Close up of handcuffed hands

ANDRE TJEKKER

24. februar 2017

Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret?

ANDRE TJEKKER

24. februar 2017

Chefredaktør på mediet Zetland, Lea Korsgaard, sagde i TV2-programmet Presselogen, at kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere er faldet 50 pct. Men statistikken, som hun henviser til, siger intet om udviklingen for de seneste ti år.
vtegn

Redaktionen

Ellen Trane Norby

ANDRE TJEKKER

24. februar 2017

V-minister snupper æren for SR-regeringens kræftplan

VK-regeringen tog initiativ til både Kræftplan I, II og III, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby på Facebook. Men det er ikke korrekt ifølge DR-programmet Detektor.
Caregiving Nurse putting a bandage on a senior mans arm in his home.

VI TJEKKER

23. februar 2017

Rød talgymnastik skaffer S flere varme hænder

Steg antallet af offentligt ansatte i løbet af Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsperiode? Og er velfærden blevet ringere, fordi der i dag er færre? Det kommer an på, hvordan man drejer statistikkerne.

ANDRE TJEKKER

23. februar 2017

Jo, du må gerne koge vandet flere gange

På de sociale medier bliver der for tiden advaret mod at koge vand mere end en gang. Men der er intet farligt i at koge vandet flere gange, skriver Videnskab.dk

VÆRD AT VIDE

23. februar 2017

Rusland skyder igen mod falske nyheder

Det russiske udenrigsministerium lancerede onsdag en ny hjemmeside, hvor man vil gå i rette mod falske nyheder om Rusland.

PERSPEKTIV

23. februar 2017

Elite-bashing baner vejen for ‘alternative fakta’

Netop nu, hvor falske nyheder og alternative fakta griber om sig, er der som aldrig før brug for, at forskere blander sig i samfundsdebatten. Men den evindelige kritik af eliten kan afskrække dem.

Politiet advarer mod ny hackermail

Hackere er igen på spil via mail, advarer Nordsjællands Politi. Åbner man en vedhæftet fil, bliver filerne på din computer låst.

VÆRD AT VIDE

22. februar 2017

Medie vil sparke døren ind til læsernes ekkokamre

Det digitale medie Buzzfeed News vil nu bruge kræfter på at give læserne flere perspektiver i den offentlige debat. Mediet vil gøre op med de lukkede universer af holdninger og give læserne mulighed for at forstå hinandens synspunkter.

En gammel traver er igen på spil

Et billede af en fotovogn, der angiveligt holder ulovligt parkeret under en fartkontrol, fik for et års tid siden opmærksomhed blandt danske Facebookbrugere. Forargelsen var stor, men billedet er slet ikke taget i Danmark.

ANDRE TJEKKER

22. februar 2017

Amerikansk medie forvrider fakta i dansk debat om boligområder

Ifølge det amerikanske onlinemedie Daily Wire har det danske Folketing forbudt, at indvandrere må udgøre mere end halvdelen af beboerne i boligområder. Men påstanden holder ikke vand, skriver DR-programmet Detektor.

ANDRE TJEKKER

20. februar 2017

Fup og fakta om Trumps svenske hændelse

Da den amerikanske præsident Donald Trump lørdag i en tale henviste til "det, der skete i Sverige", var det uklart, hvad han mente. Han har senere forklaret, at han henviste til et tv-interview fredag aften om indvandrere i Sverige. En svensk avis har faktatjekket interviewet.

VÆRD AT VIDE

20. februar 2017

Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn

Både konditoren Mette Blomsterberg, ernæringseksperten Christian Bitz og Ekstra Bladet er ofre for en falsk nyhed. Nu vil avisen anmelde bagmændene til politiet.

VÆRD AT VIDE

17. februar 2017

Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Det tyske forsvar er blevet ramt af en falsk nyhed, der hævder, at soldater har misbrugt en litauisk pige seksuelt.

ANDRE TJEKKER

17. februar 2017

Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde

Under sit seneste pressemøde torsdag fremsatte den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump, atter en række påstande, som flere faktatjekmedier satte sig for at undersøge. Her er et indblik i nogle påstandene.

ANDRE TJEKKER

17. februar 2017

Hvem rammes hårdest af uddannelsesloftet?

Tidligere uddannelsesminister påstår, at erhvervsakademierne er blandt de hårdest ramte af uddannelsesloftet. Men hun snubler i fakta.

ANDRE TJEKKER

17. februar 2017

Bliver kun bachelorer ramt af uddannelsesloftet?

Det er kun bachelorer, der rammes af uddannelsesloftet, siger Venstres uddannelsesordfører. Detektor har undersøgt, om han nu også har ret i det.

Du kan ikke nægte Facebook at bruge dine billeder kommercielt

En ny variant af en tekst, der hævder, at brugere kan forbyde Facebook at videreudnytte for eksempel personlige data og fotografier, holder ikke i retten. Du må forlade det sociale medie, hvis du ikke bryder dig om, at Facebook tjener penge på, hvad du deler.

VI TJEKKER

16. februar 2017

Russisk medie: Danske supermarkeder er løbet tør for grøntsager

Russisk tv-station slår fast, at de danske supermarkeder næsten ikke har flere grøntsager på hylderne. EU's task force mod falske nyheder kalder påstanden propaganda.

VI TJEKKER

16. februar 2017

Нет, в датских супермаркетах нет дефицита овощей

Российский телеканал заявил, что на прилавках датских супермаркетов почти не осталось овощей. Оперативная группа ЕС по противодействию фейковым новостям называет это утвер

ANDRE TJEKKER

16. februar 2017

Politikerne plager ikke hinanden med flere samråd end tidligere

Antallet af samråd i Folketinget er eksploderet, har det lydt igen og igen. Men en ny opgørelse viser, at påstanden bygger på en misforståelse.

ANDRE TJEKKER

16. februar 2017

Er etniske danskere i mindretal i flere boligområder?

Er det rigtigt, at etniske danskere i flere områder i Danmark er i undertal? DR's Detektor har set nærmere på sagen.

VÆRD AT VIDE

16. februar 2017

Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder

Man kan tjene gode penge på annoncer ved at udgive falske nyheder på nettet. Men det vil Google efter eget udsagn sætte en stopper for.

ANDRE TJEKKER

14. februar 2017

Ny film spreder bevidst falske nyheder på nettet

I markedsføringen for en ny film, lukrerer et filmselskab stort på begrebet falske nyheder. Selskabet har delt adskillige falske artikler fra nyhedsmedier, der slet ikke eksisterer. Og reklamekampagnen har nu tilsyneladende indfriet forventningerne.

ANDRE TJEKKER

13. februar 2017

I sidste uge omgik Trump sandheden mindst 11 gange

Den amerikanske avis Washington Post har udsat en række af den amerikanske præsidents påstande fra sidste uge for et faktatjek. I mindst 11 tilfælde var sandheden helt skudt til hjørne eller virkeligheden gjort noget forsimplet.

VÆRD AT VIDE

13. februar 2017

Apples topchef vil have statslige kampagner mod falske nyheder

Nu melder også Tim Cook, der er direktør for teknologigiganten Apple, sig på banen i debatten om falske nyheder. Han mener, at regeringer skal iværksætte kampagner, der kan dæmme op for omfanget af usande historier.

KOMMENTAR

10. februar 2017

Kidnapning af begrebet falske nyheder

Kampen mod de falske nyheder har udløst en hidtil uset og positiv alliance mellem de professionelle mediehuse og teknologigiganterne. Men hvad nytter det, når dårlige nyheder nu er blevet til falske nyheder?

ANDRE TJEKKER

9. februar 2017

Strid om pensionsalder: Hvem skylder en kvajebajer?

"Hvis jeg tager fejl, så må du meget undskylde. Så giver jeg en kvajebajer," siger Mattias Tesfaye (S) i en video, der er henvendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Striden handler om pensionsalderen for dem, der er født i samme periode som Tesfaye.

ANDRE TJEKKER

9. februar 2017

Er Trump udsat for historisk modstand mod sine ministre?

Den amerikanske præsident Donald Trump har på Twitter beklaget sig over, at de demokratiske politikere i Senatet trækker processen, der skal godkende Trumps ministerhold, i historisk langdrag. Tidligere præsidenter har dog måtte vente meget længere.

VI TJEKKER

8. februar 2017

Går flere og flere skolepiger med tørklæde?

Flere og flere skolepiger med muslimsk baggrund går med tørklæde, lyder det fra Venstres integrationsordfører Marcus Knuth. Men hvor ved han det fra?