Kulturanbefaling af 
Jakob Brandt

Exit, Genstart og Enhedslistens velsmurte maskine

Fortællingen om, hvordan Enhedslisten gik fra ævl og kævl til velsmurt politisk maskine, har inspireret Jakob Brandt. Og så sætter han stor pris på velproducerede podcast og tv-serier, også selvom de er skabt med statskassen i ryggen.

Jakob Brandt

Han er direktør i SMV Danmark.

Set for nylig

At være i SMV’ernes tjeneste i en tid med coronanedlukning har ikke levnet megen fritid det seneste år. Så mit kulturforbrug har været ‘ondemand’ på skæve tidspunkter af døgnet. Til det vil jeg klart anbefale at benytte DR’s streamingtjeneste, DRTV. Den viser blandt andet den norske serie ‘EXIT’. Mange har allerede set den, og den er blevet den mest streamede serie i Norge. Den giver et skræmmende og medrivende indblik i fire norske finansrigmænds liv og – efter normale standarder – fuldstændigt vanvittige adfærd i jagten på det næste kick. De anskuer sig selv som overmennesker i en grad, som forarger og fascinerer. Serien bygger på interviews med ‘rigtige’ rigmænd, og ifølge producenterne er 70 procent af serien baseret på fakta, og hele 40 procent af karakterernes replikker er direkte citater. Du tror, det er løgn – men det er det ikke. Se den. Derudover spiller alle i serien vanvittigt godt.

Hørt for nylig

Knud Brix’ podcast ‘Genstart’ er allerede en af de mest hørte podcast i Danmark. Så jeg skiller mig bestemt ikke ud ved at lovprise den. Men jeg er ligeglad – den er god. Genstart giver en daglig 20 til 25 minutters indføring i et aktuelt emne, fortalt af en gæst, der er, eller har været, helt tæt på sagen. Der bliver mere plads til gæstens fortælling, hvilket er lidt af en sjældenhed i dagens nyhedsdækning. Netop fordi Brix træder lidt tilbage, betyder det også, at det ikke altid er helt det kritiske og pågående interview, som man kunne ønske sig. Men det er præmissen, og det er acceptabelt. Jeg er klar over, at med Genstart og DRTV går to ud af mine tre anbefalinger til en monopollignende mediegigant med statskassen i ryggen. Som stærk tilhænger af det frie, private marked, huer det mig ikke. Men æres den, der æres bør.

Læst for nylig

Er man et politisk interesseret menneske, og især én, der interesserer sig for det strategiske arbejde i et parti eller en organisation, bør man læse ‘Det hærdede stål’ af Kim Kristensen. Det er en fremragende formidlet fortælling om, hvordan Enhedslisten blev den velsmurte maskine, de er i dag. Oprindeligt bestod den yderste venstrefløj af en masse små, fragmenterede partier uden nævneværdig indflydelse, der ævlede og kævlede. Sådan er det ikke i dag. Især fra et ledelsesperspektiv er det interessant at læse, hvordan en ret lille – men hård – kerne fik udarbejdet en vision og skabte fælles fodslag blandt en masse små “konger og dronninger”, der sled på hinanden og skadede den fælles sag. Ofte på grund af forskellige traditioner, smålige egeninteresser og indbyrdes personlige konflikter. Det er nok især en interessant beretning for en adm. direktør i en interesseorganisation med mange medlemmer. At få enderne til at mødes i dét, der blev til Enhedslisten, var et kæmpe arbejde. Men læren er, at det er en enorm styrke, hvis man står sammen, får fælles mål og vælger sine kampe. Det er så dog heldigvis rigtigt meget nemmere at forene SMV’ers synspunkter end at få gamle stalinister og trotskister til at arbejde sammen.

Omtalte personer

Jakob Brandt

Adm. direktør, SMVdanmark
cand.polit. (Københavns Universitet 2003)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu