pollution-2049211_1280

VÆRD AT VIDE

25. april 2017

Klimaskeptikere mener de er i deres fulde ret til at vildlede

VÆRD AT VIDE

25. april 2017

Klimaskeptisk tænketank mener, at de har ret til at fordreje fakta, mens politikere advarer om, at misinformation og fordrejede konklusioner fra videnskaben fylder for meget i den offentlige debat.
vtegn

Redaktionen

rygteEM

Nej, Eddie Murphy er ikke død

Et gammelt viralt rygte om, at den amerikanske skuespiller er død, er begyndt at cirkulere igen på Facebook.
Rich man and Poor people.

ANDRE TJEKKER

24. april 2017

Vi kan både være det mest ulige og mest lige folk i verden

Danmark er et af de mest lige lande i verden, siger politikerne. Avisen Financial Times fortæller den absolut modsatte historie. Hvem, der har ret, afhænger af, hvordan man måler velfærd.

VI TJEKKER

24. april 2017

Sender nogen usynlige og lumre beskeder i dit navn?

Rigtig mange Facebookbrugere deler lige nu et opslag med en advarsel om, at hackere kan sende fornærmende og sårende beskeder til dine venner i dit navn via chat-funktionen Messenger. Men fald bare ned. Det er fup.

VÆRD AT VIDE

24. april 2017

Google topper globalt

Her er de 10 mest populære websteder i verden.

VI TJEKKER

21. april 2017

Hvad koster integration af flygtninge og indvandrere årligt?

Befolkningen spilder hvert år 9 mia. kr. på integration af flygtninge og indvandrere, skriver Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, i et debatindlæg. Men ifølge finansloven er det beløb 3 mia. kr. for højt sat.

ANDRE TJEKKER

20. april 2017

Både indvandrere og danskere giver underskud i statskassen

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere giver stort underskud i statskassen, viste rapport fra Finansministeriet i sidste uge. Men ifølge Finansministeriets egen korrektion af beregningen giver danskerne også underskud.

VI TJEKKER

20. april 2017

Nej, vikingerne havde slet ikke horn på hjelmene

Når vi i dag portrætterer vikingerne, så tegnes ofte et billede af krigslystne mænd, der er prydet med hornede hjelme. Der er bare et lille problem. Der er aldrig fundet rigtige vikingehjelme med de karakteristiske horn.

VÆRD AT VIDE

18. april 2017

Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere

Facebook fjernede med hård hånd i weekenden titusindvis af falske brugerprofiler. Initiativet skulle forhindre et ellers velorganiseret forsøg på at udsende spam til brugere over hele verden.

Historien om gift par, der fandt ud af, at de er tvillinger, er falsk

Sidste uges historie om et amerikanske ægtepar, der havde svært ved at få børn, og som opdagede, at de var tvillinger, kan ikke bekræftes. Historien blev citeret af både danske og udenlandske aviser.

VÆRD AT VIDE

12. april 2017

Forskere går på barrikaderne for videnskaben

Trump, fake news, det postfaktuelle samfund, samt politikere, der fører politik på mavefornemmelser, er blandt årsagerne til, at danske forskere den 22. april går på gaden for at sætte fokus på værdien af viden og forskning.

VI TJEKKER

11. april 2017

Kan du få den nye iPhone for 5 kroner?

På Facebook florerer et tilbud, der næsten er for godt til at være sandt. Det er det også. Du kan ikke købe en iPhone 7 til den absurd lave pris af 5 kr. Flere danskere er blevet lokket i fælden, der er lavet så overbevisende, at det umiddelbart kan være svært at gennemskue, at man er på afveje.

VÆRD AT VIDE

11. april 2017

Falske nyheder har nu også ramt investorer på pengepungen

De amerikanske myndigheder har afsløret ulovlige forsøg på at snyde investorer med falske nyheder, der giver bestemte virksomheders aktier særlig positiv omtale. Værdipapirkommission har nu udstedt en officiel advarsel.

Det svenske flag var ikke forbudt under mindehøjtidelighed

Ifølge et viralt rygte frabad arrangørerne af en mindehøjtidelig efter sidste uges formodede terrorangreb i Stockholm sig, at deltagerne medbragte det svenske flag. Angiveligt for ikke at støde etniske minoriteter. Men det passer ikke.

VÆRD AT VIDE

10. april 2017

Når du googler kan din søgning nu udløse et faktatjek

Google har i weekenden lanceret et værktøj verden over, der fremhæver en faktatjekartikel, hvis brugerne søger på noget, der tidligere er blevet faktatjekket. Et redskab, der er tænkt som en hjælp for brugerne til at opdage falske nyheder,

ANDRE TJEKKER

7. april 2017

Danskerne tror, der er tre gange så mange på kontanthjælp, som der reelt er

Kontanthjælpen fylder en hel del i den politiske debat. Både blandt politikerne på Christiansborg og i medierne. Men hvor mange i den erhvervsaktive alder er egentlig på kontanthjælp? Langt færre end danskerne tror.

ANDRE TJEKKER

7. april 2017

S overfortolker forskning om flygtningestramningers effekt

I 2015 stemte Socialdemokratiet imod at skære i børnechecken til flygtningefamilier. Nu stemmer partiet for, fordi der er kommet ny viden på området. Men hvad består den nye viden egentlig i?

INTERVIEW

7. april 2017

“Russerne tror på, at der er krise i Europa”

Den russiske propagandamaskine bruger falske nyheder om Europa til at få Rusland til at fremstå bedre indadtil, og mange russere hopper på dem, fortæller russisk redaktør til TjekDet i video-interview.

VI TJEKKER

5. april 2017

Facebook må gerne bruge dine billeder og tekster – om du vil det eller ej

Facebook-brugere opfordres til hurtigt at dele en juridisk tekst på deres Facebookside. Ellers vil det sociale medie i morgen gøre alle billeder tilgængelige for hele verden. Men påstanden er noget pjat. I øvrigt er den juridiske tekst intet værd.

PERSPEKTIV

5. april 2017

Kan god journalistik vinde over falske nyheder?

Kampen mellem kvalititetsjournalistikken og udbredelsen af falske nyheder er i fokus, når en enkelt dansk chefredaktør, en britisk og en amerikansk forsker, samt en russisk journalist i dag samles ved en paneldebat i København.

VÆRD AT VIDE

4. april 2017

Guide: Sådan faktatjekker du politikerne

Måske bliver du ind i mellem i tvivl om, hvorvidt en politiker nu også siger den fulde sandhed. Men hvad gør man så? Her er startpakken, der kan hjælpe dig med at faktatjekke en påstand.

Hvorfor skriver de altid ”KOPIER – DEL IKKE!!”?

Har du tænkt over, hvorfor nogle opslag på Facebook ofte slutter med en opfordring til ikke at bruge Facebooks deleknap, men kopiere teksten direkte ind i eget opslag? Der er en ret god grund.

ANDRE TJEKKER

31. marts 2017

Overfortolker Anders Vistisen Parlamentets ønsker for EU’s fremtid?

I en Facebookvideo gennemgår Anders Vistisen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, fremtiden for EU, sådan som han påstår, at et flertal i Parlamentet ønsker sig den. Detektor har faktatjekket Vistisens påstande.

Skat advarer mod fupmails

Skat udsender i weekenden mails til de skatteydere, der endnu ikke har tjekket deres årsopgørelse. I den forbindelse advarer myndigheden om, at svindlere kan finde på at sende fupmails i slipstrømmen på Skats henvendelse.

VI TJEKKER

30. marts 2017

Er Sverige virkelig Europas ‘voldtægtshovedstad’?

I Sverige er antallet af anmeldte voldtægter markant højere end resten af Europa. Men hvorfor har Sverige angiveligt rekord i voldtægtssager?

ANDRE TJEKKER

30. marts 2017

Kan CO2-indholdet i atmosfæren stige, selvom udledningen falder?

En måling viser, at CO2-udledningen er stagneret, mens en anden måling viser, mængden af CO2 i atmosfæren stiger. DR's Detektor har set nærmere på, hvordan det kan hænge sammen.