Venstre-politiker var slet ikke observatør ved det svenske valg

Det svenske valgsystem er udemokratisk. Sådan lyder det fra officiel valgobservatør ved det svenske valg Michael Aastrup Jensen (V) i både svenske og danske medier. Problemet er bare, at Venstre-politikeren slet ikke var valgobservatør.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (...) fungerede som valgobservatør ved søndagens rigsdagsvalg for OSCE."

Citat: Artikel fra Dit Overblik fra 10. september 2018.


Michael Aastrup Jørgensen var på ingen måde officiel valgobservatør for OSCE. Han var i Sverige på valgdagen 9. september for at observere valget på egen hånd, fortæller han til TjekDet.

Demokratiske problemer var der rigeligt af ved det svenske valg tidligere på måneden.  

I hvert fald hvis man spørger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der i dagene efter det svenske riksdagsvalg udbredte sin kritik af det svenske valgsystem til danske medier.

For valghandlingen i Sverige er ikke hemmelig nok, lyder det fra Venstre-politikeren, der henviser til, at hvert politisk parti i Sverige har sin egen stemmeseddel.

Andre i valglokalet kan derfor følge med i, hvilket partis stemmeseddel vælgerne tager med sig ind i stemmeboksen. Derudover står partisoldater foran valgstederne og præger svenskernes stemme, lige indtil de går ind i valglokalet, og i den afsluttende partilederdebat på den svenske tv-kanal SVT tog værten afstand fra udtalelser fra Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson. 

De kritikpunkter kommer ikke fra hvem som helst. Michael Aastrup Jensen var nemlig sendt til Sverige for at kigge valget efter i sømmene som officiel valgobservatør for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), skriver flere svenske netmedier og det danske medie Dit Overblik, der har Dansk Folkeparti i ryggen.

Men der er bare ét væsentligt problem med den udlægning. Det er nemlig slet ikke er rigtigt, at Michael Aastrup Jensen var valgobservatør ved det svenske valg. Det fortæller Venstre-ordføreren selv til TjekDet. 

“Nej, det er ikke rigtig. Det var ikke den hat, jeg havde på den dag (rollen som valgobservatør, red.). Jeg tog derop i min rolle som medlem af Europarådet, hvilket jeg også siger klart,” siger Michael Aastrup Jensen. 

V-politiker afviser at pynte sig med titel 

Michael Aastrup Jensen fortæller, at han ikke kan begribe, at medier har misforstået, hvilken slags valgobservatør han var i Sverige.  

Det bidrager dog formodentlig til forvirringen om Venstre-ordførerens rolle, at OSCE rent faktisk havde sendt valgobservatører til Sverige for at overvære valget. Og det forvirrer nok endnu mere, at Michael Aastrup Jensen i forbindelse med sin kritik af det svenske valg har fortalt, at han tidligere har været valgobservatør i flere forskellige lande for både OSCE og Europarådet. 

Men han afviser nu alligevel, at han skulle have givet det indtryk, at han denne gang var draget til Sverige som officiel observatør for OSCE. 

”Jeg var oppe at observere. Jeg var der ikke på en officiel valgobservation. Og dem der ved bare en lille smule om officielle valgobservationer ved, at den officielle valgobservatør selvfølgelig ikke må stå og sige noget om valget, før valget er slut. Man skal nemlig være neutral, når man står på en officiel valgobservation. Og her forventer jeg, at folk - og ikke mindst journalister - har en lille smule viden om, hvordan officielle valgobservationer foregår,” siger Michael Aastrup Jensen. 

Den rapport om det svenske valg, som de to officielle observatører fra OSCE - og altså ikke Michael Aastrup Jensen - er i færd med at lave, ventes at ligge klar om to måneder. 

Dit Overblik: Det er sjusk, og det bliver rettet 

Til TjekDet beklager Dit Overbliks ansvarshavende redaktør, Steen Trolle, at mediet har givet det indtryk, Michael Aastrup Jensen observerede valget for OSCE. 

“Det er mig, der har misforstået det. Jeg kan jo se – og det beklager jeg – at han tidligere har været valgobservatør i forskellige lande og på den baggrund udtaler kritik af måden riksdagsvalget er foregået på. Så det er noget sludder, det der står her (i artiklen, red.),” siger Steen Trolle, og fortæller, at han vil rette fejlen.

Dit Overblik har nu rettet fejlen i artiklen.

Steen Trolle, ansvarshavende redaktør, Dit Overblik. Foto: Peter Mailand

LÆS OGSÅ: Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

LÆS OGSÅ: Falsk sikkerhedsrådgiver analyserer svensk flygtningepolitik

LÆS OGSÅ: Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp

Forrige artikel Er antallet af migranter i EU faldet til Er antallet af migranter i EU faldet til "Gladsaxe-niveau"? Næste artikel Gemmer 'sandheden om indvandringen' sig i tre europæiske aftaler? Gemmer 'sandheden om indvandringen' sig i tre europæiske aftaler?
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.