black and white silhouette showing danger of the Internet s as a fraudster stealing users' personal data

FAKTA-LABORATORIET

20. januar 2017

Hvem skriver falske nyheder i Danmark?

FAKTA-LABORATORIET

20. januar 2017

Hvilke danske hjemmesider påvirker den offentlige debat med løse eller usande påstande? Vi forsøger at kortlægge danske kilder til falske nyheder og vil gerne høre dine forslag.
vtegn

Redaktionen

trumpister

ANDRE TJEKKER

20. januar 2017

Trumpismen: Lige så populær i Danmark som i USA?

Trumpismen er lige så populær i Danmark som i USA ifølge en artikel i Washington Post. Detektor har undersøgt, om det overhovedet kan være rigtigt.
money-1673582_1280

ANDRE TJEKKER

20. januar 2017

Hvor mange mennesker ejer lige så meget som halvdelen af kloden?

Ifølge Alternativet er antallet af personer, som ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning faldet fra 62 til otte personer på et år. Men det er misvisende at sammenligne de to tal, oplyser DR-programmet Detektor.

Skam-skuespiller afkræfter viralt rygte

Et opslag på Instagram skabte debat mellem fans af den norske tv-serie Skam. En skuespiller afslørede, at hendes karakter havde hovedrollen i seriens næste sæson. Men nogen har hygget sig med at sprede en usand historie.

ANDRE TJEKKER

19. januar 2017

Vi har ikke Europas højeste pensionsalder – lige nu

Danmark har Europas højeste pensionsalder, siger Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted. DR's Detektor har tjekket påstanden og fundet ud af, at det ikke er helt rigtigt.

Johanne Schmidt-Nielsen løjet død i falsk nyhed

Selv om Enhedsliste-politikeren Johanne Schmidt Nielsen lever i bedste velgående, er hun blevet løjet død i falsk nyhed.

Gennembanker Donald Trump her en mand for åben skærm?

En video, hvor man ser USAs kommende præsident Donald Trump gennemtæve en anden mand, har cirkuleret på de sociale medier i et stykke tid. Men det er rent skuespil.

KOMMENTAR

18. januar 2017

Her er de gode nyheder om de falske nyheder

Omfanget af falske nyheder og de skadelige virkninger for samfundsdebatten er slet ikke så store, vurderer Rasmus Kleis Nielsen, der forsker i journalistik og medier ved Oxford Universitet.

ANDRE TJEKKER

17. januar 2017

Er Malmø den næstmest kriminelle by i Europa?

Den københavnske nabo Malmø er Europas næstmest kriminelle by, viser et serbisk kriminalitetsindeks. Men metoden bag opgørelsen er temmelig tvivlsom.

VI TJEKKER

16. januar 2017

I dag er pseudovidenskabeligt set en trist mandag

Den 16, januar er det ”blå mandag”. Det handler ikke om konfirmander, men derimod om den dag på året, hvor du matematisk set angiveligt skulle være mest trist til mode. Forsker kalder beregningen for pseudovidenskab.

VÆRD AT LÆSE

16. januar 2017

Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Tyskland

I løbet af de kommende uger får de tyske Facebookbrugere en særlig knap. Hvis de mistænker et opslag for at være en falsk nyhed, kan de gøre faktatjekkere opmærksom på historien.

VÆRD AT LÆSE

16. januar 2017

Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder

Dagbladet Politiken har spurgt seks mediepersonligheder om deres bud på, hvordan udbredelsen af falske nyheder bør håndteres af medierne.

ANDRE TJEKKER

13. januar 2017

Er der kommet færre kontanthjælpsmodtagere?

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet, skriver BT. Det er forkert, mener DR-programmet Detektor.

ANDRE TJEKKER

12. januar 2017

Sandt og falsk ved Trumps første pressemøde

Donald Trump har holdt sit første officielle pressemøde siden valgsejren i november sidste år. Flere medier har faktatjekket, hvad den snarlige præsident fik sagt under mødet.

CNN: Twitter vil slette Trumps konto efter racistiske tweets

Ifølge CNN vil Twitter slette den kommende amerikanske præsident Donald Trumps Twitterkonto. Angiveligt fordi han tweeter racistiske kommentarer. Men både CNN og læserne bliver snydt.

Sender nogen usynlige og lumre beskeder i dit navn?

En advarsel deles heftigt på Facebook. Den påstår, at hackere på magisk vis kan sende pornografisk indhold til dine venner.

ANDRE TJEKKER

9. januar 2017

Er det ulovligt at være Uber-passager?

Selvom flere Uber-chauffører er blevet dømt for ulovlig piratkørsel, benytter mange danskere sig stadig af den populære tjeneste. Men er det ulovligt køre med som passager?

VI TJEKKER

5. januar 2017

Gør boom i østarbejdere jobmangel til en myte?

Når 119.000 østarbejdere kan finde arbejde i Danmark, så må det være en myte, at der ikke er jobmuligheder nok til de danske ledige, mener beskæftigelsesministeren. Men hænger det sammen?

VÆRD AT LÆSE

5. januar 2017

Hvorfor skriver de altid ”KOPIER – DEL IKKE!!”?

Har du tænkt over, hvorfor nogle opslag på Facebook ofte slutter med en opfordring til ikke at bruge Facebooks deleknap, men i stedet kopiere teksten direkte ind i eget opslag? Der er en ret god grund.

KOMMENTAR

5. januar 2017

Den publicistiske rolle genopfundet

De professionelle publicistiske medier må tage et aktivt ansvar for at bygge bro mellem eliten og folket, bekæmpe forsimplingen af den offentlige debat og bidrage til at opbygge kundskab og dannelse.

PERSPEKTIV

4. januar 2017

Facebook går jo ikke væk, så hvad gør vi så?

Facebook får konstant skyld for at skade demokratiet og samfundsdebatten. Tiden er kommet til, at borgerne bliver uddannet til det digitale demokrati.