Jakob Riis: Sundhed er ikke længere helt så privat

VERDEN EFTER CORONA: Sundhedsområdet kommer til at mærke store forandringer, vurderer Falck-direktør Jakob Riis. Vi skal vænne os til at give andre indsigt i vores sygdomshistorie og dele personlig viden. Både af hensyn til økonomien og den enkeltes sikkerhed. Det bliver også naturligt at tage en test efter sygdom.

Foto: Falck

Verden efter corona

Mandag Morgen har bedt en stribe af landets førende ledere, forskere og tænkere om deres bud på hvilke blivende forandringer, coronakrisen vil føre med sig.

Relaterede indlæg i serien:

Michael Böss: Fra velfærdsstat til sikkerhedsstat?

Niels Ågesen: Et nødvendigt skub ud over timetervippen

Se alle indlæg i serien her.

Jakob Riis

Administrerende direktør i Falck siden 2017. Har skabt en finansiel turnaround i den hæderkronede danske redningskoncern, som har 13 milliarder kroner i omsætning og over 30.000 ansatte fordelt i 30 lande på globalt plan.

Forlod efter 20 år Novo Nordisk i 2017 i stor skuffelse over at være blevet fravalgt, da Lars Fruergaard Jørgensen blev udnævnt til ny CEO.

Har en ph.d. i økonometri. Afsætter flere gange om året en hel dag til at køre i ambulance sammen med reddere.

Bor i Hellerup med sin kone og tre børn.

Af Jakob Riis
Administrerende direktør i Falck

Effekten af coronapandemien kommer til at slå igennem på alt fra globalisering, digitalisering og forbrugerpræferencer til demokratiske processer. Sundhedsområdet er oplagt et af de områder, der vil mærke markante forandringer.

Evnen til at mobilisere ressourcer til at håndtere et stort antal intensivpatienter og national forsyningssikkerhed for medicin og værnemidler bliver væsentlige temaer fremover.

Men mit fokus er sundhed på det personlige plan.

Vores helbred vil nemlig fremover ikke længere være helt så privat en sag som før. Det er blevet et fælles anliggende. For hvor vi før kun var sammen om at betale regningen for sundhedsvæsenet, så påvirker vi nu hinanden direkte gennem vores sundhedstilstand.

Coronavirussen har ændret reglerne. Hvis for mange ender i respirator, må vi indføre nye restriktioner for alle. Coronavirus har kædet os alle sammen, og den ændring kommer til at vare ved.

Det er nu for eksempel ikke længere op til mig selv, hvordan jeg forholder mig til lidt feber og hovedpine. Tager jeg et par panodiler og går på arbejde, eller bliver jeg hjemme? Det handler nu meget mere end før om, hvordan min adfærd påvirker andre. Det fælles ansvar for at begrænse smittespredningen bestemmer udfaldet. Men det stopper ikke her.

Større krav til arbejdsgiverne

I fremtiden vil det være naturligt at tage en test efter overstået sygdom, så man kan se, om man har haft coronavirus. Den viden ville før coronapandemien formentlig anses for et helt privat anliggende, og en oplysning man kunne holde for sig selv.

Men nu vejer fællesskabet tungt, og vi skal vænne os til at give andre indsigt i vores sygdomshistorie, når det gælder smitsomme virusser. Både for den enkeltes sikkerheds skyld og af økonomiske årsager.

De fleste store virksomheder har nemlig kritiske processer, som er særlig sårbare over for sygefravær. Det kan være kompliceret it-infrastruktur, som alene kan betjenes af en lille gruppe specialister eller produktionstrin i for eksempel farmaindustrien, der varetages af specialuddannede teknikere.

Eksemplerne er mange, men i alle tilfælde vil medarbejdernes immunitet blive et vigtigt parameter i arbejdsplanlægning og risikostyring. 

Medarbejderens familiemæssige sundhedsforhold kommer også i spil. På mange arbejdspladser vil samtalerne naturligt runde ellers ukendte helbredsforhold: ”Jeg er nødt til at blive hjemme, fordi min partner har en kronisk sygdom og er derfor mere udsat.”

Det føles naturligt at inddrage den viden for at kunne tage de nødvendige forholdsregler, men det flytter grænsen mellem det private og det fælles.

Men hvis vi skal dele mere om os selv med vores arbejdsgiver, så kommer vi også til at stille større krav om tilbud og hjælp fra arbejdspladsen til at håndtere sundheden. Særligt over de næste år, men formentlig også længere ud i fremtiden.

 

Omtalte personer

Jakob Riis

Adm. direktør, Falck
master, ph.d., skovbrug og økonometri, (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1995)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu