Dræb myten om de neutrale embedsmænd

Embedsmænd er nærmere regeringens spindoktorer end demokratiets uafhængige forvaltere af sandheden. Den erkendelse breder sig i det danske mediebillede efter den lange række af skandaler om danske bureaukrater, som har været lidt for ivrige med at fremme deres ministers politik.

Samme erkendelse ligger usagt bag initiativet om at give Folketinget flere analytiske muskler, som folketingsformand Mogens Lykketoft (S) for nylig har foreslået med henvisning til, at Folketinget bedre skal kunne kontrollere tal, jura og fakta fra det skandaleombruste danske embedsværk.

[quote align="right" author=""]Folketingets Præsidium bør nøje overveje, hvordan det kan opruste sine analytiske muskler uden at starte en spiral af mistillid i en videnskrig med embedsværket.[/quote]

Om få uger skal Folketingets Præsidium diskutere, hvordan en sådan akademisk oprustning af det danske parlament mere konkret skal udfolde sig. Og selvom de færreste kan have noget imod, at Folketinget bliver klogere og stærkere, så er forestillingen om, at det også skulle være en løsning på de mange skandalesager i embedsværket de seneste år, desværre endnu et eksempel på, at der ordineres medicin til de danske embedsmænd, længe inden der er blevet stillet en fyldestgørende diagnose.

Et udvalg under ledelse af tidligere departementschef Bo Smith blev sidste år sat til at kigge nærmere på problemerne med samspillet mellem embedsmænd og politikere, som mange af skandalesagerne synes at udspringe fra. Udvalget er kun halvvejs igennem arbejdet og regner først med at aflevere sine konklusioner engang efter sommerferien. Omfattende indgreb over for det påståede syge og politiserede danske embedsværk bør vente til resultaterne af dette arbejde er fremlagt og analyseret.

Den tålmodighed er svær at få øje på nogle steder. De vidt forskellige skandalesager om sjusk i embedsværkets ministerrådgivning, vildledning af Folketinget og politisk tilskæring af statistik til fremme af ministerens dagsorden er for længst blevet udlagt som udtryk for ét gennemgående og ensartet problem om en politisering af hele det danske embedsværk.

Det falder lige for. For kritikken af embedsmændene passer godt ind i den mere generelle hetz mod bureaukrater, som hele debatten om djøfiseringen symboliserer. Men i forargelsen over nødløgne, ministerafgange og senest Udlændingestyrelsens jagt efter argumenter til at holde flygtningestrømmen fra Eritrea stangen, glemmer vi, at det danske embedsværk også er et af de mindst korrupte og mest effektive i verden. De fortjener lidt mådehold i fordømmelse af hele standen – om ikke for deres egen skyld, så for samfundets skyld – da vi ellers risikerer at ødelægge et forvaltningssystem, der i det store hele fungerer ganske glimrende og hidtil har bidraget til at sætte Danmark i en samfundsøkonomisk førerposition i verden.
 

MEGET AF FORAGELSEN over de danske embedsmænd bygger på en myte om, at embedsmænd i fordums tid var neutrale og kedelige jurister, der holdt sig i faglighedens objektive spor og var immune over for politisk påvirkning, men at de som ved et trylleslag har forvandlet sig til regeringens skjulte spindoktorer.

Især juristen Pernille Boye Koch, der også er folketingsmedlem for de radikale, og professor emeritus i statskundskab Tim Knudsen har bidraget til denne myte om tabet af embedsværkets uskyld i bogen ”Ansvaret der forsvandt”, hvor forfatterne argumenterer for, at der skal ske en tilbagevenden til de klassiske embedsmandsdyder som saglighed, faglighed og ærlighed. De dyder er selvfølgelig vigtige at vedblive at holde i hævd, men det er en myte, at embedsmændene over tid er blevet politiserede.

De er ikke blevet politiseret – for de har altid været det, som professor i statskundskab Jørgen Grønnegård Christensen, der igennem en årrække har forsket i forholdet mellem embedsværket og politikerstanden, udtrykker det.

”Det er ikke embedsmændenes rolle, der har ændret sig, men kritikken og diskussionen af den, som er blusset op,” siger han.

Selv den prisvindende journalist Jesper Tynell, der omfattende har beskrevet de alvorligste problemer i den måde, embedsværket i Danmark arbejder på, advarer imod myten om de neutrale embedsmænd, som han kalder en myte, der ikke vil dø.

Men det er på høje tid at forsøge at aflive myten alligevel, for de eneste, den misforståelse gavner, er de politikere, der fra tid til anden forsøger at pakke deres politik ind som ren teknik ved at bruge tal, jura og fakta indhentet fra embedsværket til at argumentere for, at netop deres politik er nødvendighedens politik og ikke netop bare politik.

Derfor vil det både gavne den politiske debat og mediernes kritiske sans over for politikere, at vi én gang for alle lægger myten om de neutrale embedsmænd i graven. Embedsmænd arbejder for deres minister. Ministeren er ansvarlig over for Folketinget. Folketinget står til ansvar overfor vælgerne. Punktum.
 

DERFOR ER DET ÆRGELIGT, at nu også Folketinget bidrager til at genoplive myten om de neutrale danske embedsmænd ved at pakke et ellers helt legitimt ønske om flere analytiske ressourcer ind i den folkelige forargelse over skandalerne i embedsværket.

Dels er risikoen, at der startes en form for teknokratisk våbenkapløb mellem Folketinget og Centraladministrationen om at opbygge størst mulige analytiske muskler – en slags min DJØF’er kan tæve din DJØF’er-logik, sådan som flere eksperter advarer imod i denne uges hovedhistorie.

Men udover at bureaukraters papirkamp og talborgerkrig i sig selv kan virke nyttesløst, så er en langt alvorligere risiko ved at opruste Folketinget ud fra ønsket om at øge kontrollen med embedsværket den, at man i stedet for at bekæmpe mistilliden mellem Folketing og embedsværk kommer til at øge den.

Formanden for det føromtalte udvalg, der er i gang med at granske årsagerne til problemerne i embedsværket, Bo Smith, frygter netop sådan en udvikling.

”Problemet er, hvis det udvikler sig sådan, at de enkelte folketingsmedlemmer ikke længere mener, at de kan stole på oplysningerne i ministerierne, og derfor ansætter deres egne eksperter og bruger den viden som grundlag for politiske beslutninger,” siger Bo Smith.

Folketinget vil aldrig have mulighed for at opbygge samme analytiske slagkraft som embedsværket, og derfor vil det heller ikke gavne kvaliteten af den danske politik, og dermed ej heller Danmarks udvikling og fremtidige konkurrencekraft, at man baserer de politiske beslutninger på den næstbedste faglige indsigt på grund af mistro mod embedsværket.

Det mareridtsscenarie skal vi undgå, og derfor skal Folketingets Præsidium nøje overveje, hvordan det kan opruste sine analytiske muskler uden at starte en spiral af mistillid i en videnskrig med embedsværket. At begrunde det med at sikre en bedre kontrol med embedsværket er allerede et skridt i den forkerte retning.

Det er netop en automatreaktion på myten om den neutrale embedsmand, som vi hurtigst muligt burde aflive. Hvis ikke vi gør det, risikerer vi i stedet at dræbe embedsapparatet med en tankeløs fejlmedicinering.

Det danske embedsværk skal bestå – i hvert fald indtil vi ved, hvad det fejler.

Forrige artikel Virksomheder efteruddanner i stor stil medarbejdere på onlinekurser Næste artikel Globaliseringens nye vækstmotorer

Tidligere vismand: Arbejdsmarkedet bør ikke æde alle ekstra leveår

Tidligere vismand: Arbejdsmarkedet bør ikke æde alle ekstra leveår

POLITIK OG VELFÆRD Velfærdsforliget fra 2006 betyder, at stigende levealder modsvares af en lige så stor stigning i pensionsalderen. I Sverige og Finland kan borgerne regne med, at tilværelsen som pensionist udgør en stabil del af livet. Den model kan Danmark tage i betragtning, mener tidligere overvismænd.

Ny teknologi: Vandrensende proteiner kan blive det næste danske eksporteventyr

Ny teknologi: Vandrensende proteiner kan blive det næste danske eksporteventyr

GRØN OMSTILLING Rent vand ligger højt på listen over klodens største udfordringer; klimaforandringer, forurening og et voksende forbrug vil presse forsyningerne alvorligt i de kommende år. Danske Aquaporin har udviklet et filter til afsaltning og rensning af vand, der er ekstremt effektivt. Nu handler det om at få produktionen op i den helt store globale skala.

Seoul satser på sol og sløjfer atomkraft

Seoul satser på sol og sløjfer atomkraft

KOMMENTAR Bæredygtighed har fået en fremtrædende plads i Sydkoreas planer for fremtiden. ’Green New Deal’-strategien, der blev vedtaget i juli, skal gøre landet til den første CO2-neutrale nation i 2050 – og midlerne til at nå det er store investeringer indenfor bæredygtig energi, innovation og teknologi.

Hvad betyder det at være en modig leder?

Hvad betyder det at være en modig leder?

LEDELSE Mod er ikke en dyd i sig selv. Det er noget, vi kun kan vurdere værdien af, når det sættes i kontekst af en konkret udfordring. Blandt ledere antager modet typisk to forskellige former: mod til at udvise sårbarhed og mod til at tage autoriteten på sig, skriver erhvervspsykolog Lotte Lüscher.

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

LEDELSE I integrations- og udlændingedebatten får mennesker hurtigt prædikater som ’varmt hjerte’ eller ’følelseskold’. For ministre gælder oftest det sidste, således også for Rikke Hvilshøj, der blev kendt som isdronningen. Selv mener hun, at hun havde masser af empati med sig i jobbet, men balancen mellem empati og regler er vanskelig at formidle og ender hurtigt som to tungers tale.

Lederskabets største udfordring efter covid-19

Lederskabets største udfordring efter covid-19

LEDELSE At bedrive lederskab efter coronakrisen er at gribe muligheden for at skabe reelle forandringer. skriver Jim Hagemann Snabe i et indlæg, der har karakter af en programerklæring fra bestyrelsesformanden for Siemens og Maersk. I stedet for at genopbygge de virksomheder og de økonomier, vi havde før covid-19, bør vi træde et stort skridt ind i en bedre fremtid, mener Snabe. Mottoet er: Renewal, not return.

 Er der en rød linje for Kina?

Er der en rød linje for Kina?

KOMMENTAR Danmarks spionchef advarer mod at være naiv i forhold til Kina. Imens låner politikere pandaer til zoo. Nu må regeringen vove at tale åbent om, hvor grænsen går i forhold til at samarbejde med Kina.

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

GRØN OMSTILLING Landbruget er en af de helt store klimasyndere, og et CO2-neutralt landbrug kan virke som en fjern utopi. Tre aktører kommer her med deres bud på, hvordan Danmark kan leve op til målet om CO2-neutralitet i 2050.

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

GRØN OMSTILLING Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.