Seneste om misinformation og coronavirussen

 

DENNE SIDE OPDATERES IKKE LÆNGERE

Vi er ophørt med den løbende opdatering af seneste faktatjek om coronavirussen.


ONSDAG 14. APRIL 2020 KL. 12:24 - FAKTATJEK

Billede fra blogger-video. (Foto: Skærmbillede/Correctiv.org)

Blogger filmer angiveligt tyske sygehuse uden covid-19-patienter - men han er på det forkerte sted

"Det er jo ikke den undtagelsestilstand, som medierne siger, der er. Sådan indleder den højreorienterede aktivist Billy Six i en video som han blandt andet har optaget på det store berlinske universitetshospital Charité. Han mener, at de tyske medier fører læserne bag lyset om coronakrisen, når der slet ikke er nogen patienter på den afdeling. Ja, der er ligefrem mennesketomt. Problemet er bare, at Billy Six slet ikke befinder sig det sted, hvor hospitalet behandler covid-19-ramte, skriver det tyske faktatjekmedie Correctiv.org.

Videoen florer flere på nettet. På YouTube, hvor den nu er blevet slettet - har videoen fået mindst 26.000 visninger, og den er delt på Facebook mindst 16.000 gange.  

Billy Six hævder indledningsvis i den omkring 46-minutter lange video, at befinde sig på hospitalets undersøgelsescenter for mistanke om tilfælde af coronavirus. I slutningen af videoen påstår han desuden, at han står foran døren til et hospitals-hospits og plejehjem et andet sted i Berlin. Han har nemlig erfaret, at der heller ikke der, befinder sig nogen covid-19-intensivpatienter.

Dermed mener han at kunne dokumentere, at myndighederne og medierne har gang i en sammensværgelse, der går ud på under dække af en pandemi at skabe panik og afledningsmanøvre for noget andet.

Men både Charité og hospitset oplyser, at Billy Six er gået galt i byen. Han har lavede hemmelige optagelser på en af hospitalets afdelinger, hvor covid-19-patienter ikke befinder sig. De er indlagt i en anden af hospitalets bygninger. Og hospitset oplyser, at det ikke er rigtigt, at der ikke befinder sig patienter på klinikken, skriver Correctiv.org


ONSDAG 14. APRIL 2020 KL. 11:15 - INDSIGT

En telemast i den engelske by Birmingham er brændt af. (Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix)

Corona-vrøvl har fået briter til at brænde 5G-master. Kan hærværket brede sig til Danmark?

I flere byer i Storbritannien er der blevet sat ild til 5G-master. Ildspåsættelserne sker, skriver britiske medier, efter at der på sociale medier har cirkuleret falske nyheder om, at 5G-mobilteknologien skulle være den egentlige årsag til udbruddet af coronavirus.

Idéen er, at mobilstrålerne fra 5G har forårsaget udbruddet af coronavirus i millionbyen Wuhan i Kina, hvor teknologien blandt andet er rullet ud. Herefter skulle smitten have haft særligt nemt ved at sprede sig til egne med 5G, heriblandt Norditalien.

Med blandt andet henvisning til forskellige kort hævder 5G-skeptikere, at der ikke er corona at spore i Afrika. Årsagen skulle være, at der ikke er 5G-teknologi på det afrikanske kontinent.

Men skeptikerne ignorerer, at der helt bestemt er coronatilfælde i Afrika, ligesom faktatjekkere i en række lande har tilbagevist påstanden om, at covid-19 skulle være forårsaget af mobilteknologi.   

I kølvandet på, at der er brændt telemaster i Storbritannien, vil landets myndigheder i dialog med blandt andet Facebook for at stoppe spredningen af opslag om den udokumenterede sammenhæng mellem 5G og covid-19. Det skriver britiske The Observer.

De samme påstande florerer også blandt danske facebookbrugere, der holder fast i troen på, at 5G-stråler er årsag til covid-19 eller medvirker til udbruddet af sygdommen. Det ses især i lukkede facebookgrupper, som TjekDet har fået adgang til.

Her hylder enkelte danske facebookbrugere også afbrændingen af master i Storbritannien og ønsker sig, at det samme sker i Danmark.

Særligt i den 5G-skeptiske gruppe 'STOP 5G-udrulning i Danmark' sidder trusler om hærværk mod telemaster løst.

I en kommentar til et opslag om, at coronavirus og 5G er forbundet, skriver et gruppemedlem: "Hvis ikke vi magter at ødelægge de sendere på gammeldags bogstavelig vis, må vi lære at leve med dem."

Omtrent samme ordlyd fremgår af kommentarer til nyheden om de britiske ildspåsættelser af 5G-master.

"Civil ulydighed kan være på sin plads, hvis situationen kræver det."

"Jeg ødelægger dem også."

En enkelt bruger mener at vide, at der er tale om en udbredt holdning.

"Jeg ved, at der er folk, der mener, vi skulle gøre det samme i Danmark."

Læs mere... 


ONSDAG 8. APRIL 2020 KL. 16:54

Opdateringen af denne side fortsætter efter påskeferien.


ONSDAG 8. APRIL 2020 KL. 16:38 - FAKTATJEK

(Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Opslag med falsk citat udløser møgfald mod Pia Kjærsgaard

"En syg kultur har sneget sig ind i dansk politik"

Sådan lyder teksten til et facebookopslag, der har fået mere end 200 kommentarer på et par dage.

I opslaget citeres Pia Kjærsgaard for at sige, at Danmark bør afvise alle asylansøgere ved grænsen, så de danske myndigheder ikke skal bruge unødige ressourcer på folk, der kommer udefra, i en presset tid.

En holdning som hun også tidligere har delt i et interview med Ræson, mens hun på sin facebookprofil skriver, at asylansøgere og migranter som minimum bør sættes i karantæne.

Men ifølge opslaget, er det ikke det eneste, hun skulle have sagt. Her citeres hun nemlig også for at sige, at flygtninge ikke alene bør afvises eller sættes i karantæne, men at de er skyld i hele den nuværende corona-epidemi.

“Og så ved alle, at corona-epidemien er skabt af flygtninge,” lyder det fra Pia Kjærsgaard ifølge opslaget.

Og den udmelding har i den grad fået folk til at taste hårdt på tastaturet for at give deres mening til kende.

Men citatet er fuldkommen opdigtet. At flygtninge skulle være direkte skyld i den nuværende coronaepidemi, har Pia Kjærsgaard aldrig sagt, og hun ærgrer sig over en usand debat.

“Desværre endnu et opslag på Facebook, hvor politiske modstandere skriver ting, jeg ikke har sagt. Ærgerligt at folk ikke bare kan debattere på ærlig vis,” skriver hun i en mail til TjekDet.

Læs mere...


TIRSDAG 7. APRIL 2020 KL. 11:08 - FAKTATJEK

(Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Asiatiske lande har holdt coronavirus på afstand. Men er ansigtsmasker virkelig årsagen?

Har en række asiatiske lande holdt coronapandemien på afstand ved at påkræve brug af ansigtsmasker?

Spørgsmålet florerer på Facebook, da flere og flere de seneste dage er begyndt at sætte lid til mundbind i håb om at begrænse coronasmitten. I lande som Tjekkiet og Slovakiet er der regler om at bære mundbind, så snart man forlader hjemmet, og i Østrig er det ikke tilladt at handle i supermarked uden.

Den amerikanske sundhedsstyrelse CDC anbefaler nu amerikanere at være iklædt mundbind i det offentlige rum, navnligt hvor smittespredningen er størst. Og Verdenssundhedsorganisationen WHO mener, at brug af mundbind – selv i hjemmelavet form – kan medvirke til at reducere smittespredningen. I Danmark anbefaler myndighederne ikke, at vi går med mundbind offentligt for at undgå smitte med coronavirus.

På sociale medier florerer dog en graf, der efter sigende viser en sammenhæng mellem brug af ansigtsmasker i fire asiatiske lande og markant færre coronasmittede.

Men man kan ikke hævde ud fra den graf, at lige netop brug ansigtsmasker har sørget for, at fire lande er sluppet gennem coronaepidemien med forholdsvist få smittede. Det siger forskere, som TjekDet har talt med.

"Det er forsimplet at tilskrive ansigtsmaskerne, at det er gået bedre i netop de lande," siger Merete Storgaard, overlæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere...


FREDAG 3. APRIL 2020 KL. 11:54 - FAKTATJEK

Skærmbillede af den originale video, som det amerikanske nyhedsbureau Associated Press står bag. I denne video nævner den afdøde diktator ikke noget om coronavirus. (Video: Fra facebookopslag) 

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus 

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak.

Videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret. AFP faktatjekredaktion er en del af det internationale faktatjeknetværk IFCN, som også TjekDet er medlem af.

Det falske klip bliver brugt som bevis for, at det i virkeligheden er USA, som står bag coronavirussen, fortæller AFP.

USA truede i 90’erne Irak med at sprede coronavirus, som Saddam Hussein her nævner til sine styrker. Det betyder, at corona er en amerikansk virus, som USA bruger til at true Kina og Iran. Men i dag truer virussen USA’s allierede, Italien, og nu har den nået Indien. Forbliv beredt, forbliv sikker”, lyder det i et af de indiske opslag, som har delt videoen.  

Det oprindelige klip stammer fra det amerikanske nyhedsbureau Associated Press, som i 2015 lagde klippet på YouTube. I videoen ser man Hussein til møde med sine militære rådgivere.  

Hussein nævner hverken ”corona” eller ”virus”. I stedet udtaler den afdøde diktator blandt andet: ”Hvis Gud vil det, og vi er nødt til at løbe efter fjenden, så vil vi gøre det.”  

Det vides ikke, hvem der står bag videoen. 


FREDAG 3. APRIL 2020 KL. 10:06 - INDSIGT

(Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Sådan ser coronavirussen faktisk ud

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud.  

Den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Det ved vi, fordi mange af os har set dette billede: 


Den amerikanske institution, CDC, som har ansvaret for beskyttelsen af landets folkesundhed har udarbejdet denne illustration af coronavirussen, som efterfølgende er blevet bragt i mange medier. (Illustration: CDC) 

Men dette billede er egentlig ikke et rigtigt fotografi. Det er en 3D-illustration, som den amerikanske myndighed Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har udarbejdet. 

Det påpeger vores norske kolleger på faktatjekmediet Faktisk.no

CDC har aldrig lagt skjul på, at det er en illustration, men når illustrationen bliver brugt vidt og bredt, kan man godt få indtrykket af, at illustrationen rent faktisk er et billede af virussen. 

Det betyder dog ikke, at der ikke findes billeder af coronavirussen. De er bare ikke taget med et almindeligt digitalkamera. 

Det amerikanske smitteværnsinstitut, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), har lagt en række billeder af virusset ud på deres Flickr-konto. 
Billederne er taget ved hjælp af apparatet med det mundrette navn transmissionselektronmikroskop (TEM). TEM belyser et objekt med elektroner fremfor almindeligt lys, og på den måde kan man forstørre objekter flere millioner gange, beretter Faktisk.no. 

Nedenunder ser du et af NIAID’s billeder taget med TEM. Det skal lige bemærkes, at instituttet har forstærket farverne på billedet. 


Transmissionselektronmikrograf af coronaviruspartikler. Farverne er forstærkede. (Foto: NIAID)

FREDAG 3. APRIL 2020 KL. 08:06 - INDSIGT

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Håndsprit blev hurtigt udsolgt i de danske supermarkeder, da de første tilfælde af covid-19 ramte landet.  

Af den grund spredtes der på de sociale medier hurtigt forskellige opskrifter på hjemmelavet håndsprit.   

Nogle bruger husholdningssprit, andre isopropylakohol. Enkelte opskrifter indeholder brintoverilte, mens andre bruger aloe vera-gel eller babyolie. 

Forvirringen er total, når det kommer til at fremstille sin egen håndsprit. 

Derfor fraråder Miljøstyrelsen da også, at man begynder at blande hånddesinficerende middel i køkkenet.  

Det skyldes især, at en forkert blanding kan give falsk tryghed. 

”En forkert blanding kan resultere i at produktet evt. ikke er effektivt til at slå virus ihjel, og det dermed giver en falsk tryghed, eller at man får lavet en for koncentreret blanding, der kan resultere i bivirkninger så som hud- og øjenirritation eller det, der er værre,” skriver styrelsen på sin hjemmeside. 

Læs mere...


TORSDSAG 2. APRIL 2020 KL. 13:29 - FAKTATJEK

I kisterne her ligger der druknede migranter og ikke coronapatienter

Italien er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirus med flere end 10.000 døde. For at advare omverdenen mod at ende i samme situation deler mennesker overalt på kloden lige nu et billede af en stor hal, der er fyldt med kister. hvor det hævdes, at billedet er taget under coronakrisen i Italien.

Billedet bliver også delt i Danmark med en lignende påstand.

“Det burde være grund nok til at blive hjemme! Sådan ser det ud i Italien!!!”

Men selvom Italien er hårdt medtaget af coronavirussen og mange har udviklet sygdommen covid-19, så har billedet intet at gøre med den nuværende krisesituation, som lige nu koster flere hundrede menneskeliv dagligt.

TjekDets research viser nemlig, at billedet rigtigt nok er taget i Italien på øen Lampedusa, men det blev taget i 2013, altså flere år, inden den nye coronavirus brød ud.

Læs mere... 


TORSDAG 2. APRIL 2020 KL. 07:59 - FAKTATJEK

(Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix)

Drikker danskerne virkelig mere alkohol i coronatiden?

Drikker danskerne mere alkohol under coronakrisen?

Ja, lyder det fra Bjarne Elholm, der er leder af telerådgivningen Alkolinjen, i en DR-artikel fra 29. marts, hvor han fortæller, at ti gange så mange danskere i øjeblikket tester deres alkoholvaner på nettet hos organisationen Alkohol og Samfund.

Karantænetiden, hvor den danske befolkning er opfordret på det kraftigste til at blive hjemme, “betyder, at der bliver skænket ekstra meget op i glassene”, hedder det i artiklen, der har overskriften “Eksperter advarer: Mange drikker for meget i karantænetid”.

Bjarne Elholm siger til DR:

“Generelt stiger alkoholforbruget, når danskerne holder fri eller har fri sammen. Så er der basis for at hygge, og der er alkohol et vigtigt element. Det er helt sikkert, at det også sker under en nedlukning som denne.”

Derudover skulle også salgstal fra dagligvarebutikker fortælle, at der er sket en stigning i salget af alkohol, siden Danmark lukkede mere eller mindre ned 11. marts, lyder det i artiklen.

Men faktisk er der ikke belæg for at hævde, at danskerne drikker mere alkohol end før virustiden. Generelle salgstal tyder ikke på, at der samlet set bliver solgt mere alkohol for tiden. Og rusmiddelforskere kan ikke se, at danskernes iver efter at teste alkoholvaner på nettet nu også betyder, at vi drikker mere derhjemme.

Læs mere...


ONSDAG 1. APRIL 2020 KL. 11:19 - FAKTATJEK

Pas på, hvad du deler: Facebookopslag advarer mod forkert mand

Et facebookopslag med en advarsel om coronarelaterede tricktyverier bliver flittigt delt blandt danskerne i øjeblikket. Teksten beskriver, hvordan tyve udgiver sig for at være hjemmeplejen eller folk fra sundhedsmyndighederne, der skal vise de ældre, hvordan man bruger håndsprit.

På et af de meget delte opslag er der et billede af en mand, som ifølge teksten skulle stå bag nogle af tyverierne.

”Kig rigtig godt efter for det her er blot en af de mange tricktyverier som er blevet lavet mod de ældre og svage i samfundet,” står der i opslaget om billedet.

Det er bare ikke rigtigt, at billedet stammer fra et 'corona-relateret' tricktyveri, men derimod fra et almindeligt indbrud i privat hjem i sommeren 2019. 

Læs mere...


LØRDAG 28. MARTS 2020 KL. 09:06 - FAKTATJEK

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop på grund af coronavirus

“Tysk asylstop sender flygtninge mod Danmark.”

Sådan kunne man 19. marts læse i overskriften på en artikel på Ditoverblik.dk, som finansieres af Dansk Folkeparti, men som ifølge mediet selv arbejder uafhængigt af partiet.

I artiklen tegnes et noget dystert billede af, at Tyskland er i en slags undtagelsestilstand på flygtningeområdet på grund af den verserende coronavirus. Derfor er der nu “ingen mulighed for at bede om asyl”, fremgår det af artiklen.

Samtidig er næsten alt personalet på de tyske centre for flygtninge og migranter “sendt hjem af hensyn til deres sundhed og derfor kan nye asylsøgende ikke blive registreret og starte papirarbejdet”, står der i artiklen.

Som en direkte konsekvens af situationen “kan asylsøgende nu frit rejse mod nord”, konkluderes der yderligere.

Siden nytår er der ifølge artiklen i gennemsnit kommet 42 asylansøgere til Danmark, men “med den ændrede situation i Tyskland står det tal til at stige”. Og udsigten til trængsel ved den dansk-tyske grænse har vakt harme adskillige steder på sociale medier.

