Flueknepperi eller fagligt fokus? Her er universiteternes sparekataloger

Universitetsledelserne småsparer i krogene i stedet for strategisk at gå efter store lunser, lyder konklusionen fra eksperter på baggrund af Mandag Morgens aktindsigt i universiteternes sparetiltag. Vi forsøger at skåne kerneforretningen, siger formanden for universiteternes direktørudvalg.

Der er ingen tvivl om, at besparelserne på de danske universiteter siden 2016 har haft organisatoriske konsekvenser for både studerende og ansatte.

Men en aktindsigt i universiteternes egne indrapporteringer til Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte om effektiviseringer og 2 pct.-besparelserne viser ifølge to eksperter, at universiteterne også har grebet opgaven uhensigtsmæssigt an. 

Login

  • Anmeld

    Claus Nielsen · Universitetsdirektør DTU

    Det lyder som noget fra osteklokken.

    Mig bekendt har de fleste danske universiteter været gennem store strukturelle og økonomiske tilpasninger inden for de seneste år, og der er alle steder afskediget hundredevis af ansatte, nedlagt uddannelser, arealreduceret osv. – og det forekommer på den baggrund noget arrogant at kalde det ”flueknepperi”, akkompagneret af en indholdsløs efterspørgsel efter større strategisk tilpasning. Gad vide hvad det er, de to herrer efterspørger? - eller har de bare misforstået indholdet af eksemplerne på stort og småt i ministeriets skematur, som i øvrigt meget dårligt egner sig til at beskrive virkelighedens strukturelle forandringer og effektiviseringer?