Nej, der har ikke været 18 skoleskyderier i USA siden årsskiftet

Sidste uges skoleskyderi på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida, hvor 17 elever og lærere mistede livet, var det 18. skoleskyderi i USA i 2018, oplyste både danske og internationale medier i deres dækning. Men påstanden om, at der har været 18 skoleskyderier i USA i 2018, er i bedste fald misvisende.

I den forgangne uge har flere amerikanske og danske medier gengivet en opgørelse, der viser, at der har været 18 skoleskyderier i USA siden årsskiftet. Men det tal er misvisende, oplyser blandt andet Washington Post og faktatjekmediet Snopes.

Påstanden begyndte at cirkulere, da interesseorganisationen Everytown for Gun Safety, der arbejder for strengere våbenkontrol, delte et opslag på det sociale medie Twitter umiddelbart efter skudepisoden på en skole i den amerikanske delstat Florida onsdag i sidste uge, hvor teenageren Nikolas Cruz skød og dræbte 17 elever og lærere. I Twitter-opslaget skriver organisationen:

“Vores hjerter er hos alle, der er påvirket af skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i dag. Det her er det 18. skoleskyderi i USA i 2018.”

Tallet 18 blev kort efter delt af den amerikanske senator Bernie Sanders, politisk kommentator Jeff Greenfield, New Yorks borgmester Bill de Blasio og flere andre.

Men tallet er simpelthen misvisende, fordi organisationen definerer et skoleskyderi meget bredt.

For eksempel inkluderer opgørelsen hændelser, hvor en pistol bliver affyret ved en fejl og en hændelse ved en skole der havde været lukket i flere måneder.

Ifølge Everytown for Gun Safety er der tale om et skoleskyderi, “når et skydevåben affyres inde i eller mod en skolebygning eller på eller mod en skoles grund.”

Og når organisationen bruger den definition, er der flere af begivenhederne på organisationens liste, der slet ikke kan sammenlignes med sidste uges skoleskyderi i Florida.

Det gælder blandt andet årets første skudepisode i opgørelsen. Den handler om en 31-årig mand, der begik selvmord ude foran Michigan Elementary School. Han ringede til politiet og fortalte, at han var bevæbnet og selvmordstruet, og et par timer senere skød han sig selv. Skolen har dog været lukket flere i flere måneder. Så der var hverken elever eller lærere på skolen.

Everytown for Gun Safety har iøvrigt efterfølgende fjernet hændelsen fra deres opgørelse, der derfor nu tæller 17 skoleskyderier i 2018.

Et andet eksempel i opgørelsen er en hændelse, hvor en studerende ved et klubmøde ved et uheld affyrer en pistol. Ingen blev såret.  

Derudover optræder en hændelse på listen, hvor en 3. klasseselev affyrer en politibetjents pistol. Ingen kom noget til ved hændelsen.

I Everytown for Gun Safety’s opgørelse er der i otte ud af de 17 skudepisoder ingen dræbte eller sårede.

Ifølge Sarah Tofte, der er forskningsleder i Everytown for Gun Safety, er deres definition af skoleskyderier “krystalklar” og tilføjer at “hver gang en pistol er blevet affyret på en skoles grund, så bryder det fornemmelsen af sikkerhed” for elever, forældre og lokalsamfundet.

Hverken Snopes eller Washington Post har givet deres eget bud på antallet af skoleskyderier i 2018. Det skyldes, at det er svært at lave en klar definition, der giver et retvisende billede af problemets omfang.

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

LÆS OGSÅ: Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange

LÆS OGSÅ: Undersøgelse om lange skoledage bliver mistolket

LÆS OGSÅ: Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er

Forrige artikel Hvorfor passer vejrudsigten aldrig? Hvorfor passer vejrudsigten aldrig? Næste artikel Mangler der arbejdskraft i Danmark eller ej? Vi knuser tallene og gør status Mangler der arbejdskraft i Danmark eller ej? Vi knuser tallene og gør status
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.