Kulturanbefaling af 
Anne Gotlieb Hertz

Lyd på Louisiana, fremtidsdesign på museum og en bog om bøger

En bog om det skrevne ord, en udstilling fyldt med lækker lyd og en udstilling om fremtidens design. Anne Hertz, direktør for Ergoterapeutforeningen, giver ugens kulturanbefalinger.

Læst

Om

Direktør for Ergoterapeutforeningen.

En varm sommer i Athen og rundt i det græske øhav læste jeg Irene Vallejos ‘Evigheden i et siv’. ‘Evigheden i et siv’ handler om bogens oprindelse. Det kan næsten ikke lyde mere tørt, men det er det nu slet ikke. Alle med kærlighed til det skrevne ord bør læse denne fantastiske fortælling, som forbinder fortid, nutid og fremtid og gør opmærksom på kulturens og litteraturens fortjeneste i forhold til at gøre os i stand til at huske. Vi skriver ned, tegner eller tager billeder af, hvad vi oplever som vigtigt. Vi kan tage materialet frem igen og forholde os til det og til den tid, det blev tænkt og skabt i. I en samtid, hvor det er svært at skelne fake news og kunstigt skabte billeder fra virkelighed, giver bogen også stof til eftertanke. Bogen formår at sætte hele demokratiets oprindelse og fællesskabets udspring i Europa i perspektiv.

Hørt

Ragnar Kjartansson på Louisiana står for mig som årets kulturevent i en lyd- og billedsammensmeltning. Jeg har allerede set udstillingen to gange og er begge gange blevet berørt over en stærk samtidsfortælling. Udstillingen rammes ind af humor i et smukt lydbillede, hvor blandt andre et af mine favoritbands, The National, optræder i et værk, der tager seks timer at opleve. Begrebet fællesskab dekonstrueres i værket ‘The Visitors’ og giver for mig en oplevelse, der åbner sindet og viser samklang og fælles styrke, selvom vi ikke nødvendigvis er fysisk sammen. Installationen tager udgangspunkt i ABBAs album fra en tid med skilsmisse og opbrud. Popkulturen bruges som en både sjov og alvorlig ramme for at gentænke, hvad et band, et forhold og et fællesskab kan være. Medbring tid, åbent sind og åbent hjerte.

Set

På Designmuseum Danmark sætter udstillingen ‘The Future is Present’ fokus på nye designmodeller og materialer til løsningen af fremtidens udfordringer. Det interessante er, som titlen antyder, at fremtiden er her allerede. Det er nu. Vi har muligheder, og vi kan se nye veje at gå til at løse både de store klimaudfordringer og de nære psykologiske udfordringer. Ligesom hos Kjartansson sættes begreber som skyld, skam og grådighed i spil. Men også her er humor heldigvis en medspiller, eksempelvis med et kærligt bud på nye bæredygtige urner til bisættelse. Museets café serverer lækker mad, så for mig er Designmuseet en skøn og kærkommen oase midt i byen, der giver plads til at synke ned og reflektere over de mange indtryk.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu