Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Foto: Toby Melville / Scanpix

Den danske stat vs. britiske udbytteskattesvindlere skulle have været den største og dyreste i London High Courts historie. Kammeradvokaten og nogle af Londons fineste advokater har forberedt sig gennem tre år. Det samme har en hær af advokater bag Sanjay Shah og de øvrige anklagede. Og den britiske domstol har afsat 50 uger i 2023 til behandlingen af sagen om de 12,7 milliarder, som det lykkedes de anklagede at få Skat til at sende ’retur’ for udbytteskat, der aldrig var betalt.

Selve retssagen er berammet til 2023. Men allerede sidste år kom de første varsler om, at noget var helt galt. Dommeren var mildt sagt ikke imponeret over den danske stats dyrt betalte hold af advokater: ”Skats juridiske argumenter er dårligt strukturerede, ubehjælpsomme, forvirrende og til tider inkonsistente. Jeg er nødt til at beskrive dem som værende uegnet til formålet,” skrev dommer Andrew Baker ligeud i en delafgørelse, som TV 2 kunne citere fra i juli.

I denne uge hældte samme dommer så hele den danske sag i London ned ad brættet. Det britiske retssystem må ikke bruges af andre stater til at inddrive skat. Og det var – i dommerens øjne – hvad Danmark var i gang med her. Det er en underkendelse af hele præmissen for retssagen, nemlig at sagen handler om svindel og dokumentfalsk og ikke om inddrivelse af skatter.

Afgørelsen er en vigtig sejr for den hovedanklagede, Sanjay Shah, og hans advokater, der netop har framet sagen som en strid om skatteinddrivelse.

Men et bredt flertal i Folketinget er enige om ikke at give op. Så nu er sagen anket.

Foreløbig er det lykkedes at få nogenlunde samme beløb hentet hjem fra forlig med amerikanske spillere, som vi har brugt på advokater. Det kan ligne en dårlig forretning, men der er meget andet på spil end penge her: Danskernes retsfølelse og et signal om, at Danmark er parat til at gøre helvede hedt for andre, der måtte forsøge at svindle den danske statskasse. At give op og lade svindlerne slippe afsted med de 12,7 milliarder er simpelthen utåleligt og politisk umuligt.

MEN HVEM HOLDER SNOR I DE MILLIARDER, advokaterne henter op af en vidt åben statskasse lige nu? Advokatregningen til det samlede sagskompleks kan runde en halv milliard alene i år, og kammeradvokaten tror ikke længere på, at regningen kan holdes på de afsatte 2,4 milliarder kroner i hele sagens levetid.

Giver appelretten Shah ret i, at hans sag ikke kan føres i UK, risikerer det at skade hele opgøret med City of Londons systematiske udplyndring af flere europæiske statskasser.

De globale investeringsbankers hovedstad var nemlig ikke kun arnested for angrebene mod den danske statskasse. Her orkestreredes meget af den svindel og fusk med udbytteskat, der har kostet de europæiske statskasser mindst 55 milliarder euro i årene efter finanskrisen. Det er grundigt dokumenteret i #CumEx-Files, som jeg selv bidrog til at trevle op, sammen med journalister fra hele Europa i 2018.

Det var også i Londons store investeringsbanker, at den britiske finansmand Sanjay Shah lærte sine tricks, inden han i Solo Capital konstruerede det, der kunne ligne det perfekte kup mod den danske statskasse. Uden at have en eneste dansk aktie i hånden, kunne han selv udstede dokumenter, der for de danske skattemyndigheder lignede beviser på, at han havde ret til at få udbytteskat retur. Sådan beskriver de danske myndigheder i hvert fald sagen. Shah selv mener ikke, han gjorde andet end at udnytte huller i den danske skattelovgivning.

MENS PENGENE IGEN FOSSER ud af den danske statskasse – denne gang til britiske advokater – har Sanjay Shah midlertidigt fået fred fra både det britiske finanstilsyn og High Court. Finanstilsynet åbnede ellers tøvende en undersøgelse af Shah sidste år, men afventer nu retssagen. En fredning, der også kan hjælpe andre finansfolk med base i London. For hvis det britiske retssystem ikke ser Shahs fantasiaktienummer som svindel, så er oddsene formentlig endnu mindre for sager mod de mange andre konstruktioner, hvor der trods alt blev brugt rigtige aktier til at tilbagesøge den samme udbytteskat flere gange i træk.

Samlet set har de danske advokatregninger i udbytteskattesagen allerede rundet en milliard. Taber vi sagen i London, kan vi ende med at skulle betale Sanjay Shahs og hans medanklagedes advokatregninger også. Og de bliver dyre, har han allerede været så venlig at oplyse flere medier om.

At give op og lade svindlerne slippe afsted med de 12,7 milliarder er utåleligt. Men regningen for at jagte pengene risikerer at blive lige så skadelig for statskassen og borgernes tillid til skattesystemet som selve svindlen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu