Kulturanbefaling af 
Christian Bason

Doctor Strange, ungeliv og krigens tilfældigheder

Christian Bason, administrerende direktør i Dansk Design Center, har hentet stof til eftertanke i en superheltefilm, i en podcast om mistrivsel blandt unge og i en velskrevet bog om Første Verdenskrig.

Set

Om

Administrerende direktør, Dansk Design Center. Tidligere Rambøll og udviklingsenheden MindLab.

For nylig var jeg med min 15-årige datter i biografen for at se den seneste Marvel-superheltefilm, ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’. Handlingen er for forvirrende at beskrive, men præmissen er interessant: Der findes ikke kun ét univers, men flere parallelle – mindst 70 af slagsen faktisk. Når man som jeg arbejder med design og innovation, er ideen om, at verden kunne være radikalt anderledes, yderst interessant. For hvem siger, at den teknologi, vi bruger, den måde, vi lever på, og den måde, vi driver virksomheder på, behøver at være, som den er? Kunne vi stille spørgsmålet: Hvad nu hvis? Nogle gange skal vi hente inspiration også i populærkulturen for at udfordre vores antagelser og åbne for nytænkning. 

Hørt

For nylig lyttede jeg til en interessant episode af ‘Genstart’, hvor Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, var i studiet. Her snakkede han om mistrivsel blandt unge, der bliver mere stressede og ensomme for hvert år, der går. En af Hermanns pointer fra samtalen med vært Anna Ingrisch ramte mig særligt: Har vi helt glemt, at det at være ung er en helt særlig periode i livet, som ikke er det samme som at være voksen? Tror vi voksne, at vi skal gøre livet som ung så smertefrit og let som muligt for vores børn? Når så mange unge i dag har ondt i livet og ikke trives, handler det så kun om sociale medier og præstationskrav i uddannelsessystemet, eller også om den måde, vi voksne helt grundlæggende møder dem på? Det er stof til eftertanke.

Læst

Kort tid før krigen i Ukraine brød ud, læste jeg Barbara W. Tuchmans klassiker ‘The Guns of August’. Bogen er en yderst velskrevet beretning om begivenhederne, der ledte op til Første Verdenskrig, efterfulgt af en nøje beskrivelse af den første måned af slagets gang. Det er lige dele fascinerende og skræmmende læsning. Krigen ødelagde det gamle Europa og lagde – endnu en krig senere – grundstenene for det Europa og den verdensorden, vi kender i dag. Mest forbløffende er, i hvor høj grad det er et mix af tilfældigheder, enkeltpersoners agendaer og ambitioner, miskommunikation og misforståelser, som tilsammen fører hele samfund ud i ubeskrivelige katastrofer. Jeg vidste for eksempel ikke, at den tyske kejser Wilhelm i sidste øjeblik fortrød invasionen af Frankrig. Men hæren var allerede sat i bevægelse. Når krigens logik og maskineri først er påbegyndt, bliver begivenhederne nærmest ustoppelige. Der er stadig meget at lære af historien.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu