euro

VI TJEKKER

24. maj 2017

EU kan ikke tvinge Danmark med i euroen

VI TJEKKER

24. maj 2017

Flere medier skriver, at Danmark kan risikere at blive tvunget af Europa-Kommissionen til at indføre euroen inden 2025. Men det kan slet ikke lade sig gøre på grund af det danske EU-forbehold.
20160701-152958-4 (1)

Ina Marie Ernø Jacobsen

pierre4

BLOG

24. maj 2017

Lars Hedegaard er faret vild i konspirationsteoriens tåger

Lars Hedegaard mener, at flere ofre under terrorangrebet på Bataclan i Paris fik øjnene stukket ud eller deres kønsdele skamferet, inden de døde. Han er dog ude af stand til at dokumentere sine påstande. Et studie i fake news-argumentation.
0616f-banner35_1.jpg

ANDRE TJEKKER

24. maj 2017

Anti-kødkampagne roder rundt i fakta

Kampagnen Kødfri Mandag vil have danskerne til at skære ned på kødet. Men der er problemer med fakta flere steder i kampagnens materiale, fortæller DR-programmet Detektor.

VÆRD AT VIDE

24. maj 2017

Her er otte falske nyheder om terrorattentatet i Manchester

I kølvandet på mandagens bombeattentat i den britisk by Manchester piblede det frem med falske historier på de sociale medier. I flere tilfælde var der tale om falske efterlysninger af personer. Efterlysninger, der blev hjulpet godt på vej af kendte medier.

Kan fidget spinnere forstyrre tyngdekraften?

En angiveligt 'højt respekteret fysiker' siger, at brugen af det stærkt populære legetøj spidget finner kan ødelægge jordens tyngdekraft. Men både fysikeren og påstanden er det pure opspind.

Hvornår får filmen om Jesus' liv som bøsse premiere?

Et vedholdende rygte på bla. Facebook vil vide, at en ny film, der fremstiller Jesus og disciplene som homoseksuelle, får premiere til august. Men der er bare tale om et rygte. Filmen findes ikke.

VI TJEKKER

23. maj 2017

Nej, indianere brænder ikke alt ned hvert syvende år

Vi burde lade os inspirere mere af indianerne, for de brænder alting ned hvert syvende år og begynder forfra, siger Hella Joof, der sidder i Disruptionrådet. Men det fænomen kender forskere ikke noget til.

ANDRE TJEKKER

22. maj 2017

Historikere afviser S-toppens udlægning af Anker Jørgensens udlændingepolitik

Mette Frederiksen (S) og andre socialdemokrater henviser ofte til tidligere statsminister Anker Jørgensen, når de forklarer partiets nuværende udlændingepolitik. De citerer ham fejlagtigt for at have sagt, at der maksimalt måtte komme 5.000 udlændinge om året til Danmark.

VÆRD AT VIDE

22. maj 2017

Facebooks regelsæt for sex, terror og vold er blevet lækket

Nogle trusler er ok, hvis de ikke virker troværdige. Man må godt vise vold, hvis man ikke billiger det. Facebooks interne manualer for, hvad man må og ikke må på det sociale medie, er blevet lækket, og de indeholder en række paradokser.

ANDRE TJEKKER

22. maj 2017

Røde toppolitikere overdriver regningen for skandalen i Skat

Adskillige politikere i rød blok har overdrevet omfanget af, hvor mange milliarder der er tabt på skandalerne i Skat, lyder kritikken fra flere eksperter.

Artikel erklærer usandt countrysanger for død

Den amerikanske countrysanger Willie Nelson er løjet død i en artikel på nettet. Men det passer ikke.

Falsk nyhed giver islandske kvinder ægteskabstilbud i massevis

Island mangler mænd. Derfor tilbydes immigranter 5.000 dollar for at gifte sig med en islandsk kvinde. Sådan lyder en falsk påstand, der har fået mange mænd til at kontakte kvinder på Facebook.

Historie om en-øjet ged mødt med skepsis

Flere betvivler rigtigheden af en historie på YouTube om en en-øjet ged. Men geden er skam virkelig.

VI TJEKKER

19. maj 2017

Astrid Krag giver Joachim B. Olsens ord en tur i vridemaskinen

Liberal Alliance beskylder Astrid Krag (S) for at manipulere med et citat fra Joachim B. Olsen (LA) i en kampagnevideo, hun har lagt på Facebook. Astrid Krag afviser at have fordrejet noget som helst. Hvem har så ret?

ANDRE TJEKKER

19. maj 2017

Hvad tjener en sosu-hjælper egentlig?

Joachim B. Olsen blev mødt af kritik, da han gættede på, at en social- og sundhedshjælper tjener 30.000 kroner om måneden. FOA mener, at gættet er helt ved siden af, mens Dagbladet Børsen mener, at det er inden for skiven. Men ifølge DR-programmet Detektor har begge parter ret.

ANDRE TJEKKER

19. maj 2017

DONG-garanti om 100 pct. grøn strøm har ikke kontakt med virkeligheden

DONG lover i en ny stor kampagne 100 procent grøn vindstrøm til alle privatkunder. Men det betyder ikke, at DONG kun producerer grøn strøm eller, at der kun kommer grøn strøm ud af kundernes stikkontakter.

VÆRD AT VIDE

18. maj 2017

Du gætter aldrig, hvad Facebook nu vil gøre mod nogle danske medier!!!

Nyhedsmedier, der hyppigt gør brug clickbait risikerer fremover at blive usynlige på Facebook, meddelte det sociale medie onsdag.

VÆRD AT VIDE

18. maj 2017

Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder

For anden gang i år trækker Socialdemokratiet justitsminister Søren Pape (Kons.) i samråd for at få svar på, hvad regeringen agter at gøre for at hindre spredningen af blandt andet falske historier på de sociale medier.

VÆRD AT VIDE

17. maj 2017

Chefredaktør: Medierne og læserne har et fælles ansvar for at stoppe misinformation

I en ny bog giver netmediet Zetlands chefredaktør både læsere og medier et fælles ansvar for at kaste den offentlige debat ud i et forfald. Hun har syv råd til, hvordan parterne i fællesskab kan få debatten tilbage på sporet.

ANDRE TJEKKER

16. maj 2017

Er der mere plastik end fisk i havene i 2050?

I 2050 er der lige så meget plastik, som der er fisk i havene, siger rapport. Men tallene bag den beregning er yderst usikre, fortæller forskere til DR's Detektor.

VÆRD AT VIDE

16. maj 2017

Medie: Trump får forelagt falske nyheder af sine embedsmænd

Embedsmænd i det Hvide Hus har angiveligt flere gange hentet falske nyheder på internettet og formodentlig ubevidst forelagt dem for den amerikanske præsident Donald Trump som sande.

Lance Armstrong afkræfter sin egen død

Falsk nyhed begraver den tidligere legendariske cykelrytter Lance Armstrong. Fredag tog han til genmæle på Instagram.

Du behøver ikke være bange for Christopher og Jessica

Et opslag på Facebook advarer mod at acceptere “en venneanmodning fra en Christopher Davies og Jessica Davies”. Men advarslen det pure opspind.

ANDRE TJEKKER

15. maj 2017

Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt

De danske folkeskoleelever er glade for deres skole – også efter reformen. Sådan lyder budskabet fra tidligere undervisningsminister, Christine Antorini, da hun skulle forsvare reformen. Men det er ikke hele sandheden, siger forsker til DRs faktatjekprogram Detektor.

VI TJEKKER

15. maj 2017

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige Facebookbrugere advarer i disse timer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

VÆRD AT VIDE

11. maj 2017

Faktatjekkets dilemma: Puster liv i de falske nyheder

Selvom faktatjek ofte bliver lavet med intentionen om at bekæmpe falske nyheder, kan de have den omvendte effekt og i stedet forstærke spredningen af de falske historier ifølge medieanalytiker.

VI TJEKKER

11. maj 2017

Findes der virkelig finske kæpheste-konkurrenceryttere?

Flere danskere undrer sig på Facebook over billeder af finske piger, der løber rundt med en stanghest og springer over bomme ved konkurrencer. Det må da være fake news, bemærker nogen. Vi har jagtet sandheden.

VI TJEKKER

11. maj 2017

Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed

Newsner har delt en rørende historie om, hvordan en far anerkender sin søns homoseksualitet i et brev, der er skrevet på dansk. Mediet glemmer bare at fortælle, at historien er gammel, og at brevet, der ledsager artiklen, slet ikke er den ægte vare.

VÆRD AT VIDE

10. maj 2017

Facebook advarer de britiske vælgere mod falske nyheder

I helsidesannoncer i de største britiske dagblade advarer Facebook vælgerne mod falske nyheder for ud for parlamentsvalget i landet i næste måned. I annoncen giver det sociale medie ti gode råd til, hvordan man gennemskuer, om en historie er falsk.

ANDRE TJEKKER

10. maj 2017

Er lønningerne for de højtuddannede steget eksplosivt på kun et år?

To CEPOS-opgørelser over højtuddannedes lønninger viser en lønforskel på 400.000 kroner for aktuarerne fra 2016 til 2017. Men de to opgørelser kan ikke sammenlignes, fortæller DR-programmet Detektor.

ANDRE TJEKKER

9. maj 2017

Hvad koster udflytningen af statslige arbejdspladser?

Udflytning vil koste staten flere millioner årligt, skriver flere medier. Nej, udflytningen er en økonomisk succes, siger regeringen. Hvem, der har ret, er svært at afgøre.

ANDRE TJEKKER

9. maj 2017

Øger light-sodavand risiko for demens og blodpropper?

Ifølge eksperter er det forhastet at konkludere, at light sodavand øger risikoen for demens og slagtilfælde, skriver DR.