Niels Westergård-Nielsen: Øget e-handel skærper konkurrencen fra udlandet

VERDEN EFTER CORONA: Ny mødekultur på arbejdspladsen, øget handel over nettet og bedre forebyggelse af sygdomme er nogle af de varige ændringer, som krisen har fremprovokeret, vurderer professor Niels Westergård-Nielsen.

Foto: CBS

Verden efter corona

Mandag Morgen har bedt en stribe af landets førende ledere, forskere og tænkere om deres bud på hvilke blivende forandringer, coronakrisen vil føre med sig.

Relaterede indlæg i serien:

Pernille Kræmmergaard: Coronakrisen sætter spørgsmålstegn ved vores digitale førerposition

Stina Vrang Elias: Erfaringerne med digital læring kan bruges konstruktivt

Martin Zachariasen: Internettets potentiale vil for alvor folde sig ud

Signe Byrge Sørensen: Virkeligheden er bare mærkeligere end fiktion

Se alle indlæg i serien her.

Niels Westergård-Nielsen

Professor og akademisk leder af Center for Ejerledede Virksomheder på Copenhagen Business School.

Har gennem sin lange karriere studeret og skrevet en række lærebøger om det danske arbejdsmarked, om tab af arbejdspladser, jobskabelse, uddannelse og løn.

Han har siddet i adskillige regeringsudvalg og kommissioner. Har været rådgiver for både OECD og Verdensbanken og har blandt andet studeret effekten af finanskrisen i 2008 for virksomheder.

Af Niels Westergård-Nielsen
Professor ved Institut for International Økonomi, Copenhagen Business School

Hver gang økonomien kommer i krise, sættes der yderligere fart i nogle af de strukturændringer, som allerede var i gang inden krisen, men som man måske ikke bemærkede dengang.

Denne gang er det klart handel over nettet med leverance til døren som den ene større strukturændring. Det vil sikkert komme til at præge både restauranter og transportfirmaer. E-handel vil helt generelt blive øget, og det betyder samtidig, at der kommer en øget konkurrence fra forretninger og virksomheder uden for nærområdet og i udlandet.

Nogle kan omstille sig til denne nye virkelighed og drage fordel af den. Andre kan ikke og vil få det svært eller specialisere sig i noget, der ikke uden videre kan sælges over nettet. Jo lettere det er at skaffe finansiering til omstillingen, jo hurtigere kan den ske.

Det andet område, der vil blive ændret, er vores mødekultur. Vi har nu oplevet, at det er muligt og endog bedre at holde videomøder end at mødes fysisk. Det vil spare en masse tid og CO2 i fremtiden. Møder over telefonen er klart blevet overgået, så det vil nok blive mindre populært i fremtiden.

Denne udvikling vil formentlig også betyde, at mange virksomheder kommer til at bruge meget mere it i deres interne kommunikation og ledelse. Hvorfor mødes fysisk, hvis man kan klare det over en internetforbindelse de fleste gange?

Det vil også betyde, at flere, der måtte have mulighed for at arbejde hjemmefra, vil gøre det. Dette vil have store konsekvenser for lokaltrafikken, flyvninger og anden transport i forbindelse med forretningsmøder, ligesom det vil have konsekvenser for hoteller.

Det tredje punkt, jeg vil fremhæve, er, at vi har lært, at man kan undgå at blive syg ved at holde afstand og bruge håndsprit. Det er en viden, vi også vil bruge efter denne epidemi til at undgå at blive forkølede og undgå den årlige almindelige influenza.

Det betyder, at vi bliver mindre tilbøjelige til at stå i kø, og at der vil være færre besøgende til livekoncerter, sportskampe og lignende. Jeg kan forestille mig, at det også bliver en voldsom udfordring for hele persontransporten. Antallet af sygedage bliver nok ikke ændret så meget, for nu har vi også lært at blive hjemme, når man har symptomer på et eller andet i stedet for at gå på arbejde og måske sprede smitte.

Omtalte personer

Niels Chr. Westergård-Nielsen

Professor, Center for Corporate Governance, Institut for Regnskab, CBS
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1975), ph.d. (Københavns Uni. 1982)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu