Kulturanbefaling af 
Marie-Louise Gotholdt

Vild opera, voldsom kærlighed og nørdet viden

Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors, anbefaler blandt andet operaen ’Elektra’, en podcast om ’Rockhistorier’ og en roman om tyranni og psykisk vold i kærlighedens navn.

Set

Om

National chef i Røde Kors

Min store passion er klassisk musik. Derfor er jeg tit i Det Kongelige Teater, og i den forgangne måned har jeg haft to fantastiske og meget forskellige oplevelser. Den ene var operaen ’Elektra’ af Richard Strauss baseret på den græske tragedie af samme navn. Det er en vild opera – om hævn! Gennem én intens akt bygges der op til, at Elektra og hendes bror dræber deres mor og hendes elsker som hævn for mordet på faderen. Der er ikke én melodisk strofe i musikken – og alligevel var det fuldstændig forrygende! I kontrast hertil så jeg ’Gotta Dance’, også på Det Kongelige Teater. Det er en ny ballet, der med bigband og jazzsangere på scenen tager dig tilbage til ungdommen i 50’ernes Paris og New York med swingdans i silkekjoler og strudsefjer og elegante mænd i sort pingvin.

Læst

Jeg er lige blevet færdig med ’Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman. En fremragende bog om kærlighed og psykisk vold. Afsættet er forfatterens oplevelse af, at hans børn og kone er bange for ham og gør alt, hvad de kan for ikke at vække hans vrede. Det maner til selvrefleksion og en søgen tilbage i slægtshistorien efter forklaring. Og forklaringen finder han i sin mormors ulykkelige kærlighedsaffære med en anden mand og sin morfars livslange tyrannisering af hende som konsekvens heraf. Det er en skildring af smuk og gensidig kærlighed. Og af det modsatte: tyranni og psykisk vold i kærlighedens navn. Over 100.000 mennesker i Danmark udsættes årligt for psykisk vold. Læs bogen, og få et lille og grumt indblik i, hvad det vil sige.

Hørt

Jeg hører mest nyhedsudsendelser- og analyser, men jeg elsker også at høre udsendelser med folk, der brænder for noget. Det er eksempelvis podcastserien ’Rockhistorier’, hvor Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch fokuserer på en musiker, et band eller et år og spiller plader og fortæller røverhistorier med stor passion og viden. Den kan varmt anbefales. Eller serien ’Vildt naturligt’, hvor de to biologer Vicky Knudsen og Johan Olsen nørder igennem på en sjov og inspirerende måde. Forleden havde de besøg af en palæontolog, der forsker i evolution ud fra fossiler. Det var svimlende at blive taget 300 millioner år tilbage og høre om, hvordan livet har udviklet sig. Men samtidig også blive mindet om, at alting er forbundet, og hvor mikroskopisk og ubetydeligt vores ’nu’ er – og jo netop derfor blive bevidst om, hvor vigtigt præcis vores ’nu’ er!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu