Kulturanbefaling af 
Rebecca Adler-Nissen

Mangfoldige fortolkninger af verdens gang

Politolog og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Leder af Digital Misinformation – et forskningsprojekt om, hvordan digital misinformation spredes.  

Set 

Fakta

Hun er politolog og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Hun er leder af Digital Misinformation – et forskningsprojekt om, hvordan digital misinformation spredes.  

For nylig havde jeg den store fornøjelse af at være i teatret med min forskningsgruppe Diploface og se ‘Det Kontaktløse Forhold’ af Det Olske Orkester. I vores forskning undersøger vi, hvordan digitalisering og sociale medier forandrer diplomati og international politik. Derfor var det helt oplagt, at vi skulle ind og se denne surrealistiske og fabelagtige forestilling om en ensom mand, der er opslugt af alle sine skærme. Han forstyrres af sin nabo, en kvinde i kød og blod, men manden foretrækker en menneskelignende robot i stedet. Det er en enkel, men syret og skæv forestilling, mesterligt danset og mimet af de to skuespillere. Forestil dig et møde mellem Hans Christian Andersen og Salvador Dalí. Videnskab og kunst er forskellige domæner, men hvor kan de dog berige og inspirere hinanden.  

Hørt 

Jeg lytter ofte til Politicos ‘EU Confidential’, når jeg løber en aftentur eller lægger tøj sammen. Det er en ugentlig podcast om de aktuelle begivenheder og topmøder. Politico er et unikt medie, der dækker europæisk politik, ikke som en national avis eller radio, men med journalister fra hele Europa. Podcasten er fyldt med interessante interviews, reportager og små aktuelle analyser. Korrespondenterne er vidende, personlige og underholdende. Værten Andrew Gray er en skøn skotte, der på diplomatisk vis dirigerer sine polske, franske, amerikanske og tyske kolleger, som sjældent er enige om, hvordan de skal fortolke verdens gang. Og det er netop deres modstridende analyser, som jeg holder meget af. Seneste afsnit stiller skarpt på genvalget af den franske præsident Emmanuel Macron.  

Læst 

Jeg læste for kort tid siden den østrigske forfatter Robert Menasses bog ‘Die Hauptstadt’. Bogen er en bidende satirisk og velskrevet fortælling om EU og nationalstaterne set gennem forskellige, sammenvævede skæbner i Bruxelles. Bogen er, noget så usandsynligt, en underholdende bog om, hvordan EU rent faktisk fungerer. Den starter med en gris, der løber løbsk gennem Bruxelles’ gader. Sjovest bliver det, når vi møder to embedsmænd, der forsøger at skjule, at de har røget en cigaret i et ellers røgfrit kontor i Europa-Kommissionen. Der er god grund til, at den vandt den tyske bogpris i 2017. Bogen kan varmt anbefales og er også oversat til engelsk med titlen ‘The Capital’. Vi har i Diploface inviteret Menasse til København for at holde et foredrag til en diplomatikonference, jeg organiserer til sommer med forskere fra hele verden. Det glæder jeg mig til.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu