Kulturanbefaling af 
Merete Eldrup

Etisk dilemma, englesang og inspirerende kvinder

Anders Lund Madsen, drengekorets sangere og forfatterne bag to historiske bøger om stærke kvinder har givet kulturel næring til Merete Eldrup, bestyrelsesformand for blandt andet Nykredit og Københavns Universitet.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Set

Om

Bestyrelsesformand for blandt andet Nykredit og Københavns Universitet og tidligere administrerende direktør for TV 2.

For nylig har jeg set DR-dokumentaren ’På tirsdag skal jeg dø’, hvor Anders Lund Madsen følger Preben Nielsen i den sidste del af hans liv. Preben er lam fra skuldrene og ned efter en arbejdsulykke og har truffet den svære beslutning, at han ønsker at dø. Men da aktiv dødshjælp ikke er tilladt i Danmark, er han nødt til at tage til Belgien for at afslutte sit liv. Det er en tankevækkende dokumentar om et utroligt svært tema, men jeg synes, at Anders Lund Madsen og holdet bag løser opgaven rigtigt godt. Dokumentaren er blevet kritiseret for at være et ensidigt indlæg i debatten for og imod aktiv dødshjælp, men det synes jeg ikke, at den er. Vi følger Preben og prøver at forstå problemstillingen set fra hans synsvinkel, og det er klart, at andre kan nå frem til en anden konklusion. Jeg er selv meget splittet i spørgsmålet, men programmet er en god anledning til at drøfte argumenterne i en svær etisk problemstilling.

Hørt

Før jul var jeg til en fantastisk julekoncert i Garnisonskirken med DR Vokalensemblet og Københavns Drengekor. De sang forskellige julesange (primært engelske) og Benjamin Brittens ’A Boy Was Born’. Det var en helt utrolig smuk koncert, der bragte julestemningen frem. Jeg er helt solgt, når drengekoret stemmer i med deres smukke, klare stemmer, som, man ved, lige om lidt bliver til brummende bas eller tenor. Der er noget rendyrket, uskyldig barndom ved at se og høre drengene synge. Det skal lige siges, at de voksne i Vokalensemblet også sang, så englene fik kamp til stregen. Til slut fik publikum lov til at synge med på et par julesalmer. Jeg ved ikke noget bedre end fællessang, og som gammel korsanger (uden store evner) så vækker det særlige følelser til live.

Læst

Jeg læser hele tiden: Aviser, bestyrelsesmateriale og ikke mindst bøger. Helst skønlitterære. Jeg vil dog anbefale to bøger om den virkelige verden. Først Tara Westovers bog ’Oplyst’, som jeg faldt over et år, hvor jeg så Barack Obamas boganbefalinger. Bogen er Taras egne erindringer om en opvækst uden skolegang i en mormonfamilie. På trods af helt håbløse forhold ender hun efter mange år med at komme i skole, men forstår slet ikke, hvad der foregår – hverken fagligt eller socialt. Tara trodser dog sit umulige udgangspunkt og ender på Cambridge med en ph.d. Jeg er derudover netop i gang med biografien ’Eleanor’ af David Michaelis om Eleanor Roosevelt. Eleanor Roosevelt er primært kendt for sit ægteskab med USA’s tidligere præsident, Franklin D. Roosevelt, men hun er selv så spændende en kvinde, der var langt forud for sin tid, at hun burde fylde meget mere i historien. Bogen beretter om en utrolig kvinde, som fik seks børn og samtidig udrettede masser af ting i et meget aktivt og selvstændigt virke, der gik langt ud over den almindelige rolle som præsidentfrue.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu