Kulturanbefaling af 
Christine Antorini

Om Bowie, Normandiet, døden og kærligheden

Christine Antorinis kuluranbefalinger til din sommer: Kør til det idylliske og historisk righoldige Normandiet, lyt til podcast om David Bowie undervejs og læs den rørende bog ’Løftet’ dernede.

Hørt

Om

Administrerende direktør for LIFE Fonden og tidligere undervisningsminister.

Det er sjældent, jeg følger en podcast, hvor jeg bare glæder mig til næste uges afsnit. Sådan havde jeg det med ’Fra Start Til Slut’ om kunstneren David Bowie, der nu ligger samlet på DR LYD. Bowie åbnede mine øjne for musik og ungdomskultur, da jeg så ’Ziggy Stardust’ i Roskilde Kino i mine teenageår i slutningen af 70’erne. Hverken Kino eller Bowie er her mere. Men vært Jesper Borup, som mange måske bedst kender fra P1 og P4Fyn, er kæmpe Bowie-fan ligesom mig, og han har produceret 29 afsnit. Et for hvert Bowie-album, siden han udgav det første i 1967 og til det sidste, der udkom efter hans død i 2016. Jesper Borups begejstring, dybe indsigt og evne til at sætte de mange lydklip sammen i en personlig biografi, som samtidig er et tidsbillede over næsten 50 år med Bowies helt uforlignelige evne til at være et skridt foran tidens musikalske strømning, er fænomenal. Hvis du også elsker Bowie, så lyt til den. Og kender du ikke rigtigt Bowie – så lyt den endnu mere. Godt lyttetip, også til lang bilferie.

Set

Normandiet er en af de regioner, jeg har besøgt oftest. Mine forældre tog os børn dertil. Jeg tog kærester med. Og mine egne børn har besøgt området som en del af den dannelsesrejse, der er et must for alle. Her er krydsfeltet mellem 2. Verdenskrig, som de fleste kender Normandiets D-dagskyst for, og de lige så historisk interessante mindesmærker fra 1. Verdenskrig. Samt en afstikker til verdens ældste, broderede tegneserie, Bayeux-tapetet med slaget ved Hastings fra 1066. At veksle mellem de idylliske kystbyer – Arromanches-les-Bains er absolut et besøg værd – og de mange krigsmindesmærker og kirkegårde, hvor de engelske og tyske er mindst lige så interessante som den amerikanske filmatiseret i ’Saving Private Ryan’, er overvældende. Et århundrede, der definerede både den nuværende verdensorden og giver indsigt i konflikter, vi kun forstår ved at dykke ned i historien.

Læst

Min bonusmor og forfatter Kirsten Jacobsen har skrevet ’Løftet’ – en kærlighedshistorie. En lille, superstramt velskrevet og virkelig tankevækkende, stærk og rørende bog. Om de måneder, hvor Kirstens mand, som jeg også kendte godt, for tredje gang blev ramt af en blodprop. Blev genoplivet, selvom de egentlig ville sige farvel til hinanden og hans del af livet. Og den sidste tid, hvor sundhedssystemet gør, hvad det kan, for at hjælpe professionelt – over for en, der har besluttet at sige farvel til livet. Bogen bør læses af alle i sundhedsvæsenet, politikere, der er i tvivl om håndtering af et aktivt valg om dødshjælp, og alle elskende, der ikke skal sætte sig i den situation, at de giver umulige løfter til hinanden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu