Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda

EU-parlamentsmedlemmer fremlægger initiativer til at modvirke falske nyheder, hadtale og cyberangreb fra Rusland.

Medlemmer af Europa-Parlamentet advarer mod truslen fra falske nyheder, propaganda og cyberangreb, særligt fra Rusland. Det er konklusionen på en debat i parlamentet i sidste uge. Og truslen er helt reel. Store, etablerede russiske medier har nemlig forsøgt at påvirke de seneste valg i lande som Frankrig, Tyskland og Spanien, skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

For det første opfordrer Europa-Parlamentets medlemmer EU-landene til at øge opmærksomheden på propaganda, samt til at styrke og promovere uafhængig og undersøgende journalistik.

Derudover opfordrer medlemmerne de sociale medier til at overholde samme regler som andre nyhedsmedier, f.eks. stå til ansvar for spredningen af falske nyheder på deres platforme, da rigtig mange europæere bruger de sociale medier som deres primære nyhedskilde, lyder det i pressemeddelelsen.

EU’s opmærksomhed på falske nyheder og misinformation er bestemt ikke ny, og EU-kommissær for Digital Økonomi og Samfund, Mariya Gabriel, har nedsat en ekspertgruppe, der har til formål at rådgive EU-kommissionen om falske nyheder og misinformation. Ekspertgruppens resultater præsenteres i marts.

Men kampen mod falske nyheder, propaganda og misinformation er en svær balancegang for EU. Opmærksomheden og viljen til at gøre noget ved de falske nyheder er stigende, men angsten er samtidig stor for at begå overgreb på grundlæggende europæiske værdier som ytringsfrihed og den frie adgang til information.

Den svære balancegang gælder også kampen mod hadtale, som medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer til at indføre nultolerance overfor. Den kontroversielle tyske lov NetzDG, der kræver, at sociale netværk med over 2 millioner brugere fjerner “åbenlyst retsstridige” opslag, er blandt andet blevet kritiseret for at føre til utilsigtet censur og til at begrænse ytringsfriheden.

LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

LÆS OGSÅ: Google og Facebook i kamp mod fake news

LÆS OGSÅ: EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder

Forrige artikel Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Næste artikel Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage
Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark? Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det.

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Din årsopgørelse ligger nu klar, og det indvarsler højtid for svindlere, der vil narre dig og tage dine penge. Så klik ikke på mistænkelige links, og angiv kun oplysninger til Skattestyrelsen på TastSelv-service. 

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Mobilstråler fra 5G giver kræft i hjernen, og derfor skal teknologien standses øjeblikkeligt. Sådan lyder alarmen adskillige steder på sociale medier. Men der er ikke grund til at frygte, at det nye mobilnetværk vil give mennesker kræft.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Endnu engang er Claus Pilgaard - også kendt som Chili Klaus - offer for et svindelnummer om investeringer i bitcoins. En falsk artikel hævder, at han har overvundet sin konkurs ved sådanne investeringer, og at han opfordrer dig til at gøre ham kunsten efter.

Nej, mænd forlænger ikke livet ved

Nej, mænd forlænger ikke livet ved "at stirre på kvindebryster"

At stirre på kvindebryster forlænger mænds liv, afslører ny forskning. Sådan lyder en nyhed man kan læse i flere danske og udenlandske medier. Men nyheden er pure opspind, og den forskning, der lægges til grund for historien, handler hverken om levealder eller om at stirre på bryster.     

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Da vi er vant til at møde politisk kommunikation i radioen, i tv'et og i avisen, rammer såkaldte memer os på sociale medier, mens vi ikke har de politiske parader oppe. Det kan gøre de til tider falske politiske kampagner endnu mere effektive, siger forskere.

Falske politiske annoncer ramte det svenske valg

Falske politiske annoncer ramte det svenske valg

Valgkampen forud for det svenske rigsdagsvalg i september var præget af falske og fordrejede politiske grafikker, der blev spredt vidt og bredt på Facebook. I de seneste måneder har fænomenet også ramt den danske politiske debat på sociale medier.

Nej, Morten Østergaard går ikke ind for barnebrude

Nej, Morten Østergaard går ikke ind for barnebrude

Facebook er sølet til af falske politiske budskaber, der er forklædt som partiernes egen kommunikation. Blandt andet bliver Radikale Venstres politiske leder taget til indtægt for at gå ind for barnebrude.

Har EU ret i, at Danmark er Europas største skraldesynder?

Har EU ret i, at Danmark er Europas største skraldesynder?

I Danmark smider vi mere i skraldespanden end noget andet sted i EU, skriver EU’s statistikkontor, Eurostat, i en nyhed som flere medier videregiver. Men kontorets opgørelse kan slet ikke bruges som belæg for at placere Danmark øverst på EU’s skraldetrone, viser faktatjek.

Falsk Rasmus Seebach tager fusen på godtroende fans

Falsk Rasmus Seebach tager fusen på godtroende fans

“Hvem vil gerne skrive med mig?” spørger Rasmus Seebach i et facebookopslag til stor glæde for flere fans. Men det er slet ikke popstjernen, der står bag. Både dette og flere lignende opslag stammer nemlig fra en falsk profil. 

Mailsvindlere pengeafpresser danskere med onanibilleder

Mailsvindlere pengeafpresser danskere med onanibilleder

Host op med godt 5.000 kroner, eller vi sender yderst private billeder af dig til familie, venner og kolleger. Sådan lyder budskabet i en afpresningsmail, som er tikket ind i tusinder af danskeres indbakke den seneste tid. Men du kan roligt slette mailen, for den er nemlig ren bluf.

Nej, klassiske medier er ikke valgkampens tabere

Nej, klassiske medier er ikke valgkampens tabere

KOMMENTAR: Astrid Haug tager fejl, når hun spår, at de klassiske medier bliver valgkampens tabere. De vil være politikernes foretrukne kanal, og befolkningens tillid til de klassiske medier ligger langt over tilliden til blandt andet Facebook, skriver Lisbeth Knudsen.