"Europa står over for store farer, hvis Nord Stream 2 bliver fuldført"
Den grønne omstilling styrker Europas sikkerhedspolitiske interesser overfor det autoritære Putin-regime i Rusland. Derfor bør Danmark sige nej til Putins ønske om at anlægge Nord Stream 2 gennem dansk farvand, mener Peter Doran, leder af den ansete Washington-tænketank CEPA.
Claus Kragh
EuroparedaktørEuropas grønne omstilling over de seneste 10 år har ikke alene bidraget til verdenssamfundets kamp mod den globale opvarmning.
Succesen med gradvist at pille kul, olie og gas ud af det europæiske energisystem har også styrket Europa sikkerhedspolitisk i konfrontationen med Vladimir Putins Rusland, der i samme periode er trådt i karakter som en reel og krigerisk geopolitisk modstander for USA og Europa.
Det er disse forhold, Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), bør have sig for øje, når han i disse uger overvejer, om Danmark skal sige ja eller nej til Putins planer om at udvide den russiske gasforsyning til Europa via Nord Stream 2, der skal gå gennem dansk farvand.
Det siger Peter Doran, der er leder af den respekterede Washington-tænketank Center for European Policy Analysis, CEPA, i et interview med Mandag Morgen.
Danmark købte russisk goodwill med Nord Stream
7. april 2014: Russerne fik adgang til at trække gasrørledningen Nord Stream gennem dansk farvand – og Danmark fik goodwill. Gamblingen er foreløbig endt med gevinst til russerne og har placeret Danmark i en position, hvor danske boligejere, kraftværker og virksomheder er afhængige af gas fra Rusland frem til 2030. Og i den aktuelle strid om Ruslands annektering af Krim står Danmark nu som det land i den vestlige alliance, der med Nord Stream-tilladelsen spillede Putins Rusland det afgørende strategiske kort i hænde.
Eksperter anklager: Vestager og co. går Gazproms ærinde
26. februar 2016: EU-Kommissionen går – presset af Tyskland – Gazproms ærinde i sager om rørledninger, der sender russisk gas for milliarder af kroner ind på de lukrative europæiske markeder. Det mener to førende europæiske iagttagere af sagerne om rørledningerne Nord Stream 2 og OPAL.
”Kig på hr. Lissek og hr. Müller, de er ikke russiske spioner!”
23. april 2017: Gasrørledningen Nord Stream 2 fra Rusland via Østersøen til Tyskland er et projekt til 60 mia. kr., der har en tidligere tysk og en tidligere dansk regeringschef i roller som toplobbyister i hver sin lejr. Mandag Morgen har været i Rusland på Nord Streams regning.
Russiske lobbymillioner sikrer adgang til Vestens politiske netværk
11. marts 2018: Pensionerede toppolitikere i Europa er vellønnede lobbyister for Putins Rusland.
Ørsted er grossist i russisk gas til Europa
11. marts 2018: EU er dybt afhængig af russisk gas, fordi Tyskland er det. Danmark er ikke. Alligevel køber statsejede Ørsted hvert år gas for milliarder hos Gazprom. 2017 blev et nyt rekordår for russisk gaseksport til Europa.
"Europa står over for store farer, hvis Nord Stream 2 bliver fuldført"
9. oktober, 2018: Den grønne omstilling styrker Europas sikkerhedspolitiske interesser overfor det autoritære Putin-regime i Rusland. Derfor bør Danmark sige nej til Putins ønske om at anlægge Nord Stream 2 gennem dansk farvand, mener Peter Doran, leder af den ansete Washington-tænketank CEPA.
Merkel vil have Putins gasledning gjort færdig
20. januar 2021: Angela Merkel vil ikke finde sig i, at USA skal bestemme, om Tyskland og Europa kan købe gas i Rusland. Derfor bliver rørledningen Nord Stream 2 efter al sandsynlighed bygget færdig, selvom protesterne vælter ned over den tyske kansler.
USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder
23. november 2020: Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.
Tysklands hårde brud med russisk energi afslører et kontinent gennemsyret af Kremls lobbyisme
30. september 2022: Ruslands statslige energivirksomheder har indtil foråret 2022 haft et uigennemskueligt greb om energisektoren i Tyskland. Politikere, erhvervsfolk, advokater og rådgivere i hundredvis har i årtier fungeret som Putins vellønnede lobbyister i Tyskland og i EU. Nu er transformationen ud af den russiske energiafhængighed i gang. Tyskland nationaliserer russiske energiselskaber i landet, og det afslører, hvor dybt den russiske energiindflydelse i Europa stikker.
Danmark var nøgleland for Putins gaslobby
9. oktober 2022: Den aktuelle udrensning af russiske interesser i den europæiske energisektor skaber fornyet fokus på de danske virksomheder og forretningsfolk, der har været Gazproms tætte allierede. I næsten 15 år spillede den nuværende formand for Jyske Bank en afgørende rolle for Gazproms succes i Europa.
Danmark har været mindst lige så naiv over for Putin som resten af Europa
21. oktober 2022: Danske politikere og erhvervsledere har i mere end 20 år overhørt og overset utallige advarsler om, at Vladimir Putin i sidste ende ville bruge sit energivåben mod Europa. Hvis ikke Danmark har været direkte Ruslandsvenlige, har vi i hvert fald opført os som en geopolitisk søvngænger.
”I Berlin og Bruxelles møder man folk, der ord for ord gentager Nord Streams narrativer. De er ikke selv klar over, at det er det, de gør. Folk siger: ’Tyskland har behov for billig russisk gas’. Eller: ’Dette er et europæisk projekt, hvorfor blander USA sig i det?’ Det er narrativer, man hurtigt kan nedbryde. Nord Stream 2 er ikke et europæisk projekt. Det er et russisk projekt. Det er ejet af Rusland med det formål at varetage russiske energiinteresser,” siger Peter Doran.
- Det Kreml-kontrollerede Gazprom ønsker at fordoble kapaciteten på sin såkaldte Nord Stream-gasrørledning fra det vestlige Rusland til det nordlige Tyskland.
- Kun Danmark mangler at give grønt lys for projektet. Godkendelsen afventer i henhold til ny lov fra 2017 på en sikkerhedspolitisk vurdering, der er under udarbejdelse i Udenrigsministeriet.
- Danmark er under åbent pres fra USA for at sige nej og under diskret pres fra Tyskland og Rusland for at sige ja. EU-Kommissionen er ligesom Polen, Estland, Letland, Litauen og andre lande kritiske over for Nord Stream 2.
- Tysklands kansler Angela Merkel erkendte i april 2018, at projektet har sikkerhedspolitiske implikationer – ikke mindst for Ukraine, hvis østlige regioner er destabiliseret efter russisk invasion.
Derfor modarbejder Putin-regimet ifølge Peter Doran både EU som institution og den fælles energipolitik, der skal reducere EU’s afhængighed af eksterne energileverandører. Her er Ruslands vigtigste våben de rørledninger, der løber fra de enorme naturgasreserver i Sibirien til det rige Europa.
Amerikansk charmeoffensiv
Doran har hen over sensommeren besøgt Berlin, Bruxelles, Paris og Warszawa på det amerikanske udenrigsministeriums regning, og forleden var han i København og Stockholm for at tale med medier, universitetsstuderende og embedsmænd om Nord Stream 2. Doran og CEPA offentliggjorde i sommer rapporten ’Europe and Nord Stream 2 – Myths, Reality, and the Way Forward’, der analyserer de energi- og sikkerhedspolitiske konsekvenser af, at Danmark og resten af Europa lader Nord Stream 2 blive til virkelighed.
Realiseringen af den planlagte Nord Stream 2, der skal gå gennem dansk farvand ved Bornholm, vil være fuldførelsen af den unge Vladimir Putins drøm fra 1990’erne, hvor han skrev en videnskabelig afhandling om, hvordan Rusland skulle bruge sine enorme fossile energiressourcer til at genvinde sin nationale stolthed efter Sovjetunionens sammenbrud. Peter Doran påpeger, at Gazprom og Nord Stream bruger betydelige beløb på europæisk lobbyvirksomhed, og at selskabernes narrativer viderekolporteres af russiske statsmedier som RT og Sputnik og via Kreml-organiserede sociale medienetværk.
