Kulturanbefaling af 
Susie Stærk Ekstrand

Givtige tilbageblik

En tur ned ad memory lane med Simply Red, en tankevækkende dokumentar om Roger Stone og en vigtig fortælling om et dansk power couple i 1920’erne. Susie Stærk Ekstrand guider til gode kulturelle oplevelser.

Hørt

Om

Administrerende direktør i fagforeningen Pharmadanmark og Co-CEO i Aid Ukraine.

 Her er jeg nødt til at skulle lidt tilbage i tid for at ramme en oplevelse, som var over al forventning. Et gammelt ‘gavekort’ skulle indløses med nogle venner, og en længere kalenderøvelse gjorde, at valget faldt på Simply Red. Det var med nogen skepsis, for kunne de stadig komme ud over scenekanten, holdt stemmen hos Mick Hucknall og så videre? Alle bekymringer blev gjort til skamme. Fantastisk musikoplevelse, som naturligvis var en tur down memory lane og indeholdt mange gamle numre, men også nyt. Stemmen holdt, hele salen var med, tempoet højt, og musikken lige så fantastisk, som den altid har været. Simply Red kommer snart til Danmark igen, og jeg tænker, at det er turen til Sønderborg værd.

Set

I forbindelse med CPH:DOX har jeg set Christoffer Guldbrandsens dokumentar om Roger Stone, ’A Storm Foretold’. Roger Stone, som er Donald Trumps tidligere politiske rådgiver (og måske nuværende), følges gennem flere år af den danske dokumentarist. Dokumentaren kommer meget tæt på Stone, som har været idémanden bag ’Stop the Steal’. Den er på samme tid et portræt af en mand, som mange vil opfatte som grænseløs, men også en beskrivelse af et samfund med dybe splittelser og en tro på, at ‘etablissementet’ kun er for de få. Dokumentaren er på én gang fascinerende og utroligt skræmmende. De dybe splittelser, den skildrer, og som desværre ses i mange lande i forskelligt omfang, er noget, der skal tages alvorligt og findes løsninger på. Ellers risikerer vi, at der bliver sat spørgsmålstegn ved vores demokratier. Dokumentaren vil være mulig at streame på DR senere i år.

Læst

Hanne Sindbæk har i forbindelse med Novo Nordisks 100-års jubilæum skrevet bogen ’August og Marie’. Arbejder man i Life Science-sektoren – som jeg selv – bør man læse den. For alle andre er det en utroligt god historie om kærlighed, ligestilling, et konstant fokus på at gøre en forskel og ikke mindst et faderskab til insulinproduktionen i Danmark. Bogen beskriver, hvordan August i november 1922 medbringer principperne om, hvordan man udvinder insulin fra oksebugspytkirtler, fra en tur til Toronto. På det tidspunkt har Marie sukkersyge, og allerede kort tid efter hjemkomsten lykkes det første gang at fremstille dansk insulin. Bogen er en skildring af et par, som gjorde en kæmpe forskel, og levede de i dag, ville de blive betegnet som et ‘power-par’. De var højt anerkendt i deres samtid, men glemt af nutiden – indtil nu. Parret insisterede på, at det ikke handlede om dem, men om den forskel, de kunne gøre med deres resultater. Og som Hanne Sindbæk skriver i bogen, var deres filosofi, at man må gøre så meget nytte, som man kan.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu