Politisk sæsonstart: Ledige skal lokkes med højere dagpenge

Socialdemokraterne vil investere i uddannelse og give små og mellemstore virksomheder større fradrag. Partiformand Mette Frederiksen har brug for at skabe resultater inden næste valg.
Torben K. Andersen
Politisk sæsonstart

Skattelettelser i toppen eller investeringer i velfærd og uddannelse? Socialdemokraterne forsøger at ridse valget meget enkelt op forud for de kommende økonomiske forhandlinger på Christiansborg.

Partiformand Mette Frederiksen har brug for at lave resultater. Hun vil genåbne det såkaldte investeringsvindue for små og mellemstore virksomheder, styrke opkvalificeringen af ufaglærte og sikre bedre erhvervsuddannelser. Men hun mangler fortsat at få nogle nye politiske sællerter på hylderne inden næste valg.

Her kommer en guide til S’ sommergruppemøde:

Partiets positionering: Socialdemokraterne er kommet godt i gang efter en sommerferie, hvor partiet nærmest var usynlige i medierne. Mette Frederiksens opfordring til Dansk Folkeparti om et parløb under efterårets forhandlinger for at forhindre topskattelettelser har bragt Socialdemokraterne i offensiven og udfordrer Kristian Thulesen Dahl. Men Socialdemokraterne er også selv under pres for at skabe resultater til efteråret. Partiet har en åbenlys interesse i at opnå varige løsninger på tunge sager, såsom et nyt ejendomsvurderingssystem, en langsigtet boligbeskatning og omlægning af PSO-afgiften, da hun ellers risikerer selv at sidde med aben, hvis hun bliver statsminister efter næste valg. Det vil være et skrækscenarie for partiet, hvis Løkke formår at samle blå blok i en stor 2025-aftale med støtte fra De Radikale. Derfor gør Mette Frederiksen også klogt i ikke at være alt for hård i retorikken, når hun afviser at lægge stemmer til lettelser af topskatten, fremrykke forhøjelser af danskernes tilbagetrækningsalder og andre ”ubehageligheder”. For hun risikerer, at hun må sluge det hele senere på året, hvis hun indgår i en stor aftale sammen med DF.

Iscenesættelse af mødet: Socialdemokraterne forsøger at ridse valget meget enkelt op: Skal der bruges penge på skattelettelser i toppen, eller skal der bruges penge på et bedre sundhedsvæsen og på at gøre nogle ufaglærte dygtigere? På sommergruppemødet gjorde partiet dette valg endnu mere konkret. Socialdemokraterne vil gøre det mere attraktivt for ledige at tage en uddannelse. Ledige ufaglærte og og faglærte med forældede kompetencer og faglærte med forældede kompetencer faglærte med forældede kompetencer skal fremover have 110 pct. af dagpengene, hvis de tager en uddannelse. I dag får de kun 80 pct. af dagpengene, når de opkvalificerer sig. Det bliver et af partiets mærkesager under de kommende forhandlinger. Men forslaget bliver modtaget køligt af V, DF og De Radikale. Socialdemokraterne vil også styrke erhvervsuddannelserne, få arbejdsgiverne til at oprette flere praktikpladser og omlægge voksenuddannelsessystemet.

Formanden: Mette Frederiksen kan tage hul på sit andet år som partiformand med en stor portion optimisme. De fleste meningsmålinger spår, at hun ville overtage Statsministeriet, hvis der var valg i morgen. Hun har rustet sig med et nyt, stærkt rådgiverhold omkring sig, der skal gøre hende til statsminister. På pressemødet i København var hun sekunderet af sine to løjtnanter, gruppeformand Henrik Sass Larsen og politisk ordfører Nicolai Wammen. Hendes forhold til de øvrige politiske partiledere er generelt langt bedre end forgængeren, Helle Thorning-Schmidts. Men hun mangler fortsat at fylde sine hylder op med politiske sællerter. Dette svækker hende, hvis Løkke er tvunget til at udskrive valg til efteråret. Hun har heller ikke anvist klare veje til, hvor pengene skal komme fra, men har i stedet haft travlt med at sige nej til bl.a. kontanthjælpsloft, beskæring af SU og Togfonden, den lave integrationsydelse og en fremrykket pensionsalder.

Det talte de om: Velfærd, uddannelse, arbejdsudbud og bedre rammevilkår for erhvervslivet blev de store temaer. Partiets nye erhvervsudspil fik dog kun en mindre rolle på pressemødet. Partiet foreslår at genåbne det såkaldte investeringsvindue, hvor små og mellemstore virksomheder får mulighed for et ekstraordinært investeringsfradrag. Desuden skal Vækstfonden have 5 mia. kr. til udlån målrettet smv’erne.

Det talte de ikke om: Udlændinge.

Sommergruppemødets betydning: Partiernes politiske sommergruppemøder bærer præg af stilhed før storm. Det gjorde Socialdemokraternes også. Partiet fik markeret, at det vil investere i velfærd, uddannelse og arbejdspladser, frem for at klatte dem væk på skattelettelser i toppen. Et budskab, som vi kommer til at høre dagligt de næste mange uger. Men om Socialdemokraterne virkelig reelt er indstillet på et tæt og tillidsfuldt parløb med DF under de kommende forhandlinger, gav mødet ikke svar på.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu