Vigtige vaner, historiske vingeslag og grådige fuskere
Tarek Ziad Hussein har fundet stof til eftertanke i en dokumentar om tyske erhvervssvindlere, i Adam Holm-podcasts om historiske begivenheder og i en bog om de små vaner, der kan fremkalde store forandringer.
Set
Administrerende direktør i Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK).
Hørt
Jeg er ivrig podcastlytter, og mit podcastkartotek er en blanding af aktualitet, politik og fodbold. Jeg kan stærkt anbefale DR’s podcasts ’Kampen om historien’ og ’Hvad nu hvis?’, begge med Adam Holm som vært. I førstnævnte dissekerer han sammen med gæster nogle af de store historiske begivenheder – både dem, vi kender, og dem, vi aldrig har hørt om. De seneste afsnit handler blandt andet om Frankrigs glemte krig i Algeriet, om den indiske præsident Modi og hindunationalisternes omskrivning af historien samt om Xi Jinping og kulturrevolutionen. Holm og hans gæster formidler på fremragende vis komplekse historiske begivenheder med dertilhørende nuancer. I samme ombæring kan jeg også kun anbefale sommerserien ’Hvad nu hvis?’, hvor Holm sammen med gæster tager en historisk begivenhed og med udgangspunkt i kontrafaktisk historieskrivning spørger sig selv: Hvad nu hvis en enkelt begivenhed havde taget en anden drejning end den faktiske historie? Hvad var der så sket, og hvordan havde historien set ud i dag?
Læst
Jeg er i øjeblikket i gang med at færdiggøre James Clears fremragende bog ’Atomvaner’, og som titlen måske allerede afslører, handler bogen grundlæggende om, hvordan vi kan arbejde med vores vaner i det daglige. Vi – mig selv inklusive – har for vane at anskue ændringer i vores liv med udgangspunkt i store og langsigtede målsætninger, uanset om det gælder vores karriere, økonomi eller helbred. Clear plæderer for, at denne tilgang er kontraproduktiv, da små tilbageslag i rejsen mod vores målsætning ofte har en tendens til at slå os ud af kurs og dermed tilbage til start. Vi er bedst stillet med at foretage helt små ændringer i vores vaner, som nu og her kan virke minimale, men som over tid akkumuleres og desuden bliver mere bæredygtigt integreret i vores hverdag. Bogen er letlæselig, og ved hjælp af både videnskabelige undersøgelser og andre eksempler lykkes Clear med at fange læseren. Bogen kan stærkt anbefales!