”Den eneste europæiske del i det her projekt er, at europæiske selskaber låner Putin penge mod renter, så han kan gøre sin gasledning færdig. Putin kan ikke længere gribe i statskassen. Nu har han brug for ekstern finansiering til sit projekt i Østersøen.”
Ifølge Doran vil Nord Stream 2 svække europæisk solidaritet og markedsliberalisering, mens den vil styrke russisk indblanding i national politik i Europa.
”Det er store farer, Europa står over for, hvis Nord Stream 2 bliver fuldført. Derfor bør man i Danmark spørge sig selv, hvad dette betyder for Danmarks nationale interesser og for EU’s interesser,” siger Doran.
Billig gas, store omkostninger
Men er det ikke korrekt, at Tyskland ikke kan klare sig uden russisk gas?
”Der findes ikke ’billig’ russisk gas. Russisk gas kommer med politiske omkostninger, som Kreml ønsker at holde skjult. Det er omkostninger, hvad angår øget russisk indflydelse på national politik. Det er det, vi ser udspille sig i Tyskland, hvor Rusland gennem politisk og økonomisk aktivitet ændrer den politiske diskurs væk fra bredere europæiske interesser og til at fokusere på det, der er i Putins interesse.”
Siger du, at den tyske regering fremmer Putins interesser?
”Ja, det gør jeg. Tyskland står over for sine europæiske naboer, der er stærkt bekymrede og siger, at Nord Stream 2 vil have negativ indflydelse på deres nationale sikkerhed og på deres energimarkeder. Ved at hjælpe Putin med at bygge Nord Stream 2 fremmer tyskerne Putins interesser på bekostning af Europas interesser. Det er et problem. Det er derfor, at USA er bekymret. Det er det, der driver USA i denne sag, og ikke rå kommercielle interesser.”
Det er ellers netop, hvad nogle siger: at USA gør det her for at fremme sine egne interesser i at sælge flydende naturgas i Europa?
”Den førende stemme bag det narrativ er Vladimir Putin selv. Han siger, at Nord Stream 2 er et rent kommercielt projekt, men det er ikke korrekt. Putin er energiekspert og ved godt, at det meste af den amerikanske energieksport vil gå til Sydamerika og til Asien, fordi det er der, pengene er. Det er ikke i Europa, pengene er,” siger Doran.
Europæerne bør derfor sammenholde Nord Stream 2-projektet med den aktuelle udvikling i den europæiske energipolitik. Europa vil væk fra fossile brændsler. I perioden 2008-2014 fik Europa meget mere vedvarende energi, og samtidig reducerede man sit behov for naturgas med 60 mia. kubikmeter om året.
”Det er en meget stor mængde gas. Det går godt i Europa, der er i gang med at diversificere. Vi får mere konkurrence i øst og mere grænseoverskridende integration. Hey, det går godt med det europæiske energisystem. Sådan er det, fordi vi endnu ikke lever i en Nord Stream 2-tid,” siger Doran.
Grøn omstilling giver mening
Peter Doran erkender, at det ville give mening, hvis USA støttede den grønne omstilling i Europa i stedet for at modarbejde den, som da præsident Trump trak USA ud af FN’s klimaaftale fra Paris. Og han betragter ligesom energieksperter i Europa naturgas som en nødvendig ’bro’ i omstillingen til et kulfattigt energisystem i både USA og Europa.
”Men hvor kommer gassen fra? 2017 var et rekordår for Gazprom. Man eksporterede næsten 200 mia. kubikmeter til Europa, mere end nogensinde før. Alligevel havde Rusland en overskydende kapacitet på 100 mia. kubikmeter til sin rådighed. Rusland brugte altså kun to tredjedele af sin kapacitet til at levere så store mængder gas. Hvorfor er det så, at Rusland har brug for at bygge 55 mia. kubikmeter ekstra kapacitet med Nord Stream 2?”
Peter Doran svarer selv.
