Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Hele Danmark er klar til den grønne omstilling, men det kommer til at koste penge og kræve store omlægninger af de incitamentsstrukturer, der får egeninteresse til at falde sammen med samfundets interesser. Det centrale spørgsmål er: Hvordan får Danmark sat mere fart på den grønne omstilling?

2019 blev et historisk år for den grønne omstilling i Danmark. Ved valget til Folketinget i juni måned havde mange partier klimaet øverst på dagsordenen, og da stemmerne var fordelt, kom resten med. Ikke at have en ambitiøs klimapolitik er ikke længere en option for et politisk parti i Danmark, bortset fra Nye Borgerlige.

På Christiansborg handler det således ikke længere om, hvorvidt Danmark skal gennemføre en grøn omstilling. Nu handler det i stedet om, hvor hurtigt den kan gennemføres, i hvilken rækkefølge det skal ske, og om hvordan regningen skal fordeles.

Det danske samfund er nået til den fælles erkendelse, at fremtiden bør være fattig på udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Ikke fordi danskerne pludselig er blevet enige om at redde alverdens isbjørne eller om at være solidariske med befolkningen i Bangladesh, men fordi der i dag er en bred politisk og institutionel enighed om, at det tjener Danmarks nationale interesser og den enkelte danskers personlige interesser bedst at gå den vej.

Login