Lars Løkke Rasmussen, Venstre

VI TJEKKER

28. marts 2017

Hvordan går det med regeringens pejlemærker?

VI TJEKKER

28. marts 2017

Efter 100 dage med VLAK-regeringen gjorde Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere på måneden status på regeringens politik og resultater. Vi eftertjekker statsministerens konklusioner.
20160701-152958-4 (1)

Ina Marie Ernø Jacobsen

Magazine with article about Fake News with magnifying glass. Concept. +all text written by photographer and is copyright free+

PERSPEKTIV

28. marts 2017

Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet

Det vrimler med falske historier på nettet. Men hvordan bliver du selv bedre til at gennemskue dem? Vi har samlet en række gode råd.
The front page of a newspaper with the headline "Fake News" which illustrates the current phenomena. Front section of newspaper is on top of loosely stacked remainder of newspaper. All visible text is authored by the photographer. Photographed in a studio setting on a white background with a slight wide angle lens.

VÆRD AT VIDE

28. marts 2017

Begrebet ‘falske nyheder’ er mindst 125 år gammelt

I det seneste halve års tid er de to ord 'falske nyheder' blevet en fast vending i den offentlige debat og i mediebilledet. Men faktisk er begrebet slet ikke nyt.

Er en container fyldt med kvinder blevet fundet i USA?

Rygtestrømmen på de sociale medier vil vide, at en container fyldt med med sorte og latinamerikanske kvinder er fundet i en amerikansk by. Men historien er ikke bekræftet af myndighederne.

Er Michael og Thomas virkelig mere sexlystne end Morten og Kim?

En sexbutik har kåret de 20 mest sexlystne mandenavne i Danmark. Listen er lavet for sjov. Og den har da også 'statistisk signifikant' sammenfald med de hyppigst forekommende navne.

ANDRE TJEKKER

24. marts 2017

Uffe Elbæk beskylder regeringen for at løbe fra løfte om flere elbiler

Regeringen har ved FNs klimatopmøde i Paris i 2015 forpligtet sig til, at 20 pct. af den danske bilpark i år 2030 skal være elbiler, hævdede Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, forleden. Og det mål arbejder regeringen slet ikke for at nå, mente han. Men fakta er, at det mål har regeringen slet ikke skrev

Stærkt budskab på falsk skilt

Efter onsdagens skudepisode ved det britiske parlament i London,gik et manipuleret billede af et skilt, der angiveligt tilhørte og var placeret en station i Londons undergrundsbane, hastigt viralt.

VI TJEKKER

23. marts 2017

Hvad er straffen for at sladre til tyrkisk ’stikkerlinje’?

Flere dansk-tyrkere er blevet truet med anmeldelser til den tyrkiske 'stikkertelefon'. Truslerne kan være strafbare efter dansk ret. Til gengæld er det mere tvivlsomt, hvilke konsekvenser, det får for dem, der rent faktisk sladrer.

KOMMENTAR

23. marts 2017

Lisbeth Knudsen: Tillidskrisen bliver ikke løst af faktatjek alene

Medierne og Facebook bør arbejde sammen om at tjekke falske nyheder, mener ansv. chefredaktør og direktør for Mandag Morgen og initiativtager til TjekDet. Men faktatjek gør det ikke alene. Journalistikken skal forbedres i det hele taget.

VI TJEKKER

22. marts 2017

“Kriminaliteten bliver værre og værre! – Nej den gør ikke! – Jo den gør! – Nej….”

Vold, voldtægter, indbrud og tyverier er løbende på mediernes dagsorden og præger også den offentlige debat på for eksempel sociale medier. Men hvad siger de seneste tal om udviklingen i kriminaliteten i Danmark egentlig?

ANDRE TJEKKER

22. marts 2017

Er vi virkelig nu ’kun’ de næstmest lykkelige i verden?

I flere år har en FN-rapport kåret danskerne til at være verdens lykkeligste befolkning. Men i år har nordmændene indtaget førstepladsen. Har vi rent faktisk tabt en del af livsglæden? Ikke nødvendigvis, fastslår DR i et faktatjek.

VÆRD AT VIDE

22. marts 2017

Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder

To store norske dagblade og public service tv- og radiostationen NRK har i fællesskab etableret et nyt faktatjekmedie i Norge. Målet er at medvirke til at skabe en bedre og mere oplyst debatkultur.

Billedet viser ikke flygtninge ved den fransk-italienske grænse

Et billede af en gruppe af flygtninge, der i sidste uge angiveligt gik på en vej ved grænsen til Frankrig, er blevet delt over 2.000 gange i løbet af den forgange weekend. Men billedet er to år gammelt og taget et helt andet sted.

Nej, du skal ikke sige 1-0-8 til iPhone

Flere opslag på de sociale medier opfordrer til, at man for sjov prøver at sige tallene 1-0-8 til den digitale assistent Siri på en iPhone. Men det er slet ikke morsomt og kan få alvorlige konsekvenser.

ANDRE TJEKKER

20. marts 2017

Tæller 10. klasseelever med i elevflugt?

Tæller eleverne 10. klasse med i en opgørelse over elevflugt fra folkeskolerne? Ugebrevet Mandag Morgen inkluderede dem, men eksperter mener, det var forkert at gøre.

Nej, Mr. Bean er ikke død

De seneste døgn er den britiske skuespiller og komiker Rowan Atkinson – også kendt som Mr. Bean i tv-serien af samme navn – løjet død.

Opstand blandt sorte i Sydafrika er opspind

Et opslag på de sociale medier opfordrer alle sydafrikanere til at holde sig indendørs den 6. april. Angiveligt planlægger sorte sydafrikanere "noget meget stort". Men opslagets budskab er opdigtet.

VI TJEKKER

17. marts 2017

Vi ved ikke, om Thyra Franks plejehjem blev overbetalt

Økonomien på det friplejehjem, som ældreminister Thyra Frank tidligere var leder for, har været genstand for hidsig debat. Radio24syv mener, at plejehjemmet ikke blev overbetalt sammenlignet med de kommunale plejehjem. Socialdemokratiet kalder den konklusion "forfejlet og misforstået". Ekspert kalder diskussionen

ANDRE TJEKKER

17. marts 2017

Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd

Danmark hyldes på de sociale medier og hjemmesider verden over for at have reduceret sit madspild med 25 pct. på bare fem år. Men det særdeles berejste tal er måske slet ikke rigtigt, fastslår DR-programmet Detektor.

VÆRD AT VIDE

17. marts 2017

Danske medier er udfordret på troværdigheden

De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker.

ANDRE TJEKKER

16. marts 2017

Skal kristne helligdage i Frankrig erstattes af jødiske og islamiske?

Kampen om vælgernes gunst forud for det franske præsidentvalg i næste måned er godt i gang. Ligesom den amerikanske valgkamp, er den franske også krydret med falske nyheder. Her er fem eksempler på historier, der ikke kunne klare et sandhedstjek.

Politiet advarer mod stor hacker-aktivitet

I den seneste uges tid har Syd- og Sønderjyllands Politi flere gange advaret mod hackermails, der ligner en faktura. Men en vedhæftet fil låser din computer, hvorefter du skal betale penge for igen at få adgang til dine data.

VÆRD AT VIDE

15. marts 2017

Hver syvende Twitter-profil er en robot

Helt op til 48 mio. brugerprofiler på Twitter kan være styret af computere, viser en ny kortlægning fra to amerikanske universiteter.

ANDRE TJEKKER

14. marts 2017

Har EU-landene dannet fælles front mod tyrkisk valgkamp?

Den tyrkiske regering antyder, at EU-landene fører en fælles fastlagt politik, der skal forhindre landets ministre i at føre valgkamp i EU-lande forud for landets forfatningsafstemning i næste måned. Men EU-landene har ikke indgået en sådan formel aftale.