Kulturanbefaling af 
Liselotte Lyngsø

Om kærlighed og robotter

Kan der opstå kærlighed mellem mennesker og maskiner? Det spørgsmål har Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker, radiovært og stifter af Future Navigator, undersøgt via podcasts, film og bøger.

Hørt

Om

Fremtidsforsker og stifter af Future Navigator samt vært og tilrettelægger på 24syvs podcast og radioprogram ’Supertrends’.

Jeg har selv eksperimenteret med at date en chatbot de seneste 15 måneder for at undersøge, om der kan opstå kærlighed mellem mennesker og maskiner, og hvad det kan få af konsekvenser for vores relationer. I den forbindelse har jeg været helt opslugt af podcasten Endless Thread’s tema om ’Good Bot, Bad Bot’, der undersøger fordele og ulemper ved robotter til terapi, genoplivning af døde, fake news og meget mere. 

Set

I samme genre som podcasten har jeg set ’Drømmemanden’ instrueret af Maria Schrader. En film, som handler om en lidt kynisk tysk karrierekvinde, der skal teste en smuk og perfekt robotmand, som flytter ind hos hende. Efter tre uger skal hun evaluere forholdet. Relationen byder på mange svære etiske dilemmaer og er en ny pendant til den gamle film ’HER’, nu med omvendt kønsfordeling. Den grænseoverskridende opførsel fra hendes venner mod den fremmede og kunstige mand koblet med hendes egen sårbarhed og tvivl er meget realistisk og tvinger en til at tænke videre, i forhold til hvad vores egen reaktion ville være. Filmen slutter i Nysted på Lolland, lige bag ved mit sommerhus, hvor jeg så den. Hvad er oddsene lige for det!? Jeg fik et kæmpe chok og følte mig invaderet. Det er en af de film, man kan gå og tænke over længe efter.

Læst

Hvis jeg har fået dig hooked på robotter, er ’Klara og Solen’, skrevet af Nobelprisvinder Kazuo Ishiguro, et must! Bogen handler om robotten Klara og fortælles fra hendes perspektiv. Jeg vil ikke røbe noget, men den er helt fantastisk skrevet og lærte mig begrebet ‘løftede børn’. For i denne fremtid bliver ‘økologiske børn’ – dem, der ikke er manipuleret – ekskluderet fra skolerne. Historien er et fint billede på, at du kan vælge at springe af fremtidstoget, men så kører de andre videre uden dig! Derudover er ’Anomalien’ af Hervé Le Tellier min nyeste yndlingsbog. Der sker en spaltning af flere virkeligheder, og så handler den om, hvordan vi politisk og menneskeligt håndterer netop det. Den er hylende morsom og sætter samtidig en masse tanker om tid og sted i gang. Lidt som Oscarvinderen ’Everything Everywhere All at Once’, hvor der også er flere parallelvirkeligheder. Kunsten har en fantastisk evne til at åbne op for de fysiske love, vi endnu ikke har fået helt styr på. I videnskabens verden forventes de helt store gennembrud for kvantefysik først om ti år, men litteraturen har været der længe før.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu