EU-lande bør boykotte Trump

Donald Trumps udfald mod EU, NATO og Tyskland er uhørte provokationer, der bør føre til en skarp diplomatisk reaktion over for USA’s kommende præsident.

EU-landenes ambassadører bør blive væk, når Donald Trump på fredag indsættes som USA’s 45. præsident i Washington.

Det vil være et dramatisk, men rimeligt, diplomatisk skridt, efter at Trump i interviews med den britiske avis The Times og tyske Bild har rettet en række uhørte angreb mod EU som institution og mod Tyskland som EU’s førende nation.

Her lovpriser den tiltrædende amerikanske præsident den britiske beslutning om at forlade EU og forudser, at flere lande vil følge efter. Trump siger videre, at EU er ’et instrument for Tyskland’ – underforstået, at Tyskland med kansler Angela Merkel i spidsen skulle misbruge landets økonomiske og politiske styrke til at dominere resten af EU.

Dette er en direkte hån mod selve Tysklands politiske system, der ned i alle detaljer er bygget på den filosofi, at Tyskland netop har et ansvar for, at den politiske integration i Europa forhindrer, at Tyskland som nation gentager vanviddet fra perioden 1933-45.

Trumps anti-EU demagogi når et højdepunkt i en passage, hvor han kæder det britiske flertal for at træde ud af EU ved folkeafstemningen den 23. juni 2016 sammen med Angela Merkels håndtering af flygtningkrisen i 2015.

"Folk og lande vil gerne have deres egen identitet og Storbritannien ville have sin egen identitet, og jeg tror, at hvis de (EU-landene, red.) ikke var blevet tvunget til at tage alle disse flygtninge ind, med alle de problemer det medfører, tror jeg, at I ikke ville have Brexit. Det kunne sandsynligvis have virket, men dette var dråben, der fik bægeret til at flyde over… Jeg tror, at folk ønsker deres egen identitet, så hvis du spørger mig, tror jeg, at andre (EU-lande. red.) vil træde ud,” siger Trump i interviewet med The Times.

Storbritannien med dets 64 millioner indbyggere modtog i 2015 godt 38.000 asylansøgninger. Til sammenligning modtog Danmark med 5,6 milioner indbyggere samme år cirka 21.000 asylansøgninger.

Når Trump kæder Brexit og flygtningekrisen sammen på denne måde, viderebringer han fuldstændig ukritisk det narrativ, som populister over hele Europa lever af. Hvis ikke EU-landenes traditionelle regeringsbærende partier vinder kampen mod netop disse populister, er EU, som vi kender det i dag, truet på eksistensen.

Donalds Trumps udfald er historieløse og i værste fald dybt skadelige for sammenholdet i det EU, som under præsident Barack Obama har kunnet regne med loyal støtte fra den amerikanske ledelse i Washington. Trumps udtalelser markerer en regulær politisk krigserklæring, som EU-landene bør svare klart og tydeligt på.

Svaret kunne passende være at lade ambassadørerne blive væk fra indsættelsesceremonien i Washington, selvom man næppe skal gøre sig illusioner om, at der i EU-kredsen vil være enighed om et sådant skridt. Man kan sagtens forestille sig, at regeringerne i Warszawa og Budapest vil finde stor tilfredsstillelse i at gå solo og deltage i fejringen af Trumps indtog i Det Hvide Hus.

Ikke desto mindre bør alle ansvarlige regeringer i EU forstå, at man ikke bare kan lade Donald Trumps uhyrligheder stå uimodsagte. Det er ikke sandheden, at EU er ved at falde fra hinanden. Det er ikke sandheden, at Tyskland bruger EU til at pleje egne nationale interesser. Tværtimod er sandheden, at EU gennem årtier har været en fantastisk succeshistorie, der har spredt velstand, demokrati, retssikkerhed og mange andre fordele blandt de nationer, der af egen drift har søgt om optagelse i først Det Europæiske Fællesskab og siden Den Europæiske Union.

Som borgere i Europa har vi ganske enkelt krav på, at vore regeringer nu tager bladet fra munden og siger fra over for demagogen i Washington. Hvis ikke de gør det, vil den logiske konsekvens være, at europæerne mister troen på EU.

Udover det rent politiske indhold er de to interviews i Bild og særligt The Times også særdeles tvivlsomme ud fra en journalistisk og mediemæssig vurdering. I kredsen omkring Trump er man i sagens natur ikke uvidende om, at Michael Gove som justitsminister under David Cameron var en af bannerførerne for Brexit. Særligt hans udtalelser under kampagnen om, at briterne var ’trætte af eksperter’ vakte stor opsigt.

Trumps rådgivere har altså valgt at give det første interview om den tiltrædende præsidents syn på Europa og europæisk politik til en mand, der indtil for få måneder siden var dybt engageret i at få Storbritannien ud af EU. Uanset hvilke journalistiske talenter Gove måtte besidde, kan man dårligt opfatte interviewet med Trump som andet end en ’godbid’ til journalist, som Trumps spindoktorer anser for at være en af deres egne.

Valget af The Times og Bild er uden tvivl truffet af Trumps chefstrateg Steve Bannon, der indtil han i august tiltrådte som Trumps kampagneleder, var leder af Breitbart News, der er et populistisk, prorussisk, antimuslimsk og anti-EU webmedie. Bannon og Breitbart vil i løbet af det kommende år arbejde systematisk på at influere de to vigtige valg i Frankrig i april/maj og i Tyskland til efteråret.

Det korte af det lange er, at Lars Løkke Rasmusen og andre regeringsledere i EU nu må indse, at man ikke længere har en ven siddende som USA’s præsident. Vi vil ikke opleve, at Donald Trump kommer til Europa og loyalt arbejder for den fortsatte integration, som et flertal af Europas nationale regeringer og deres befolkninger ønsker.

I stedet vil USA’s kommende præsident være travlt optaget af at hjælpe Ruslands præsident Vladimir Putin i hans bestræbelser på at sikre den opløsning af EU, som despoten i Kreml anser for at være den bedste vej til at tjene Ruslands nationale interesser.

En sådan amerikansk politik bør EU-landenes regeringer ikke finde sig i. Boykot Trump.

Forrige artikel Fremtidens filantropi: Passion og data går hånd i hånd Næste artikel FN’s verdensmål – er optimismen fortjent?

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

SOMMERLÆSNING: Dansk ballets guldfugl, Nikolaj Hübbe, er flasket op med perfektion og lever i naturlig symbiose med det. Men hvor der er højt at flyve, er der dybt at falde. Ja, ja. Det er en kliché, men den slags har det med at have en antydning af sandhed i sig. Det gælder også i tilfældet Nikolaj Hübbe. Læs interviewet med ham, der var det fjerde i min serie af 'Uperfekte Interview', hvor jeg satte fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der gennemsyrer vores samfund. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Ministerdebutanter får nøgleroller

Ministerdebutanter får nøgleroller

ANALYSE: De er relativt unge, de er visionære, og de er alle forfattere til en stribe opsigtsvækkende debatbøger, der har været med til at definere Socialdemokratiets nye profil. Mandag Morgen sætter spot på fem ministerdebutanter i Mette Frederiksens nye regering, som vil være med til at afgøre, om regeringen bliver en succes eller fiasko hos vælgerne.

Mette Frederiksens store tillidsreform

Mette Frederiksens store tillidsreform

ANALYSE: Der er slået skår i samfundskontrakten, mener den nye S-regering og dens støttepartier. En stor reform skal derfor blandt andet styrke tilliden til politikere og medier, genopbygge tilliden til Skat og mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Men tilliden til den nye regering selv kan blive påvirket af anklager om løftebrud i forhold til udlændinge og nedslidte.

Her er rammerne for den nye S-regering

Her er rammerne for den nye S-regering

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om et fælles aftalepapir, der baner vejen for en socialdemokratisk mindretalsregering. Læs aftalen her.

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.