Stine Bosse anbefaler

KULTURANBEFALING Stine Bosse glæder sig over en højskolesangbog, hvor alle kan synge med, og så anbefaler hun en græsk klassiker, der minder os om, at også nazisterne var mennesker med følelser, længsler og omsorg for andre.

Jeg fik ’Højskolesangbogen’ i julegave – den nyeste selvfølgelig – og det har været morsomt at konstatere, at jeg kan synge cirka halvdelen. Bedst går det med salmer og ældre viser, men skønne er de, alle gensynene. Og de nye bekendtskaber bekommer mig godt. Jeg føler mig mere hjemme, når jeg forvisses om, at også de, der er mine venner og naboer, men ikke trosfæller, kan finde blot en lille del af dem selv i vores højskolesangbog. Der er så meget at dele i den bog – også sange, jeg ved vi fint kan synge sammen, selv om de har et kristent udspring. Og dem, jeg ikke kan synge, dem kan jeg læse. Man bliver glad af det! 

Jeg har et hus i Grækenland og er begyndt at lære græsk. I den anledning forærede min nabo mig en græsk klassiker, der hedder ’Hundens mor’, af den græske forfatter og dramatiker Pavlos Matesis. Den handler om, at vi kan bringes til at gøre netop det, vi mindst vil, for at overleve selv, og mest af alt for at vore børn skal overleve. Den handler om, at også nazisterne var mennesker med følelser, længsler og omsorg for andre. Fanget i et net af angst, magthierarki og totalitær tankegang. Det er så vigtigt at minde os selv og hinanden om, at disse tankesæt kan vækkes. De er iboende mennesker. Grækere var og er store tænkere, og bogen understreger på skønneste litterær vis, hvorfor menneskerettigheder er og bliver universelle – ellers intet. 

Login