Kulturanbefaling af 
Anya Eskildsen

Skønhed, sorg og satire

Anya Iversen Eskildsen, direktør på handelsskolen Niels Brock, har vandret i gudesmukke, vestsjællandske vinmarker, grinet af radiosatiren ‘Undskyld vi roder’ og læst en bog med dybe indsigter.

Set

Om

Hun er administrerende direktør på Niels Brock Copenhagen Business College i København.

Hun har bestyrelseserfaring fra både ind- og udland.

Som så mange andre valgte vi også under coronaepidemien at købe sommerhus. Vores har beliggenhed i det smukke Vestsjælland, lige ved Ordrup Næs. Sommerhuset er ikke langt fra ’Vejrhøj Vingård’, som min mand og jeg besøgte for små tre uger siden. Det var en kæmpestor oplevelse! Ejerne Nina og Niels, der begge er økonomer i deres bedste alder, har sagt deres gode jobs op og flyttet teltpælene, og nu er de glade vinbønder i Vestsjælland. Vingården ligger gudesmukt på en sydvendt skråning med blændende havudsigt mod Nekseløbugten, og her dyrkes der økologisk vin i pagt med naturen. Man kan ligefrem smage, hvordan der kæles for de omhyggeligt udvalgte stokke, som Nina og Niels nu er oppe på 10.000 styk af. Det er dansk vin i verdensklasse.

Jeg er kæmpefan af satirepodcasten ’Undskyld vi roder’, der handler om tilblivelsen af den fiktive landsdækkende radiostation R8dio – og er en tyk parodi på Radio Loud. Her er man ikke bare i øjenhøjde med lytterne, man er i gulvhøjde! Jeg er vild med opbygningen og figurerne og sidder med et smørret grin på læberne og krummede tæer i skoene på vej mod sommerhuset, hvor jeg oftest hører podcasten. Det er intet mindre end genialt lavet. Ikke mindst de lange pauser indimellem sammen med de absolut-ikke-indstuderede replikker gør podcasten både sjov, pinlig og rasende troværdig. Den er på ingen tid blevet min yndlingspodcast, som jeg tyr til hver gang, jeg har et ledigt øjeblik og trænger til et smil på læben.                                                            

Lige for tiden er jeg i færd med at læse ’Livet går over sine bredder’ af den danske forfatter Lea Marie Løppenthin, der både roligt og ganske foruroligende tager os omkring livets vigtige emner. I bogen møder vi Felix, der tager toget fra Bruxelles til København for at besøge sin bedste veninde, men ender til en lidt anderledes begravelse i Maribo. Den foregår hos den bæredygtige bedemandsvirksomhed Cyklus, der komposterer afdøde i en sekulær og klimavenlig proces. Løppenthin formår at give os en detaljeret indsigt i bæredygtige begravelser og bringer os samtidig tættere på sorg, ritualer og dødsriget. Hun er en forholdsvis ung forfatter, og bogen er hendes tredje roman. Hun har tidligere udgivet to digtsamlinger, der også bærer præg af suveræn sans for konkret at beskrive de situationer og dilemmaer, som vi mennesker kan komme ud i på godt og ondt. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu