sommer

TjekDet er gået i sommertempo

Det er tid til sommerferie – også på TjekDets redaktion. Derfor vil hjemmesiden kun blive opdateret i mindre omfang i juli måned.
map-of-the-world-1005413_960_720

VI TJEKKER

12. juli 2017

Medier misforstår dansk topplacering i international rapport

Viser en ny undersøgelse virkelig, at Danmark er verdens 10. mest attraktive land for flygtninge? Svaret er nej. Undersøgelsen handler slet ikke om flygtninge.
faceb

Nej, Jayden K. Smith er ikke hacker

Har du fået en advarsel, der advarer om venneanmodninger fra en bruger med navnet Jayden K Smith? Bare rolig. Advarslen er fup.

Hvorfor skriver de altid ”KOPIER – DEL IKKE!!”?

Har du tænkt over, hvorfor nogle opslag på Facebook ofte slutter med en opfordring til ikke at bruge Facebooks deleknap, men kopiere teksten direkte ind i eget opslag? Der er en ret god grund.

VI TJEKKER

23. juni 2017

Er rumænske tiggere multi-kriminelle?

De rumænske tiggere begår også andre former for kriminalitet, og derfor skal tiggeri straffes hårdere, mener Marcus Knuth (V). Men der findes ikke nogen dokumentation for den sammenhæng.

GUIDE

23. juni 2017

Med Facebook kan du blive øjenvidne til breaking news

Andre Facebookbrugeres direkte videotransmissioner kan være et godt værktøj til at faktatjekke, om en stor nyhed rent faktisk er rigtig - og ikke mindst hvad der foregår. Et særligt værktøj i det sociale medie giver dig lynhurtigt overblik over, om og hvor mange brugere, der sender live fra 'gerningsstedet'.

ANDRE TJEKKER

23. juni 2017

Brexit har allerede ramt briternes privatøkonomi

Brexit har allerede haft konsekvenser for briterne, der oplever stigende priser, lavere lønninger og større jobusikkerhed, skriver den engelske tv-station Channel 4 i et faktatjek

Skal du venligst bruge deodorant i Londons metro?

Et billede af et skilt fra Londons undergrundsbane, der beder passagerne bruge parfume, nyder stor opmærksomhed på de sociale medier. Men skiltet er fup.

GUIDE

22. juni 2017

Ser du en falsk nyhed flere gange, tror du pludselig på den

Jo flere gange man ser en falsk nyhed, jo større sandsynlighed er der for, at man vil tro på den og dele den på sociale medier. Det viser et studie fra Yale University.

VI TJEKKER

21. juni 2017

Zenia Stampes ‘terror i Malmö’ var ikke terror

I sidste uge sendte Zenia Stampe (R) en bredside af sted mod de danske medier, fordi de ikke havde dækket et ‘terrorangreb’ mod en gruppe demonstrerende irakere i Malmö. Men angrebet var ikke terrorisme, siger både svensk politi og svensk forsker i strafferet.

Blev prinsesse Diana myrdet af syg agent?

Et amerikansk angiveligt netmedie har afsløret, at Prinsesse Diana blev myrdet af en agent fra den britiske efterretningstjeneste. Men historie er opspind.

ANDRE TJEKKER

20. juni 2017

Den tyske regering faktatjekker Donald Trump

Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af FN's klimaaftale har udløst en noget alternativ reaktion fra den tyske regering. De har faktatjekket en række af de påstande, som præsidenten har fremhævet som begrundelse for at forlade aftalen.

VÆRD AT VIDE

20. juni 2017

Nu vil Søren Pape jagte de falske nyheder i Danmark

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) udvider nu Ytringsfrihedskommissionens arbejde til også at omfatte spredningen af falske påstande og nyheder, og hvordan de påvirker den offentlige debat. Kommissionen skal som noget nyt også komme med anbefalinger til, hvordan problemet kan løses.

ANDRE TJEKKER

16. juni 2017

Debat om sygehusene er fyldt med fejl

Debatten om de danske sygehuse er rødglødende. Der bliver rapporteret om flere udgifter, færre personale og stor travlhed. DR har set på nogle af tallene i debatten. Og de fandt flere fejl.

VÆRD AT VIDE

16. juni 2017

Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder

For omkring 2,5 mio. kr. kan du købe en et år lang smædekampagne af falske nyheder mod for eksempel en politiker. Det konkluderer et sikkerhedsfirma efter et 'pristjek' i en ny rapport.

VÆRD AT VIDE

16. juni 2017

Nu vil Facebook forklare, hvorfor de gør, som de gør

Hidtil har Facebook overvåget, styret indhold og slettet brugeres opslag ud fra hemmelige manualer og retningslinjer. Men nu åbner det sociale medie for direkte dialog med brugerne.

VÆRD AT VIDE

15. juni 2017

Donald Trump anklager medier for at have hadefuld dagsorden

Den amerikanske præsident Donald Trump rettede tirsdag endnu et hårdt angreb mod flere etablerede medier. De er kun ude på at skabe had med deres falske nyheder, slog han fast på Twitter.

ANDRE TJEKKER

14. juni 2017

Røde partier genbruger højest usikkert tal for plastik i havene

Detektor faktatjekkede i sidste måned en påstand fra Socialdemokraterne, Alternativet og SF om, at der i 2050 vil være mere plastik end fisk i verdens have. Men nu bruger de samme partier sammenligningen igen.

VÆRD AT VIDE

13. juni 2017

Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet

Folkemødet på Bornholm har i perioden 2011 til 2016 haft i alt 10.100 events på programmet. Ikke en eneste af dem tog udgangspunkt i begrebet "falske nyheder". Men i år er situationen anderledes. Mindst 41 debatter og foredrag kredser om emnet.

Sagde Edward Snowden, at Osama Bin Laden lever på Bahamas?

Flere amerikanske hjemmesider hævder, at den tidligere leder af Al-Qaida Osama Bin Laden lever i bedste velgående i Caribien på de amerikanske skatteyderes regning. Hhistebloweren Edward Snowden citeres for påstanden. Men passer det?

Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

Flere Facebookbrugere deler i øjeblikket et opslag med en advarsel mod et angiveligt britisk telefonnummer, der ifølge opslaget kan koste dyrt på telefonregningen at ringe til.

VÆRD AT VIDE

9. juni 2017

Nyt børneunivers skal lære de mindste at færdes sikkert på nettet

Google er klar med en ny interaktiv hjemmeside rettet mod børn, som skal lære den kommende generation af internetbrugere at begå sig sikkert på internettet.

VI TJEKKER

9. juni 2017

Lidl dropper plastikposer, men det er ikke nødvendigvis bedre for miljøet

Af hensyn til miljøet udfaser Lidl plastikbæreposer fra næste år. De erstatter dem med papirsposer. Men det alternativ er ikke nødvendigvis mere miljøvenligt.

ANDRE TJEKKER

9. juni 2017

Nej Rina Ronja Kari, EU-krav er ikke medskyldige i fyring af offentligt ansatte

I en kampagnevideo fra Folkebevægelsen mod EU lyder budskabet, at EU-krav sidste år medvirkede til, at 2.000 offentligt ansatte blev fyret i Danmark. Det er bare ikke sandt, siger både ekspert, Europa-Kommissionen og Finansministeriet.

VI TJEKKER

8. juni 2017

Løber læger og sygeplejersker to procent hurtigere hvert år?

Tirsdag blev regeringen og regionerne enige om en ny økonomiaftale på sundhedsområdet med et øget produktivitetskrav på to procent. Straks protesterede de faglige organisationer over, at de ikke kan “løbe hurtigere”. Det er ikke nødvendigvis konsekvensen, siger professor.

ANDRE TJEKKER

8. juni 2017

Trump kan ikke bare trække USA ud af klimaaftale

USA og EU diskuterer, om det overhovedet er muligt for Trump at trække amerikanerne ud af FN's klimaaftale - og i så fald hvornår?

BLOG

8. juni 2017

Et statsligt kontor mod fake news kan gøre mere skade end gavn

Selv hvis Danmark var oversvømmet af falske nyheder - og det er vi ikke - ville det principielt være problematisk at sætte et statsagentur til at vogte over nyhedsstrømmen.

VÆRD AT VIDE

8. juni 2017

Qatar-krise rullede længe før falske nyheder om terrorstøtte

Falske nyhedshistorier plantet af Rusland var med til, at flere lande i Mellemøsten tidligere på ugen afbrød alle diplomatiske forbindelser til Qatar, skriver CNN og flere danske medier. Men Qatar havde i forvejen et dårligt forhold til flere nabolande.

VÆRD AT VIDE

7. juni 2017

Fem falske nyheder om terrorangrebet i London

Kort efter medierne berettede om terrorangrebet på London Bridge, begyndte falske efterlysninger, billeder af mistænkte og andre ikke sande historier at blive spredt på de sociale medier.

VÆRD AT VIDE

6. juni 2017

Radikale vil bruge 10 millioner på at bekæmpe falske nyheder

Det Radikale Venstre foreslår at afsætte 10 millioner kroner årligt til et agentur, der skal være et værn mod falske nyheder. Midlerne vil de finde i de kommende medieforhandlinger.

VI TJEKKER

2. juni 2017

Nej Trump, Danmark skylder hverken NATO eller USA penge

Hovedparten af NATO-landene lever ikke op til NATOs målsætning om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvarsudgifter. Men betyder det, som præsident Trump siger, at vi skylder NATO og USA penge?

PERSPEKTIV

2. juni 2017

“Politikerne er de allerværste”

Politikere ignorerer videnskab, der ikke passer med deres politik, så borgerne f.eks. ikke opdager, at trafiksikkerheden lider under øgede hastighedsgrænser på landeveje og motorveje, mener trafikforsker Harry Lahrmann.

PERSPEKTIV

1. juni 2017

“Folk søger den nemme information, der passer med deres syn på verden. Det bekymrer mig.”

Den globale klimadebat har langt om længe rykket sig videre, så politikere nu begynder at handle på udfordringerne. Men gamle usandheder og tilbageviste påstande dukker op igen og igen i debatten, fordi de lever på nettet. Og det bekymrer klimaforsker Jens Hesselbjerg Christensen.