Frederiksens røde kursskifter

KOMMENTAR: Statsministerens manual til den nye folketingssamling er fyldt med røde tiltag. Men der skal manøvreres dygtigt for at få resultaterne hentet hjem.

Når Folketinget åbner 1. oktober, er det en festdag, uanset hvilken regering der nu har vagten. Men i år tegner det også tydeligt til at blive en markant politisk skiftedag. Et farvel til den grundfarve af blå politik, som har været ført i Danmark siden Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001. Da Helle Thorning-Schmidt (S) erobrede magten i 2011, tvang De Radikale og den økonomiske krise hende til at videreføre Venstres økonomiske politik, nu blot med en endnu strammere kontrol med de offentlige udgifter. Og så vendte Venstre og Lars Løkke Rasmussen tilbage i Statsministeriet i 2015.

Statsminister Mette Frederiksen har allerede betonet det flere gange: Hendes regering skal sætte et socialdemokratisk fingeraftryk, så det virkelig kan ses. Man fornemmer en klar, ideologisk styret hovedrengøring i alle ministerierne og forberedelse til affyring af en række kursskifter i den kommende tid – fra en økonomisk politik fokuseret på arbejdsudbud til genopretning af velfærd. Fra en ”det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde”-filosofi til et fokus på ulighed og kompetenceudvikling. Fra centralisering til decentralisering og tillid. Hertil kommer et nyt medieforlig og opgøret med de nationale test i folkeskolen.

Login