Analyse af 
Claus Kragh
Simon Friis Date
Siri Marie Munch Schrøder

Macrons plan om EU i flere hastigheder presser Danmark

Statsministeren vil af med forsvarsforbeholdet, men advarer mod mere EU-integration. Frankrigs præsident Macron foreslår et EU i to hastigheder og en ydre EU-ring, der kan give Ukraine, Balkanlandene, Storbritannien og måske Grønland tilknytning til EU.

Foto: Pool Reuters Ritzau Scanpix

Hvis der nogensinde har været et politisk vindue for et stærkere politisk samarbejde i Norden inden for rammerne af et samarbejdende EU og med amerikansk velsignelse, så er det nu.

Finland og Sverige er på vej ind i Nato, men er begge modstandere af et mere føderalt EU, ligesom de tre nynordiske lande Estland, Letland og Litauen. I Danmark ønsker S-regeringen, at Danmark skal deltage fuldt og helt i EU’s forsvarspolitik, men er ligesom de øvrige Norden imod den øgede politiske integration i EU, som de stærkeste stemmer i hjertet af EU ønsker sig.

Det har Frederiksen sammen med i alt tolv andre regeringsledere i EU-lande slået fast i en fælles udtalelse, efter at EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og Frankrigs præsident Emmanuel Macron har gjort sig til fortalere for at styrke kernen i EU-samarbejdet.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu