Flere chefer og lavere tempo: Sådan vil problemministerium styre uden om møgsagerne

Det var en klar opgave, der blev givet Rasmus Prehn, da statsministeren sidste år ringede til ham: Få styr på det ministerium. Den nyudnævnte fødevareminister tog samme melding med videre, da han kort efter skulle finde en ny departementschef. De to, ministeren og hans øverste embedsmand, fortæller nu sammen for første gang, hvordan de gennemfører store kulturændringer i et ministerium, der har for vane at koste sin minister taburetten.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Laura Ellemann-Jensen

Moderne politiske lederskab

Verden ændrer sig, og det gør politik også. Det, der blev krævet af politiske ledere for 50 år siden, er ikke det samme i dag. Men hvordan leder man politisk i en moderne verden?

I en interviewserie undersøger Ugebrevet Mandag Morgen gennem interviews med toppolitikere, rådgivere og embedsmænd, hvad ændringerne har betydet for lederskabet i politik. Første interview var med Margrethe Vestager, andet interview var med Mette Frederiksen, tredje interview var med Uffe Elbæk.

Der var ikke rigtig noget at rafle om, da Rasmus Prehn i november sidste år talte med statsminister Mette Frederiksen. Sagde han ja til at blive ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, sagde han også ja til at stå i spidsen for en kulturforandring i det, de fleste kan blive enige om, er et problemministerium.

Mogens Jensen var forinden snublet gevaldigt i sin håndtering af minksagen, endda i en sådan grad, at regeringens støttepartier ikke længere havde tillid til ham som fødevareminister, og en gedigen møgsag blev bare større og større.

”Den opgave, jeg får direkte af Mette, da hun ringer til mig, er: Der er nødt til at være fokus på at få genopbygget tilliden til ministeriet og at få lavet en god relation til interessenterne,” fortæller Rasmus Prehn.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu