Kulturanbefaling af 
Lise Bonnevie

Byrum for alle, smalltalk med fremmede og funk til folket

Lise Bonnevie, direktør for Helsefonden, anbefaler kunstinstallationer, der sætter spørgsmålstegn ved vores byrum, en bog om at den givende samtale og et radioprogram, man bliver glad i låget af.

Foto: Vibe Juul Sannig

Set

Om

Direktør for Helsefonden.

På Kulturnatten i København var jeg med til åbningen af udstillingen ’Together – Er byen for alle?’ I Kødbyen var der stillet en række installationer op, blandt andet et skævt bordtennisbord, et bat med hul i og et tæppe vævet sammen af bevidste eller ubevidste fordomme. Udstillingen handlede om det inkluderende byrum – et rum med plads til manden med rollator, kvinden med dårligt syn eller barnet, der har det svært med for meget støj. Bag udstillingen stod 100 design- og arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi. Jeg gik derfra med spørgsmålene: Hvad vil det sige at have lige adgang til byen? Hvordan bliver vi opmærksomme på de udfordringer, der er for forskellige mennesker og deres adgang til byens rum? Nogle af installationerne vil kunne opleves på næste års folkemøde på Bornholm. Så kommer du forbi Allinge, kan du blive udfordret på dine egne holdninger til begrebet inklusion. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Københavns Kommune, Handicaprådet, Bevica Fonden, Fonden Ensomme Gamles Værn og Helsefonden.

Hørt

’FONK! Det er lørdag’ er Henrik Milling og Nicolai Molbechs funk- og discofest i radioen på P4 – medmindre der er fodbold hver lørdag – eller som podcasten ’FONK! Det er podcast’, lige når det passer en. Det er begavet musikradio, som man bare bliver glad i låget af. Der er noget meget smittende ved at lytte til mennesker, der med endeløs begejstring nørder løs om funk- og discoartister og -grupper fra 1970’erne og frem. Det er ikke så tit, at jeg lytter med live, men podcasten er tit en god følgesvend, når der skal laves aftensmad. Find den der, hvor du plejer, og del begejstringen.

Læst

‘The Power of Strangers: The Benefits of Connecting in a Suspicious World’ er en bog af Joe Keohane, som handler om kunsten at tale med fremmede. Bogens pointe er, at alle har en historie at fortælle. Det er i samtalen, at vi kan mødes og se hinanden i et nyt lys. En meningsfuld samtale med en ny person kan være givende, men det er en evne, der skal dyrkes, og som nemt kan mistes. I dag hvor holdninger nemt bliver meget polariserede, er vi måske ved at miste lysten til at mødes med den anden. Bogen er amerikansk, men selvom vi måske ikke ser samme grad af polarisering i det danske samfund, er det alligevel relevante pointer. Den der første smalltalk, der måske/måske ikke bliver til en givende samtale, er ikke spor nem. Og selvom jeg nu øver mig, er det nemt at søge tilflugt i kendte fællesskaber.   


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024