Teenageliv, slavefrigørelse og feministisk ledelse
Retfærdighed og gensidig forståelse er gennemgående temaer i ugens kulturanbefalinger fra Mette Müller Kristensen, direktør i Globalt Fokus.
Set
Direktør hos Globalt Fokus.
Læst
Efter mine børn er blevet større, er min læseglæde (og tid til at læse), fra jeg var yngre, kommet tilbage med fuld styrke. Den seneste bog, jeg har læst, er ’W.E.B. Du Bois’ kærlighedssange’ af Honorée Fanonne Jeffers, og den kommer til at blive hos mig længe. Den er en episk fortælling om afroamerikanere i USA, om racisme og om, hvordan fortiden lever videre hos efterkommere af slavegjorte. Den giver stemme til de formødre, der ellers sjældent historisk har fået plads. I det hele taget giver bogen et vigtigt indblik i de strukturelle og kulturelle uligheder, der er i USA. Den trækker på nogle måder tråde til de globale diskussioner, jeg oplever i mit arbejde, om dekolonialisering og geopolitiske spændinger mellem det globale syd og det globale nord.
Hørt
Ledelse er ikke en disciplin, der skal tages let på, og ledelse i civilsamfundet er en særlig størrelse, som udspringer af civilsamfundets solidariske og dagsordenssættende natur. Jeg er meget optaget af, hvordan den indflydelse og det ansvar, jeg har som direktør, bliver udfoldet og er i overensstemmelse med mine egne og organisationens værdier. Globalt Fokus driver Center for Civilsamfundsledelse, hvor vi tager udgangspunkt i feministiske ledelsesprincipper, og jeg har netop hørt podcasten ’Our Voices, Our Choices’, der i tre afsnit under titlen ’Feminist Leadership’ dykker ned i feministisk ledelse. Podcasten er udgivet af den tyske tænketank Heinrich Böll Stiftung og kommer ind på tankerne bag feministisk ledelse, og hvad det betyder både i praksis og for den enkelte. Det er utroligt inspirerende og sætter meget præcist ord på, hvad jeg selv tilstræber i min ledelse – at være bevidst om, hvordan magt udøves og fordeles, og hvordan klar retning og ambitioner kan fungere side om side med høj trivsel og et varmt fællesskab.