Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda

EU-parlamentsmedlemmer fremlægger initiativer til at modvirke falske nyheder, hadtale og cyberangreb fra Rusland.

Medlemmer af Europa-Parlamentet advarer mod truslen fra falske nyheder, propaganda og cyberangreb, særligt fra Rusland. Det er konklusionen på en debat i parlamentet i sidste uge. Og truslen er helt reel. Store, etablerede russiske medier har nemlig forsøgt at påvirke de seneste valg i lande som Frankrig, Tyskland og Spanien, skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

For det første opfordrer Europa-Parlamentets medlemmer EU-landene til at øge opmærksomheden på propaganda, samt til at styrke og promovere uafhængig og undersøgende journalistik.

Derudover opfordrer medlemmerne de sociale medier til at overholde samme regler som andre nyhedsmedier, f.eks. stå til ansvar for spredningen af falske nyheder på deres platforme, da rigtig mange europæere bruger de sociale medier som deres primære nyhedskilde, lyder det i pressemeddelelsen.

EU’s opmærksomhed på falske nyheder og misinformation er bestemt ikke ny, og EU-kommissær for Digital Økonomi og Samfund, Mariya Gabriel, har nedsat en ekspertgruppe, der har til formål at rådgive EU-kommissionen om falske nyheder og misinformation. Ekspertgruppens resultater præsenteres i marts.

Men kampen mod falske nyheder, propaganda og misinformation er en svær balancegang for EU. Opmærksomheden og viljen til at gøre noget ved de falske nyheder er stigende, men angsten er samtidig stor for at begå overgreb på grundlæggende europæiske værdier som ytringsfrihed og den frie adgang til information.

Den svære balancegang gælder også kampen mod hadtale, som medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer til at indføre nultolerance overfor. Den kontroversielle tyske lov NetzDG, der kræver, at sociale netværk med over 2 millioner brugere fjerner “åbenlyst retsstridige” opslag, er blandt andet blevet kritiseret for at føre til utilsigtet censur og til at begrænse ytringsfriheden.

LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

LÆS OGSÅ: Google og Facebook i kamp mod fake news

LÆS OGSÅ: EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder

Forrige artikel Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Ansatte i det svenske socialdemokrati mistænkt for at stå bag falsk Twitter-konto Næste artikel Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage
Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.