Kulturanbefaling af 
Jesper Fisker

Natur, litterær spænding og eftertænksom musik

Jesper Fisker har været på travetur gennem det danske sommerlandskab i Midtjylland og besøgt en af Danmarks ældste domkirker. Derudover har han brugt sommeren på at læse skønlitteratur og været til koncert med dansk storbypoet.

Set for nylig

Jesper Fisker

Han er direktør for Kræftens Bekæmpelse. Han har tidligere været departementschef i Ministeriet for Børn og Undervisning.

Mine forældre inviterer hvert år hele klanen på familieweekend, der blandt andet byder på en hel del kulturelle indslag. I år gik turen til Midtjylland med besøg i ”den nye” ’Viborg domkirke’. Kirken er første gang indviet i 1876, men den er bygget oven på tidligere versioner, der går helt tilbage til 1100-tallet. Det meste af kirken er forskønnet af fantastiske freskomalerier malet i begyndelsen af det sidste århundrede af Joakim Skovgaard, hvilket gav domkirken et helt katolsk islæt. Dernæst gik turen til ’Dollerup Bakker’. Udsigten fra ishuset og en travetur på den del af Hærvejen er unik; Danmark bliver ikke meget smukkere. Hver gang minder det mig om, hvor mange fantastiske steder i Danmark jeg mangler at besøge. I en helt anden boldgade genså jeg forleden Ridley Scotts dystopiske ’Blade Runner’ – verdens bedste sci-fi-film!

Læst for nylig

Sommerferie er læseferie, og det allerbedste er at sidde uforstyrret med en bog og bare læse igennem til den bitre ende. Bogmæssigt er jeg nærmest altædende. Denne sommer var det alt fra Haruki Murakamis ’Mordet på Kommandanten’over Anna Grues ’Mysteriet i Genbrugsen’ til genlæsning af Hanne-Vibeke Holst ’Pesten’ – mest for at se, om den holder i en coronatid. Det gør den i uhyggelig grad! Ikke mindst i sin sylespidse beskrivelse af menneskelige reaktionsmønstre i et presset samfund. Jeg tilbragte min sommerferie i Spanien, og det bliver bare ekstra tydeligt, hvor privilegeret et samfund Danmark er. Vores lokale restaurant, hvor vi er kommet igennem 20 år, havde samlet set fået 5000 euro i kompensation under pandemien for et års lukning. De begynder simpelthen forfra – kassekreditten rækker til råvarerne til frokosten. De så med beundring – og lidt vantro – på, hvordan vi i Danmark har håndteret corona.

Hørt for nylig

Jeg er vild med DR-podcasten ’Genstart’ – tidligere med Knud Brix i værtsrollen. Selv emner, der ikke umiddelbart interesserer mig synderligt, får en behandling, så man ikke kan undgå at blive klogere. Det er top-go’ radio. For nogle uger siden bragte de en fremragende beskrivelse af Haitis forbandelse, hvor landet trods utallige historiske benspænd med mord, korruption, vold, organiseret kriminalitet og allehånde naturkatastrofer alligevel har en grundvilje til liv og overlevelse. På musikfronten sker der for lidt for mig – jeg tror, jeg gik endeligt i stå med David Bowies død i 2016. Til gengæld oplevede jeg ’Carl Emil Petersen’ på årsmødet i Danske Professionshøjskoler for nylig. Fantastiske, tænksomme og rørende sange – heldigvis også et par stykker, der havde overlevet fra ’Ulige Numre’; der var jeg stadigvæk en smule med!

Omtalte personer

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu