra dem,” siger Per Kryger. 

Officielle kriterier: Avocado er vegansk 

Hos Dansk Vegetarisk Forening, der også repræsenterer veganere, afviser de, at veganere ikke kan spise mandler og avocado. 

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. (Foto: Dansk Vegetarisk Forening).

“Veganere tilstræber at undgå fødevarer, tøj og lignende, hvor der er blevet brugt noget fra et dyr i forarbejdningsprocessen. Men bestøvning fra bier og gødning fra dyr udelukker ikke produkter fra at være veganske. Og de er en forudsætning for landbruget, som verden ser ud i dag,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening. 

Han medgiver dog, at veganisme er et elastisk begreb. Det er nemlig defineret som ”en måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål”. 

Og tager man den definition ud i det ekstreme, så er der enkelte veganere, der ikke vil spise avocado og mandler. 

“I yderste konsekvens af den elastiske definition, kan man godt argumentere for, at man bør vælge ikke at spise for eksempel avocadoer, men det er meget svært at praktisere den form for veganisme,” fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl

LÆS OGSÅ: Redder du et dyr om dagen ved at blive veganer?

LÆS OGSÅ: Er æg lige så farlige som cigaretter?

LÆS OGSÅ: Nej, dine salatblade er ikke dækket af et lag plastik

LÆS OGSÅ: Er alle norske burlaks giftige?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu