Kulturanbefaling af 
Anne Marie Engtoft Meldgaard

Algoritmer, Silicon Valley-chefer og teknologisk eksistentialisme

Anne Marie Engtoft Larsen har set nyeste storfilm af prisvindende filminstruktør og blev ikke skuffet. Derudover anbefaler hun podcastserie med berygtet amerikansk journalist i værtsrollen.

Anne Marie Engtoft Larsen

Hun er Danmarks techambassadør i Silicon Valley, Californien. 

Set

I det meste af min tid i Californien har biograferne været lukket, og jeg nåede til min ærgrelse aldrig at få set Christopher Nolans ’Tenet’, da den udkom i 2020. Det fik jeg langt om længe rådet bod på, og jeg blev ikke skuffet! Nolan har en fantastisk evne til at grave eksistentielle spørgsmål frem fra teknologiens eller fysikkens verden, pakke dem ind i popcorn-venlig action i verdensklasse og bruge dem til at holde én helt ude på sædekanten i timevis. Man skal ikke spilde sin tid på at tænke for meget over de underliggende teknikker, filmen bygger på. For det er i grunden rimeligt åndssvagt, at pistolkugler kan flyve baglæns. I stedet skal man lade sig rive med, samt lytte til filmes moralske kerne om, hvordan de klimaforandringer, vi skaber her i nutiden, er ved at ødelægge menneskehedens fremtid.

Hørt

Den musik, jeg lytter til, er stort set alt sammen fra før, jeg selv blev født. Der er ikke meget nyt over, at jeg igen har hørt ’Fleetwood Mac’, ’Barbara Streisand’ (til min mands store irritation) eller ’Maria Callas’, der synger Puccini. Men jeg bruger ærlig talt også mere tid på podcasts. Kara Swishers ’Sway’ er en letfordøjelig måde at få indsigt i, hvad Silicon Valleys mest indflydelsesrige mennesker tænker. Swisher er en garvet og hårdhudet journalist, der har dækket internet og teknologi i årtier. Noget af det, hun gør særligt godt, er, at hun ofte formår at komme om bag ved sine gæsters velplanlagte og afmålte talepunkter. Det siger ikke så lidt, når gæsterne for eksempel tæller folk som cheferne for Google og Microsoft.

Læst

Jeg er netop blevet færdig med Caroline Criado-Perez’ bog ’Invisible Women’, som tager livtag med ideen om, at den data, vi træffer beslutninger ud fra, er neutral. I en verden, som i stigende grad bliver formet af kunstig intelligens og teknologi, så er den data, vi fodrer algoritmerne med, afgørende for om deres beslutninger og udfald reflekterer hele befolkningen. I nogle tilfælde har det alvorlige konsekvenser. Perez beskriver, hvordan de testdukker bilindustrien bruger til at simulere trafikuheld, er modelleret omkring en gennemsnitlig mand og dermed ikke tager højde for, at kvinder er mindre og lettere. Det resulterer i, at kvinder har 47 procent højere risiko for at blive kvæstet i et trafikuheld og 17 procent større risiko for at dø! Vigtigst af alt konkluderer bogen, at repræsentative data kun er et skridt på vejen. Skal vores teknologiske systemer afspejle hele befolkningen, kræver det, at kvinder også er bedre repræsenteret i beslutningstagen.

Omtalte personer

Anne Marie Engtoft Meldgaard

Tech-ambassadør, Udenrigsministeriet
MSc Development Management, London School of Economics and Political Science (LSE), MSc International Business and Politics, Copenhagen Business School (CBS)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu