Kulturanbefaling af 
Dorthe Petersen

Søsterskab i musikken, i Uganda og i fiktionen

En ung popstjerne i svøb, kraftfulde portrætter af ugandiske kvinder og et litterært tankeeksperiment om matriarkatet. Det er tre af de kulturelle input, der har inspireret Dorthe Petersen, CEO for PlanBørnefonden.

Hørt

Om

CEO for PlanBørnefonden, en af Danmarks største børnerettighedsorganisationer, der kæmper for børn og unge med særligt fokus på piger.

Jeg er meget optaget af, hvem den næste store stemme er, og jeg er virkelig nysgerrig på, hvem der kan sætte ord på vores samtid, og hvordan den påvirker os. Derfor var det fantastisk at deltage i VEGAs Udvalgte 2023, hvor morgendagens danske musikere gav en række koncerter i VEGA i København. Både MØ og Jada har tidligere været blandt de udvalgte – og se, hvor de er nu, og hvor store stemmer de er blevet for deres generation! Med det i baghovedet var det megafedt at se en kunstner som Giift spille. Hun er kun 18 år, spillede tre forskellige instrumenter og indtog fuldstændig rummet med en stemme og en selvsikkerhed, som lagde salen ned. Det er altid inspirerende at se på fremtiden, og sådan var det at se Giift.

Set

Den 14. marts skal jeg se udstillingen ’Søster’, som PlanBørnefonden åbner sammen med den anerkendte modefotograf Signe Vilstrup. Udstillingen består af en række portrætter af kvinder fra Uganda, der alle har oplevet konsekvenserne af ikke at have basale rettigheder og ret til at bestemme over egen krop. Jeg kan afsløre, at der gemmer sig nogle barske historier bag billederne. Men hvad vigtigere er, viser portrætterne, at de her kvinder, som har været udsat for voldsomme overgreb, på samme tid har både håb og råstyrke til at gå sammen med andre kvinder om at kæmpe for deres rettigheder. Portrætterne er med til at understrege en vigtig og underfortalt historie om den ubegribelige styrke, som kvinderne besidder. Alt det fanger Signe Vilstrup i sine fantastiske portrætter, som udstilles på Hotel Skt. Petri i København.

Læst

Maren Uthaugs ’11%’ er en af de bedste bøger, der er udkommet i 2022, og er ikke mindre end et mesterværk. Det kræver sin kvinde at skrive en bog, der handler om et kvindestyret samfund, som efter årtusinder er i gang med at rydde op efter mændene. Alt er ledt på afveje, og der tegnes et dybdegående opgør med mændenes orden på alle måder – både arkitektur, religion, skolegang og hverdagsliv. Igennem hele romanen sætter Uthaug fokus på forholdet mellem kønnene og præsenterer et matriarkalsk samfund med præstekvinder, hekse, amazonkvinder, mandekvinder, lesbisk kærlighed, onanister og ingen mænd. ’11%’ er en fremtidsgyser sat på spidsen og en totalt vild samfundssatire over køn, identitet og seksualitet. Det er en vild læseoplevelse, som kan forarge, men som også puster godt til debatten om vores samfund og køn, hvor vi jo ikke er nået i mål, når vi eksempelvis taler ligestilling.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu