Top-økonom: "Keynes viste os, hvordan vi kunne betale for krigen. Vi kan gøre det igen"

"Ja, Green New Deal er en udfordring på størrelse med udfordringerne under Anden Verdenskrig. Jeg tror endda, at den er større." Professor i økonomi L. Randall Wray, der har skrevet demokraternes nye økonomiske bibel, Macroeconomics, er ikke i tvivl: Vi skal lade seddelpressen rulle for at redde klimaet, retfærdigheden og arbejdsløsheden.

Igen og igen er Demokraternes mest fremtrædende kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez blevet spurgt, hvordan hun vil betale for sine visioner. Hvordan hun vil finansiere en Green New Deal, der skal løfte USA og verden ud af klimakrisen? Hvordan hun vil betale for sundhed for alle, jobs for alle, uddannelse for alle?

Igen og igen har hun svaret med de klassiske venstrefløjsargumenter: At der er mulighed for at øge beskatningen på de superrige. At man kan beskære forsvarsbudgetterne, reducere omkostningerne eller øge skatterne på finansielle transaktioner. Argumenter, som hendes politiske modstandere har lært at tale imod, siden de trådte ind i politik. Men i januar smed hun pludselig en ny bombe ind i debatten: Man kunne øge budgetunderskuddet – deficit spending. Man kunne trykke flere penge og øge gælden.

"Ja," bekræftede hun, da hun direkte bekendte sig til den tidligere så perifere, alternative økonomiske teori modern monetary theory (MMT), hvis centrale tanke er, at en stat, der har sin egen valuta, aldrig kan gå fallit, fordi gæld optaget i egen valuta altid kan betales tilbage ved at øge pengemængden.

Login