Eksperter anklager: Vestager og co. går Gazproms ærinde

EU-Kommissionen går – presset af Tyskland – Gazproms ærinde i sager om rørledninger, der sender russisk gas for milliarder af kroner ind på de lukrative europæiske markeder. Det mener to førende europæiske iagttagere af sagerne om rørledningerne Nord Stream 2 og OPAL.

EU-Kommissionen er under så hårdt pres fra den magtfulde tysk-russiske gaslobby, at Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager og vicepræsident Maros Sefcovic i front reelt tjener det Kreml-styrede Gazproms interesser. Dermed svigter Kommissionen sin rolle som EU-traktatens vogter og medvirker til, at europæisk lovgivning ikke finder anvendelse i forbindelse med den strategisk vigtige gasrørledning Nord Stream 2, der splitter EU’s medlemslande.

Denne skarpe kritik kommer fra to førende eksperter i europæisk konkurrence-ret og strategisk energipolitik. Sijbren de Jong underviser i geoøkonomi ved Leiden-universitetet i Haag og er strategisk analytiker ved The Hague Centre for Strategic Studies, mens Alan Riley er juraprofessor ved City University of London og en af Europas førende eksperter i konkurrence-ret.

Sagen handler i sin kerne om, hvorvidt europæiske myndigheder bruger eksisterende europæisk lovgivning til at forhindre Gazprom i at misbruge sin dominerende stilling på det europæiske gasmarked til både økonomisk og politisk afpresning.

Login