Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda

EU-parlamentsmedlemmer fremlægger initiativer til at modvirke falske nyheder, hadtale og cyberangreb fra Rusland.

Jakob Kudsk Skoffer

Medlemmer af Europa-Parlamentet advarer mod truslen fra falske nyheder, propaganda og cyberangreb, særligt fra Rusland. Det er konklusionen på en debat i parlamentet i sidste uge. Og truslen er helt reel. Store, etablerede russiske medier har nemlig forsøgt at påvirke de seneste valg i lande som Frankrig, Tyskland og Spanien, skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

For det første opfordrer Europa-Parlamentets medlemmer EU-landene til at øge opmærksomheden på propaganda, samt til at styrke og promovere uafhængig og undersøgende journalistik.

Derudover opfordrer medlemmerne de sociale medier til at overholde samme regler som andre nyhedsmedier, f.eks. stå til ansvar for spredningen af falske nyheder på deres platforme, da rigtig mange europæere bruger de sociale medier som deres primære nyhedskilde, lyder det i pressemeddelelsen.

EU’s opmærksomhed på falske nyheder og misinformation er bestemt ikke ny, og EU-kommissær for Digital Økonomi og Samfund, Mariya Gabriel, har nedsat en ekspertgruppe, der har til formål at rådgive EU-kommissionen om falske nyheder og misinformation. Ekspertgruppens resultater præsenteres i marts.

Men kampen mod falske nyheder, propaganda og misinformation er en svær balancegang for EU. Opmærksomheden og viljen til at gøre noget ved de falske nyheder er stigende, men angsten er samtidig stor for at begå overgreb på grundlæggende europæiske værdier som ytringsfrihed og den frie adgang til information.

Den svære balancegang gælder også kampen mod hadtale, som medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer til at indføre nultolerance overfor. Den kontroversielle tyske lov NetzDG, der kræver, at sociale netværk med over 2 millioner brugere fjerner “åbenlyst retsstridige” opslag, er blandt andet blevet kritiseret for at føre til utilsigtet censur og til at begrænse ytringsfriheden.

LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

LÆS OGSÅ: Google og Facebook i kamp mod fake news

LÆS OGSÅ: EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu