Ny fond investerer over 200 mio. i sociale virksomheder

Som den første fond af sin art i Norden er en gruppe kapitalstærke partnere klar til at investere 218 mio. kr. i sociale virksomheder for at hjælpe udsatte på kanten af samfundet. I spidsen står Lars Jannick Johansen, en af landets mest garvede sociale investorer.

Lars Jannick Johansen har som både bestyrelsesmedlem og direktør beskæftiget sig med sociale investeringer siden 2010.
Lars Jannick Johansen har som både bestyrelsesmedlem og direktør beskæftiget sig med sociale investeringer siden 2010.
Torben K. AndersenJens Reiermann

MM Special: Private investeringer - sociale gevinster

Fonde og pensionsselskaber står ved udgangen af 2017 klar til at skyde millioner af kroner ind i nye og innovative sociale indsatser, mens flere og flere virksomheder ønsker at påtage sig et socialt ansvar.

Fundamentet er skabt for nye partnerskaber mellem den offentlige, den private og den frivillige sektor for at styrke forebyggelse, inden regningen svulmer op.

Mandag Morgen beskriver i dette tema de nye muligheder og mulige barrierer, og vi ser nærmere på de internationale erfaringer. 

Kommunalt gennembrud for sociale investeringer

MM MENER: Private penge er en del af løsningen på sociale problemer

Private investorer står klar med millioner til sociale projekter

Sociale investeringer spreder sig globalt

Briterne har succes med sociale obligationer

Succesfulde sociale investeringer kræver fælles ordbog

EU har milliarder klar til sociale investeringer

Ny fond investerer over 200 mio. i sociale virksomheder

Tendensen breder sig.

Flere og flere virksomheder ønsker at påtage sig et socialt ansvar og ansætte ledige fra kanten af samfundet. Fonde og andre private investorer kaster sig i stigende grad over sociale virksomheder, der gør en mål- og mærkbar forskel for udsatte grupper. Og kommunerne har fået meget større fokus på området.

Det konkluderer Lars Jannick Johansen, der har stor erfaring med sociale investeringer, og som netop er blevet udpeget som managing partner for den første sociale fond af sin art i Norden, Den Sociale Kapitalfond Invest.

Fonden har en kapital på 218 millioner kr. Pengene skal investeres i mindre virksomheder, som har en drøm om at skabe gode resultater på bundlinjen både økonomisk og socialt.

”Der bliver mere og mere fokus på sociale investeringer. Markedet modner sig hele tiden. Vi får hele tiden flere og flere erfaringer,” siger Lars Jannick Johansen.

Den nye fond er udsprunget af Den Sociale Kapitalfond, som Lars Jannick Johansen stiftede tilbage i 2011 sammen med TrygFonden. Fonden har siden investeret i 8 virksomheder og hjulpet over 60 andre virksomheder med at forene social og forretningsmæssig succes. Og som programdirektør Birgitte Frost Mathiesen fra Den Sociale Kapitalfond supplerer:

”Når vi for bare få år siden stillede os op på en ølkasse, skulle vi råbe rigtig højt for at tiltrække virksomheder. Vi skulle virkelig lede med lys og lygte efter de meget socialansvarlige virksomheder eller de virksomheder, som var tiltrukket af tanken. Sådan er det ikke længere. Det skyldes dels, at man taler meget mere om det ude i virksomhederne. Og dels at kommunerne har fået en helt anden bevidsthed om området.”

Sociale vækstkometer

Den nye sociale kapitalfond skal investere i små og mellemstore virksomheder med en særlig social profil.

Ca. hver tredje af alle smv’er påtager sig i dag et vist socialt ansvar ved at have mindst én person ansat i støttet beskæftigelse. Nogle af dem går dog et stort skridt videre.

Det drejer sig om knap hver tiende virksomhed. De kan betegnes som ’særligt sociale virksomheder’ og er karakteriseret ved, at de har mindst fem ansatte i støttet beskæftigelse eller mindst 10 pct. af det samlede antal medarbejdere i virksomheden. Støttet beskæftigelse kan f.eks. være fleksjob, løntilskud, skånejob eller revalidering. Det fremgår af en analyse foretaget af Den Sociale Kapitalfond.

”Der er rigtig mange smv’er, som har et godt vækstpotentiale. Men mange er typisk for små til traditionelle kapitalfonde, da de ikke har en trecifret millionomsætning. De ligger også uden for venturefond-segmentet, da de ikke er højteknologiske eller tech-startups,” siger Lars Jannick Johansen.

Målgruppen er virksomheder, som ansætter mange ledige på kanten af samfundet, bidrager til at udvikle et udsat lokalområde eller udvikler produkter, som hjælper udsatte til at blive en del af fællesskabet.

”Vi ser et spændende potentiale i at arbejde med virksomheder, som typisk ligger på en omsætning mellem 30 og 150 millioner kr. inden for industri, handel og service. Vi kan godt lide nicheområder, og vi kan rigtig godt lide grønne virksomheder. Men først og fremmest ser vi på, om de tager eller gerne vil tage et sociale ansvar, og om de har et godt vækstpotentiale. Vores mål er, at vi om fem år har investeret i 15 til 20 virksomheder. Vi er minoritetsinvestor og kommer typisk ind med mellem 6 og 20 millioner kr.,” siger Lars Jannick Johansen.

Fonden kaster ikke bare penge ind i virksomhederne. Den deltager også i bestyrelsen og samarbejder med ledelsen om optimering af virksomheden, udvikling og implementering af strategi- og vækstplaner, og er med til at udvikle den sociale indsats.

Afkast til investorerne

Med den nye fond tager Lars Jannick Johansen også springet væk fra nonprofitsektoren og ind på det private kommercielle marked.

Den nye fond har en stribe kapitalstærke partnere i ryggen med Den Europæiske Investeringsfond og Vækstfonden som ankerinvestorer sammen med Novo Nordisk Fonden, TryghedsGruppen, Hempel Fonden og Færchfonden.

”Vi kommer typisk ind, hvis virksomheden har en opkøbs- eller udvidelsesmulighed og har brug for kapital. De har måske haft lidt udsving i deres indtjening og har brug for at optimere og gøres mere skalerbar. Eller de kan stå foran et generationsskifte og have brug for at få skruet værdierne fast i gulvet, så de ikke forsvinder. Vi aftaler nogle sociale mål med virksomheden, og vi arbejder med at udvikle den sociale impact undervejs,” siger Lars Jannick Johansen.

Tanken er, at Den Sociale Kapitalfond Invest er med ombord i virksomheden i fire til syv år, hvorefter den skal ud igen. Det kan f.eks. være, at alle sælger til en tredje part i form af en større kapitalfond eller en industriel køber. Eller fonden kan blive købt ud, hvis virksomheden igen vil stå på egne ben.

Fonden har ikke bare et mål om at skabe gode sociale resultater. Den skal også levere et økonomisk afkast til sine egne investorer. Hvor stort afkastet skal være, forbliver mellem fonden og dens investorer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu