Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda

EU-parlamentsmedlemmer fremlægger initiativer til at modvirke falske nyheder, hadtale og cyberangreb fra Rusland.

Medlemmer af Europa-Parlamentet advarer mod truslen fra falske nyheder, propaganda og cyberangreb, særligt fra Rusland. Det er konklusionen på en debat i parlamentet i sidste uge. Og truslen er helt reel. Store, etablerede russiske medier har nemlig forsøgt at påvirke de seneste valg i lande som Frankrig, Tyskland og Spanien, skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

For det første opfordrer Europa-Parlamentets medlemmer EU-landene til at øge opmærksomheden på propaganda, samt til at styrke og promovere uafhængig og undersøgende journalistik.

Derudover opfordrer medlemmerne de sociale medier til at overholde samme regler som andre nyhedsmedier, f.eks. stå til ansvar for spredningen af falske nyheder på deres platforme, da rigtig mange europæere bruger de sociale medier som deres primære nyhedskilde, lyder det i pressemeddelelsen.

EU’s opmærksomhed på falske nyheder og misinformation er bestemt ikke ny, og EU-kommissær for Digital Økonomi og Samfund, Mariya Gabriel, har nedsat en ekspertgruppe, der har til formål at rådgive EU-kommissionen om falske nyheder og misinformation. Ekspertgruppens resultater præsenteres i marts.

Men kampen mod falske nyheder, propaganda og misinformation er en svær balancegang for EU. Opmærksomheden og viljen til at gøre noget ved de falske nyheder er stigende, men angsten er samtidig stor for at begå overgreb på grundlæggende europæiske værdier som ytringsfrihed og den frie adgang til information.

Den svære balancegang gælder også kampen mod hadtale, som medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer til at indføre nultolerance overfor. Den kontroversielle tyske lov NetzDG, der kræver, at sociale netværk med over 2 millioner brugere fjerner “åbenlyst retsstridige” opslag, er blandt andet blevet kritiseret for at føre til utilsigtet censur og til at begrænse ytringsfriheden.

LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

LÆS OGSÅ: Google og Facebook i kamp mod fake news

LÆS OGSÅ: EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder

Forrige artikel Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Næste artikel Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage
Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Et opslag på Facebook anbefaler alle mænd i alderen 18-40 år at tage en graviditetstest for at tjekke, om de har testikelkræft. Men to kræftlæger mener, at man skal være påpasselig med at følge denne anbefaling.