”Putin holder sig tilbage fra at optræde endnu mere voldeligt, fordi han er afhængig af Ukraine. Det er vigtigt, at folk ikke tager fejl her. Ukraine befinder sig i krig. Hvis Putin kan eliminere Ukraine som transitland for naturgas, vil det yderligere destabilisere Europa. Det er derfor, at Nord Stream 2 både handler om energisikkerhed og om hård militær sikkerhed. Derfor bør Danmark ikke tillade Nord Stream 2.”
Udenrigsminister Anders Samuelsen bør ifølge Doran se på Danmarks nationale interesser og hensynet til europæisk solidaritet, når han træffer sin beslutning om, hvor vidt Nord Stream 2 skal have lov til at løbe gennem dansk territorialfarvand.
”Vladimir Putin er en geopolitisk aktør, der kun respekterer styrke. Hvis Danmark bøjer af for Putin, sender Danmark ikke et signal om beslutsomhed, der vil forebygge politisk pres og bøllemetoder i fremtiden. Hvis man derimod siger nej, vil man fremover styrke sin hånd i forhandlinger med Rusland, og man vil sende et positivt signal i retning af europæisk energisolidaritet. Det vil hjælpe Europa, og det vil samtidig styrke Danmarks europæiske interesser. Det vil være det intelligente valg for Danmark,” siger Doran.
Også selv om det ikke vil stoppe rørledningen, men kun forstyrre og fordyre den, vil det fortsat være det rigtige skridt?
”Hvorfor skal Danmark hjælpe Putin? Det vil hjælpe Danmark på den lange bane, at man viser vilje til at handle i national interesse og samtidig hjælpe Europa. Danmark er ikke alene. Modstanden er stor i Polen, men også i lande som Italien og Frankrig er der voksende modstand. Danmark kan roligt sige, at det er op til Rusland, om man vil bygge den, men at det ikke bliver gennem vores territorialfarvand.”
Tager Trump i forsvar
”Debatten om Nord Stream 2 finder sted på et tidspunkt, hvor Rusland forsøger at forandre det internationale system, som f.eks. siger, at hvis man skal lave forretninger i Europa, så sker det ud fra europæiske konkurrenceregler. Putin kan ikke lide disse regler, fordi de forhindrer Rusland i at udfolde sine monopolistiske forretningsmetoder,” siger Peter Doran og opfordrer europæerne til at se nøje på, hvor gassen fra Nord Stream 2 skal hen.
”Det er kun 9 mia. kubikmeter, der skal til Tyskland. Resten vil finde vej til de intraeuropæiske rørledninger, så de blokerer for ægte konkurrence i Europa øst for Tyskland. Ruslands mål er at genopbygge sin dominans. Putin ser fremtiden som kaotisk og Rusland som en konkurrent til Vesten. Nord Stream 2 vil være en trojansk hest internt i Europa og internt i Tyskland. Tyskland vil blive for økonomisk afhængigt af Rusland til, at man vil gå imod Kreml. Det er dette, alle europæere sætte sig imod.”
Så Putin forsøger at undergrave EU, men i Europa oplever man også, at præsident Trump modarbejder EU?
”Se på Trumps politikker, på hans strategi. Der er meget, europæerne overser. Obama ville koncentrere sig om Asien, han flyttede tungt militær ud af Europa, og han talte med Rusland hen over hovedet på Europa. I dag bruger USA milliarder af dollar på militær i Europa, og Trump tager til Warszawa og taler om, at Europa og USA udgør Vesten. Jeg ser ingen tøven i USA’s holdning til NATO, selv om jeg godt ved, at det er en bekymring i Europa. Når det gælder energisikkerhed og NATO-sikkerhed, er der stor kontinuitet. USA støtter et forenet Europa, når det gælder energi,” siger Doran.
Han finder det paradoksalt, at USA skal have diskussioner i Europa om handel med Rusland, samtidig med at Rusland øger det militære pres gennem oprustning omkring Østersøen.
”Man må forstå, at USA bruger milliarder af dollar fra amerikanske skatteydere på at have soldater udstationeret i Tyskland, hvor disse soldater er afhængige af Putins gas. Det giver ingen mening. Det giver meget mere mening at arbejde sammen med sine venner om energi, end det gør at købe den af ens fjende.”