Har islam slået flere mennesker ihjel end Hitler og Stalin tilsammen?

Islam har slået mere end 300 millioner mennesker ihjel og har dermed langt flere menneskeliv på samvittigheden end både nazismen og kommunismen. Det påstår i hvert fald en grafik, der for tiden bliver delt på Facebook. Men det tal er udokumenteret. 

Martin Breindahl Kruse

Josef Stalin, Adolf Hitler og Mao Zedong er tre af historiens værste diktatorer med millioner af menneskeliv på samvittigheden. Men én skurk har ført til flere gravsteder end de tre diktatorer tilsammen. Det er i hvert fald det makabre budskab i en grafik, der for tiden bliver delt på Facebook. 

Islam har nemlig slået mere end 300 millioner mennesker ihjel, lyder påstanden. Og det er altså markant flere end det samlede antal, som Stalin, Hitler og Mao ifølge opslaget har slået ihjel. De er angiveligt skyld i henholdsvis 62, 21 og 49 millioner døde.  

Fakta

Men man skal ikke lægge ret meget i grafikkens budskab. For det er ikke muligt at lave præcise udregninger af antallet af menneskeliv, som islam er skyld i. Der vil altid være meget stor usikkerhed forbundet med sådanne optællinger. Det fortæller de forskere, som TjekDet har talt med.   

Tallenes usikkerhed understreges af, at grafikken har haft en række forskellige versioner siden den i 2011 for første gang så dagens lys. Men den udvikling vender vi tilbage til.

Religion og vold har altid hørt sammen  

Henrik Reintoft Christensen

Forskerne er ikke i tvivl om, at ligesom under de tre diktatorer, så er mange blevet dræbt i islams navn, men præcis hvor mange, er der umiddelbart ingen, der ved. Det er nemlig en enormt omfattende opgave at finde frem til det nøjagtige tal, fortæller Henrik Reintoft Christensen, der er lektor i Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.  

"Jeg mener, at det er umuligt at lave en fuldstændig historisk gennemgang, der kan komme frem til det præcise antal drab begået af religioner. Det er ikke umuligt at komme med et velbegrundet skøn, men det er alligevel nok et større projekt, end nogen egentlig er interesseret i at kaste sig over." 

Han peger på to problemer ved at lave sådan en opgørelse.

For det første er det ikke tydeligt, om en konflikt er motiveret af religion, eller om det i virkeligheden handler om politik og økonomi. Det har nemlig altid været nemmere at overbevise folk om at drage i krig i religionens navn. 

For det andet kan man ikke ramme det præcise tal, da der mangler kilder til mange af verdenshistoriens religiøse konflikter. Derfor vil man i bedste fald kun kunne lave en minimumsopgørelse. 

Til gengæld er der ikke tvivl om, at det ikke kun er islam, der har dræbt millioner af mennesker, fortæller han.

“Det er alle verdensreligioner, der historisk set har været brutale og voldelige. Religion og vold har altid hørt sammen. Både islam, kristendommen og hinduismen har slået millioner af mennesker ihjel igennem historien,” fortæller Henrik Reintoft Christensen. 

Dietrich Jung

Professor i Historie og afdelingsleder ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet

Heller ikke Dietrich Jung, der er afdelingsleder ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, kender til en optælling. 

"Jeg har ikke læst og kender ikke til seriøse videnskabelige undersøgelser, der tæller det samlede antal af døde sammen i al den tid, islam har eksisteret. Der findes helt sikkert institutioner, som bruger mange penge på, at tælle antallet af døde i en krig eller et specifikt islamisk styre, men de er både afgrænset geografisk og i tid."

Han mener desuden, at tallet - selv hvis det er rigtig - er fuldstændig meningsløst.  

“Det kan sagtens være, at 300 millioner er døde på grund af krige i den muslimske verden i løbet af de 1300 år, islam har eksisteret. Men det gør sig sikkert også gældende for den kristne verden i løbet af de sidste 2000 år. Og i øvrigt er 300 millioner ikke særlig meget, hvis man kigger på, hvad europæere har gjort de sidste 1000 år. Man antager, at der alene i løbet af fem år under anden verdenskrig døde mellem 50 og 80 millioner mennesker. Så det tal (300 millioner, red.) siger ingenting.” 

Reza Zia-Ebrahimi

Lektor i Historie ved Kings College London

Reza Zia-Ebrahimi, der er lektor i historie og tilknyttet Institut for Mellemøstlige Studier på Kings College London, er enig i sine danske kollegaers udlægning. 

"Der findes naturligvis ikke sådan forskning. Vi kan i grove træk estimere antallet af mennesker, der døde i fangeskab i Gulaglejrene - hvor russiske tvangsarbejdere blev anbragt - og hvor mange der sultede ihjel under Maos 'Store Spring Fremad'. Men man kan ikke på samme måde lave estimater for en religiøs bevægelse, der strækker sig over mange hundrede år. Det er helt umuligt."

'Ligoptællingerne' er politiske

Mange har til gengæld forsøgt at lave optællinger for antallet af menneskeliv, som de tre diktatorer har på samvittigheden. Der er dog stor variation i udregningerne. Det fortæller Poul Villaume, som er professor i samtidshistorie ved Københavns Universitet.  

Han mener ikke, at nogen ligger inde med det præcise tal. Og derfor skal man være påpasselig med optællinger som den, der her bliver delt på de sociale medier. Der er nemlig stor usikkerhed forbundet med sådanne tal. 

“I sådanne ‘ligoptællinger’ udelader man typisk en hel masse mellemregninger. Alle former for dødsfald bliver kastet ned i én stor sort gryde. Hitlers koncentrations- og dødslejre var eksempelvis bevidst massemord. ‘Det Store Spring Fremad’ i Kina, hvor Mao forsøgte at skyde genvej til at industrialisere landet, førte samtidig med rekordagtig tørke til, at mange millioner som utilsigtet konsekvens døde af sult. Mao stoppede kampagnen, da han – alt for sent - blev klar over, hvor slemt det stod til,” fortæller Poul Villaume, som samtidig understreger, at den diktatoriske styreform og manglen på ytringsfrihed i Kina gjorde ondt meget værre.

Han peger dog også på undersøgelser, der viser, at der i denne periode døde langt flere af sult i det demokratiske Indien end i det kommunistiske Kina.

Særligt skal man være opmærksom på, at der kan være et bestemt politisk formål med sådanne sammenligninger af dødstal.

Når man sammenligner tallene på den måde, kommer man til at se bort fra vigtige faktorer, som at tørke under ‘Det Store Spring Fremad’ forværrede katastrofen. 

“Som faghistoriker må jeg sige, at det ikke giver megen mening, at sammenligne de her tal. Sådan nogle ligoptællinger tjener tit nogle bestemte politiske formål. Hvis man siger, at Hitler slog 21 millioner ihjel, og Stalin slog 62 millioner ihjel, så kan man tænke, at Stalin er tre gange så slem som Hitler, og at Mao er dobbelt så slem som Hitler. Men sådanne sammenligninger er i sig selv fuldstændig meningsløse, og jeg kender ingen seriøse faghistorikere, der direkte bruger den slags sammenligninger til at gradbøje politiske systemers moralske karakter," siger Poul Villaume og fortsætter: 

"De minder mig mest om den pamflet, som den internationale Sovjet-kommunistiske bevægelse i 1969 udsendte med optællinger af nærmest endeløse milliondynger af lig, som kapitalismen og imperialismen havde været skyld i."

Ét billede – mange versioner 

Grafikkens påstand er altså både udokumenteret og har sandsynligvis et politisk formål. Derfor mener forskerne ikke, at man skal lægge noget i de her tal. 

Det understreges også af, at der findes mange forskellige versioner af grafikken. I én anden version fra 2017 er det ikke længere 300 millioner, som islam har slået ihjel, men næsten 700 millioner - altså mere end dobbelt så mange som den første udgave påstår, islam har på samvittigheden.

Fakta

Grafikken har iøvrigt floreret på internettet i mange år og ad flere omgange.

Ved hjælp af billedsøgningsportalen TinEye og søgemaskinen Google Billeder, finder vi ud af, at grafikken i hvert fald har været på viral rundtur siden 2011. Vi kan også konstatere, at grafikken dengang så noget anderledes ud. I versionen fra 2011 er islam slet ikke en del af grafikken, i stedet bliver de tre diktatorer sammenlignet under overskriften “Sandheden om socialisme”. 

Fakta

I TinEye finder vi også andre versioner af grafikken, hvor de tre diktatorer bliver sammenlignet med andre end islam.  

I en redigeret udgave fra 2016, kan man se Tysklands kansler Angela Merkel havne i sammenligningen. Ifølge grafikken er hun skyld i Europas død. 

Fakta

Og i en helt fjerde udgave er det den amerikanske senator Bernie Sanders, der gøres til den helt store synder. Ifølge grafikken er senatoren nemlig skyld i at 78 millioner er arbejdsløse.

Fakta

LÆS OGSÅ: Gemmer 'sandheden om indvandringen' sig i tre europæiske aftaler?

LÆS OGSÅ: Der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Flerkoneri blandt indvandrere i Danmark er eksploderet


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu