Venstre-politiker var slet ikke observatør ved det svenske valg

Det svenske valgsystem er udemokratisk. Sådan lyder det fra officiel valgobservatør ved det svenske valg Michael Aastrup Jensen (V) i både svenske og danske medier. Problemet er bare, at Venstre-politikeren slet ikke var valgobservatør.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær RasmussenMartin Breindahl Kruse

Fakta

"Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (...) fungerede som valgobservatør ved søndagens rigsdagsvalg for OSCE."

Citat: Artikel fra Dit Overblik fra 10. september 2018.


Michael Aastrup Jørgensen var på ingen måde officiel valgobservatør for OSCE. Han var i Sverige på valgdagen 9. september for at observere valget på egen hånd, fortæller han til TjekDet.

Demokratiske problemer var der rigeligt af ved det svenske valg tidligere på måneden.  

I hvert fald hvis man spørger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der i dagene efter det svenske riksdagsvalg udbredte sin kritik af det svenske valgsystem til danske medier.

For valghandlingen i Sverige er ikke hemmelig nok, lyder det fra Venstre-politikeren, der henviser til, at hvert politisk parti i Sverige har sin egen stemmeseddel.

Andre i valglokalet kan derfor følge med i, hvilket partis stemmeseddel vælgerne tager med sig ind i stemmeboksen. Derudover står partisoldater foran valgstederne og præger svenskernes stemme, lige indtil de går ind i valglokalet, og i den afsluttende partilederdebat på den svenske tv-kanal SVT tog værten afstand fra udtalelser fra Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson. 

De kritikpunkter kommer ikke fra hvem som helst. Michael Aastrup Jensen var nemlig sendt til Sverige for at kigge valget efter i sømmene som officiel valgobservatør for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), skriver flere svenske netmedier og det danske medie Dit Overblik, der har Dansk Folkeparti i ryggen.

Men der er bare ét væsentligt problem med den udlægning. Det er nemlig slet ikke er rigtigt, at Michael Aastrup Jensen var valgobservatør ved det svenske valg. Det fortæller Venstre-ordføreren selv til TjekDet. 

“Nej, det er ikke rigtig. Det var ikke den hat, jeg havde på den dag (rollen som valgobservatør, red.). Jeg tog derop i min rolle som medlem af Europarådet, hvilket jeg også siger klart,” siger Michael Aastrup Jensen. 

V-politiker afviser at pynte sig med titel 

Michael Aastrup Jensen fortæller, at han ikke kan begribe, at medier har misforstået, hvilken slags valgobservatør han var i Sverige.  

Det bidrager dog formodentlig til forvirringen om Venstre-ordførerens rolle, at OSCE rent faktisk havde sendt valgobservatører til Sverige for at overvære valget. Og det forvirrer nok endnu mere, at Michael Aastrup Jensen i forbindelse med sin kritik af det svenske valg har fortalt, at han tidligere har været valgobservatør i flere forskellige lande for både OSCE og Europarådet. 

Men han afviser nu alligevel, at han skulle have givet det indtryk, at han denne gang var draget til Sverige som officiel observatør for OSCE. 

”Jeg var oppe at observere. Jeg var der ikke på en officiel valgobservation. Og dem der ved bare en lille smule om officielle valgobservationer ved, at den officielle valgobservatør selvfølgelig ikke må stå og sige noget om valget, før valget er slut. Man skal nemlig være neutral, når man står på en officiel valgobservation. Og her forventer jeg, at folk - og ikke mindst journalister - har en lille smule viden om, hvordan officielle valgobservationer foregår,” siger Michael Aastrup Jensen. 

Den rapport om det svenske valg, som de to officielle observatører fra OSCE - og altså ikke Michael Aastrup Jensen - er i færd med at lave, ventes at ligge klar om to måneder. 

Dit Overblik: Det er sjusk, og det bliver rettet 

Til TjekDet beklager Dit Overbliks ansvarshavende redaktør, Steen Trolle, at mediet har givet det indtryk, Michael Aastrup Jensen observerede valget for OSCE. 

“Det er mig, der har misforstået det. Jeg kan jo se – og det beklager jeg – at han tidligere har været valgobservatør i forskellige lande og på den baggrund udtaler kritik af måden riksdagsvalget er foregået på. Så det er noget sludder, det der står her (i artiklen, red.),” siger Steen Trolle, og fortæller, at han vil rette fejlen.

Dit Overblik har nu rettet fejlen i artiklen.

Steen Trolle, ansvarshavende redaktør, Dit Overblik. Foto: Peter Mailand

LÆS OGSÅ: Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

LÆS OGSÅ: Falsk sikkerhedsrådgiver analyserer svensk flygtningepolitik

LÆS OGSÅ: Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu