EU-lande bør boykotte Trump

Donald Trumps udfald mod EU, NATO og Tyskland er uhørte provokationer, der bør føre til en skarp diplomatisk reaktion over for USA’s kommende præsident.

EU-landenes ambassadører bør blive væk, når Donald Trump på fredag indsættes som USA’s 45. præsident i Washington.

Det vil være et dramatisk, men rimeligt, diplomatisk skridt, efter at Trump i interviews med den britiske avis The Times og tyske Bild har rettet en række uhørte angreb mod EU som institution og mod Tyskland som EU’s førende nation.

Her lovpriser den tiltrædende amerikanske præsident den britiske beslutning om at forlade EU og forudser, at flere lande vil følge efter. Trump siger videre, at EU er ’et instrument for Tyskland’ – underforstået, at Tyskland med kansler Angela Merkel i spidsen skulle misbruge landets økonomiske og politiske styrke til at dominere resten af EU.

Dette er en direkte hån mod selve Tysklands politiske system, der ned i alle detaljer er bygget på den filosofi, at Tyskland netop har et ansvar for, at den politiske integration i Europa forhindrer, at Tyskland som nation gentager vanviddet fra perioden 1933-45.

Trumps anti-EU demagogi når et højdepunkt i en passage, hvor han kæder det britiske flertal for at træde ud af EU ved folkeafstemningen den 23. juni 2016 sammen med Angela Merkels håndtering af flygtningkrisen i 2015.

"Folk og lande vil gerne have deres egen identitet og Storbritannien ville have sin egen identitet, og jeg tror, at hvis de (EU-landene, red.) ikke var blevet tvunget til at tage alle disse flygtninge ind, med alle de problemer det medfører, tror jeg, at I ikke ville have Brexit. Det kunne sandsynligvis have virket, men dette var dråben, der fik bægeret til at flyde over… Jeg tror, at folk ønsker deres egen identitet, så hvis du spørger mig, tror jeg, at andre (EU-lande. red.) vil træde ud,” siger Trump i interviewet med The Times.

Storbritannien med dets 64 millioner indbyggere modtog i 2015 godt 38.000 asylansøgninger. Til sammenligning modtog Danmark med 5,6 milioner indbyggere samme år cirka 21.000 asylansøgninger.

Når Trump kæder Brexit og flygtningekrisen sammen på denne måde, viderebringer han fuldstændig ukritisk det narrativ, som populister over hele Europa lever af. Hvis ikke EU-landenes traditionelle regeringsbærende partier vinder kampen mod netop disse populister, er EU, som vi kender det i dag, truet på eksistensen.

Donalds Trumps udfald er historieløse og i værste fald dybt skadelige for sammenholdet i det EU, som under præsident Barack Obama har kunnet regne med loyal støtte fra den amerikanske ledelse i Washington. Trumps udtalelser markerer en regulær politisk krigserklæring, som EU-landene bør svare klart og tydeligt på.

Svaret kunne passende være at lade ambassadørerne blive væk fra indsættelsesceremonien i Washington, selvom man næppe skal gøre sig illusioner om, at der i EU-kredsen vil være enighed om et sådant skridt. Man kan sagtens forestille sig, at regeringerne i Warszawa og Budapest vil finde stor tilfredsstillelse i at gå solo og deltage i fejringen af Trumps indtog i Det Hvide Hus.

Ikke desto mindre bør alle ansvarlige regeringer i EU forstå, at man ikke bare kan lade Donald Trumps uhyrligheder stå uimodsagte. Det er ikke sandheden, at EU er ved at falde fra hinanden. Det er ikke sandheden, at Tyskland bruger EU til at pleje egne nationale interesser. Tværtimod er sandheden, at EU gennem årtier har været en fantastisk succeshistorie, der har spredt velstand, demokrati, retssikkerhed og mange andre fordele blandt de nationer, der af egen drift har søgt om optagelse i først Det Europæiske Fællesskab og siden Den Europæiske Union.

Som borgere i Europa har vi ganske enkelt krav på, at vore regeringer nu tager bladet fra munden og siger fra over for demagogen i Washington. Hvis ikke de gør det, vil den logiske konsekvens være, at europæerne mister troen på EU.

Udover det rent politiske indhold er de to interviews i Bild og særligt The Times også særdeles tvivlsomme ud fra en journalistisk og mediemæssig vurdering. I kredsen omkring Trump er man i sagens natur ikke uvidende om, at Michael Gove som justitsminister under David Cameron var en af bannerførerne for Brexit. Særligt hans udtalelser under kampagnen om, at briterne var ’trætte af eksperter’ vakte stor opsigt.

Trumps rådgivere har altså valgt at give det første interview om den tiltrædende præsidents syn på Europa og europæisk politik til en mand, der indtil for få måneder siden var dybt engageret i at få Storbritannien ud af EU. Uanset hvilke journalistiske talenter Gove måtte besidde, kan man dårligt opfatte interviewet med Trump som andet end en ’godbid’ til journalist, som Trumps spindoktorer anser for at være en af deres egne.

Valget af The Times og Bild er uden tvivl truffet af Trumps chefstrateg Steve Bannon, der indtil han i august tiltrådte som Trumps kampagneleder, var leder af Breitbart News, der er et populistisk, prorussisk, antimuslimsk og anti-EU webmedie. Bannon og Breitbart vil i løbet af det kommende år arbejde systematisk på at influere de to vigtige valg i Frankrig i april/maj og i Tyskland til efteråret.

Det korte af det lange er, at Lars Løkke Rasmusen og andre regeringsledere i EU nu må indse, at man ikke længere har en ven siddende som USA’s præsident. Vi vil ikke opleve, at Donald Trump kommer til Europa og loyalt arbejder for den fortsatte integration, som et flertal af Europas nationale regeringer og deres befolkninger ønsker.

I stedet vil USA’s kommende præsident være travlt optaget af at hjælpe Ruslands præsident Vladimir Putin i hans bestræbelser på at sikre den opløsning af EU, som despoten i Kreml anser for at være den bedste vej til at tjene Ruslands nationale interesser.

En sådan amerikansk politik bør EU-landenes regeringer ikke finde sig i. Boykot Trump.

Forrige artikel Fremtidens filantropi: Passion og data går hånd i hånd Næste artikel FN’s verdensmål – er optimismen fortjent?

Nudging er ikke en gratis omgang

Nudging er ikke en gratis omgang

Med nudging – det berømte lille puf – kan vi skabe adfærdsforandringer til gavn for borgere og samfund uden forbud, regler eller økonomiske incitamenter. Men nudging kommer med en række både etiske og demokratiske udfordringer, og det stiller krav til dem, der nudger.

Set, læst og hørt: Lene Espersen

Set, læst og hørt: Lene Espersen

Lene Espersen har hørt et interview om overvågningskapitalisme, set humor, der rammer under bæltestedet, og læst en bog fuld af fakta.

Stram op – på dyrkningen af de danske værdier

Stram op – på dyrkningen af de danske værdier

KOMMENTAR: Kald det chokerende eller ej, at 28 procent af den danske befolkning ifølge en ny analyse vil sende muslimerne ud af landet. Man kan også kalde det et wakeupcall til os om at værdsætte og tro på vores egen kultur, religion og samfundsmodel. 

Hver fjerde dansker: Muslimer skal ud af Danmark

Hver fjerde dansker: Muslimer skal ud af Danmark

Et bemærkelsesværdigt stort antal danskere erklærer sig enige i det synspunkt, at muslimske indvandrere skal ud af Danmark. Næsten fire af ti danskere vil også sende indvandrere ud af landet, hvis ikke de har et arbejde. Den nye undersøgelse ryster førende eksperter og placerer en del af ansvaret hos den politiske elite. Unge og ældre ser også meget forskelligt på, hvad indvandringen betyder.

Pres på S: Røde vælgere vil hæve ydelserne til udlændinge

Pres på S: Røde vælgere vil hæve ydelserne til udlændinge

Regeringen er under stort pres fra vælgerne blandt sine støttepartier for at hæve den økonomiske hjælp til flygtninge og indvandrere. S-vælgerne er mere lunkne. Regeringen gjorde klogt i at parkere spørgsmålet i en kommission til efter valget, men nu venter et stort politisk slagsmål.

EU-toppen skærper tonen i debatten om asyl og migration

EU-toppen skærper tonen i debatten om asyl og migration

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, overrasker med skarpe ord i EU’s debat om asyl og migration. Mette Frederiksen kan glæde sig over, at hendes udlændingepolitiske linje nu har sejret i EU.

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

INTERVIEW: Allerede i 2008 smagte Lars Seier på friheden, da andre kræfter tog over i livsværket Saxo Bank. Men han måtte sammen med kompagnonen Kim Fournais træde ind i den daglige ledelse igen fire år senere, og hans exit blev udskudt. Først i 2018 havde han solgt alle ejerandele. 

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

KOMMENTAR: Omfattende undersøgelse fra UN Global Compact beskriver både en realistisk selverkendelse hos verdens førende topchefer og er samtidig et fælles opråb til at sætte ny turbo på en forsinket grøn omstilling.

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

TECHTENDENSER: Vi ville stå bedre rustet i en kompleks og omskiftelig verden, hvis vi lærte at forstå de generelle mekanismer, der præger udviklingen af alle systemer – fra biologi, økonomi og til internettet. Men mærkværdigvis er systemforståelse slet ikke på skemaet.

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

KOMMENTAR: Kinas internet domineres af Alibaba og Tencent. I begge selskaber har der netop været rokader i topledelsen, muligvis som følge af pres fra den kinesiske stat, der ønsker mere kontrol med de to giganter.

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Engang blev det anset som løssluppent, men nu er brugen af emojis essentiel for klar og tydelig kommunikation, for holdånden, og så er de med til at skabe en fælles virksomhedskultur. 

Nød lærer byer at tænke grønt

Nød lærer byer at tænke grønt

Når 94 af verdens mest klimaambitiøse byer mødes til C40 World Mayors Summit i København i denne uge, gør de det ikke kun, fordi de vil gøre kloden grønnere. De gør det, fordi de er nødt til det. De gør det for at kunne trække vejret.

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

KOMMENTAR: Mange byer er i fuld gang med at implementere klimatiltag med voksende ambitioner. Flere og flere af verdens storbyer har nu som officielt mål at gøre deres for at holde jorden under 1,5 graders temperaturstigning, men flere skal i gang – også i Danmark.

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Gassen er ved at gå af verdensøkonomien. Samtidig skal der investeres store milliardbeløb i at redde klimaet. Kan de to ting forenes? Mandag Morgen har spurgt en dansk minister, en EU-kommissær, en pensionsdirektør og to økonomiske chefanalytikere.

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Dampen er ved at gå af den globale økonomi, og centralbankerne har snart ikke mere tørt krudt at understøtte økonomien med. Spørgsmålet er, om vi er på vej mod en egentlig nedtur, eller om vi blot oplever omstillingen til et nyt lavvækstparadigme.

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

De finansielle markeder indregner ikke altid omkostningerne ved at udlede drivhusgasser, og det kan have været med til at styre den private kapital i klimaskadelig retning. Det vurderer chef for afdeling for Økonomi og Pengepolitik i Nationalbanken Signe Krogstrup. Hun mener, det i visse tilfælde kan ligge inden for nationalbankers mandat at handle for at imødegå klimakrisen.  

Centralbanker står foran klimarevolution

Centralbanker står foran klimarevolution

Markedsfejl er medskyldige i klimakrisen. Det udgør − sammen med indgribende klimapolitikker – store risici for samfundsøkonomien og for det finansielle system. Den Europæiske Centralbanks kommende chef vil gribe ind.

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Knap halvdelen af danskerne mener, at de afviste asylbørn på Sjælsmark skal have bedre vilkår. Kun hver femte dansker er imod. Selv Venstre har flere tilhængere end modstandere af at hjælpe børnene. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) forudser en løsning for børnefamilierne inden påske. Vælgerne er også klar til at droppe det omstridte udrejsecenter på Lindholm.

Verdens kedeligste udlændingepolitik

Verdens kedeligste udlændingepolitik

KOMMENTAR: Hvis Tesfaye lykkes med sin ambition om at afdramatisere udlændingepolitikken, kan det blive et opgør med den logik, der har defineret dansk politik i 20 år.

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

250 kroner per person om måneden. Det er – groft sagt - prisen for clickbaits, virale meningsløsheder, kunstigt skabt mobil-afhængighed, et vingeskudt demokrati og et pivåbent privatliv på de centrale tjenester i vores liv.

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Arbejdsgivere går ofte efter at ansætte folk, som de tror vil passe godt ind. Men det kan let ende med, at alle nyansatte ligner hinanden og handler og tænker ens. 

Set, læst og hørt: Nana Bule

Set, læst og hørt: Nana Bule

Nana Bule har set en larmende fotoudstilling om forbrugssamfundet på Louisiana og kommer igennem morgenlogistikken til lyden af den franske komponist Erik Satie.  

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mandag Morgen har samlet alle brikkerne i Mette Frederiksens politiske program. Kortlægningen viser, at regeringen har overraskende mange forslag i pipelinen, og at statsministeren skal levere på utroligt mange fronter, hvis hun skal undgå anklager om løftebrud.

Socialdemokratiets politiske supermarked

Socialdemokratiets politiske supermarked

Her er Mette Frederiksens politiske pipeline. Socialdemokratiet har de sidste to år fremlagt 25 politiske udspil, der tilsammen gemmer på mindst 340 forslag, som nu skal føres ud i livet.

Frederiksens røde kursskifter

Frederiksens røde kursskifter

KOMMENTAR: Statsministerens manual til den nye folketingssamling er fyldt med røde tiltag. Men der skal manøvreres dygtigt for at få resultaterne hentet hjem.

V-politikere borer i ministrenes løfter

V-politikere borer i ministrenes løfter

Venstre bombarderer lige nu S-ministrene med spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gennemføre de forslag, Socialdemokratiet er gået til valg på. Mandag Morgens opgørelse viser, at den flittigste spørgejørgen er Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Nye beregninger viser, at regeringen har mange flere milliarder at fordele, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden. Det ændrer fundamentalt på regeringens muligheder for at indfri løfterne om bedre velfærd, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

For at kunne samarbejde må vi vise tillid. For at komme videre må vi kunne lægge fortiden bag os. Innovation og kreativitet stivner, hvis vi ikke kan tilgive hinandens fejltagelser. Det kan være svært – men for computere er det decideret unaturligt.