Partnerskaber hjælper smv’er til energibesparelser

Kommuner kan hjælpe med at nedbringe energiforbruget i små og mellemstore virksomheder. Det viser et nyt forsøgsprojekt i syv af landets kommuner, hvor 119 virksomheder har sparet 21,5 pct. af deres CO2-udledning – først og fremmest små virksomheder med under 50 ansatte. Se figur 1.

[graph title="Mange bække små" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/98a5b-kj_fig02_det-er-isaer-sma-virksomheder-der-har-haft-glaede-af-den-nye-partnerskabsmodel.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9f572-kj_fig02_det-er-isaer-sma-virksomheder-der-har-haft-glaede-af-den-nye-partnerskabsmodel.png" text=""]Note: 1 Det er især små virksomheder, der har haft glæde af den nye partnerskabsmodel., Kilde: Carbon 20: “Klimapartnerskaber mellem kommuner og virksomheder”. [/graph]

Fremgangsmåden er simpel og bygger på netværk og samarbejde mellem tre parter: kommuner, lokale virksomheder og energikonsulenter.

Kommunerne opsøger virksomhederne, og de gennemgår i fællesskab firmaets potentiale og ambitioner for energibesparelser. Herefter kommer konsulenterne på banen, som oftest et energiselskab eller et privat firma med ekspertise inden for klimarenovering og -planlægning. Konsulenten står for den tekniske analyse af mulighederne for energibesparelser, der efterfølgende lægges til grund for en handlingsplan.

De små og mellemstore virksomheder er et af de ømme punkter i regeringens klimastrategi, der skal nedbringe CO2-udledningen med 40 pct. inden 2020 og gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050.

Smv’erne tegner sig for op mod 40 pct. af CO2-udledningen ude i kommunerne. Men de har ikke samme tid, ressourcer og kompetencer som de store virksomheder til at kortlægge behovet og implementere indsatsen.

Energiselskaberne, der er forpligtet til at rådgive om besparelsesmulighederne, har ikke ressourcer eller incitamenter til at opsøge de små virksomheder. Fordi kommunerne er med og sørger for at hjælpe virksomhederne i processen, falder energiselskabernes omkostninger, så deres incitamenter til at yde energirådgivning øges.

Virksomhederne får tilbudt en gratis energiscreening og får bagefter hjælp til at komme i mål med besparelsen.

For kommunerne er der flere gevinster

”De kan opnå CO2-besparelser inden for deres geografiske område, de kan brande sig som grønne kommuner, og de kan styrke deres samarbejde med virksomhederne. De kan blive mere lean & green – og så kan de skabe arbejdspladser,” fortæller Lone Kelstrup, projektleder i Carbon 20.

De mest udbredte indsatsområder på tværs af virksomhederne har været at erstatte traditionelle lyskilder med LED-belysning, optimere temperaturen i serverrum og isolere ydervægge.

Og der er store besparelser at hente. I alt syv kommuner har været med i projektet Carbon 20, der er en udstikker af det kommunale samarbejde Green Cities. Over en periode på tre år har virksomhederne i snit nedbragt CO2-udledningen med 21,5 pct. Det svarer til 150 ton CO2 pr. virksomhed. Noget af reduktionen kommer dog fra en højere andel af vedvarende energi i elnettet.

Lone Kelstrup anslår, at det for en typisk kommune vil kræve et halvt til et helt årsværk at holde ordningen kørende.

Kilde:     

“Klimapartnerskaber mellem kommuner og virksomheder” – lægmandsrapport for projektet Carbon 20, februar 2014.

Forrige artikel Den selvforsynende virksomhed Næste artikel Virksomheder er for forfængelige til sociale medier

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Højskoleforstander og filmproducer Ellen Riis anbefaler islandsk litteratur om at genfinde livsglæden, en norsk tv-serie om en fodboldkvinde i en mandeverden og så skal du høre melodiske Barselona, hvis du vil smage på ungdommen. 

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.