Men udlægningen af situationen i Tyskland i Ditoverblik.dks artikel er et godt stykke fra virkeligheden. Med undtagelse af få, lavpraktiske ændringer fungerer asylprocessen i Tyskland stadig på samme måde, som den gjorde før coronakrisen.

Der er ikke tale om noget asylstop, oplyser de tyske integrationsmyndigheder, og indtil videre er der heller ingen tegn på, at antallet af asylansøgere til Danmark vil stige – tværtimod. Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Læs mere... 


FREDAG 27. MARTS 2020 KL. 18:06 - INDSIGT

(Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)

Testforvirring: Derfor kunne hjælp fra Sydkorea ikke coronateste flere danskere

Sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen vil teste flere for coronavirus, men fra regionerne har beskeden været, at de er på nippet til at løbe tør for tests.

Derfor udløste det måben, da Berlingske kunne fortælle, at Sydkorea ellers havde tilbudt at sælge tusindvis af testkits til Danmark. Og sagen fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at beklage over for sundhedsordførerne fra Folketingets øvrige partier, at man ikke i tilstrækkelig grad fulgte op på henvendelsen.

Men de sydkoreanske tests havde alligevel ikke kunnet hjælpe det danske sundhedsvæsen med at foretage flere coronatests, viser det sig.

Senere tilbød en række universiteter og medicinalfirmaer deres hjælp til at teste flere.

Heller ikke den hjælp kunne dog sørge for, at flere blev testet.

Men hvorfor egentlig ikke? Og hvor er det så, problemet med den danske testkapacitet skal findes?

Med hjælp fra Svend Ellermann-Eriksen, professor og ledende overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, dissekerer TjekDet problemet med de forskellige coronatests.

Læs mere...


FREDAG 27. MARTS 2020 KL. 11:06 - FUP OG SPAM

Har du også hørt om ’covid19-trackeren’? Hackere udnytter coronaepidemien

”Jeg har lige hørt, at der er lavet en app, der hedder ’covid19 tracker’. I skal IKKE downloade den i den tro, at den er en opdatering på coronasituationen! Downloader I den overtages jeres telefon af virus!”

Sådan lyder advarslen i et opslag på Facebook fra 19. marts. Dette og lignende opslag er samlet set vist til danske facebookbrugere mere end 700.000 gange, og over 70.000 har delt advarslen.

Men findes appen ’covid19 tracker’, og er det rigtigt, at den indeholder virus?

Det korte svar er, at TjekDet ikke har fundet en app med det ordrette navn ’covid19 tracker’, som indeholder virus, men mængden af phishing-mails, apps og computerprogrammer, der indeholder virusser eller forsøger at lokke personlige oplysninger eller bankdetaljer ud af dig, er eksploderet under coronaepidemien.

Læs mere...

dsdsds


TORSDAG 26. MARTS 2020 KL. 17:25 - FAKTATJEK

Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix / Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix

Alternativ behandler hævder fejlagtigt at have fundet den sande årsag til coronavirus

Sammenhængen mellem, hvor der er udbrud af coronavirus, og hvor der er udrullet 5G-teknologi, er så tæt, at det ikke kan være en tilfældighed.

Sådan lyder forklaringen på coronapandemien adskillige steder på sociale medier i både Danmark og verden over. Teorien nærer i særdeleshed popularitet i 5G-kritiske facebookgrupper.

Teorien går på, at coronaudbruddet i virkeligheden – og modsat, hvad myndigheder og forskere verden over siger – er et resultat af mobilstråling fra 5G-teknologien.

Andre steder lyder påstanden, at den nye mobilteknologi skulle svække menneskers immunforsvar, og derfor udfolder virussen sig særligt i de egne, hvor 5G er rullet ud.

Men de populære teorier overlever ikke et faktatjek.

Særligt et opslag fra alternativ behandler Martin Hejlesen nyder ellers stor udbredelse på Facebook. Opslaget indeholder et danmarkskort, hvor byer med 5G angiveligt skulle være markeret, og et andet kort over, hvor der er flest kendte coronatilfælde i Danmark.

"TDC's 5G smartmaster dominerer i de områder, hvor flest coronaramte er på landkortet i DK," skriver Martin Hejlesen i sit opslag.

Opslaget lader tro, at der tilsyneladende er et sammenfald, og hundredvis af brugere har delt kortene.

Men bortset fra enkelte undtagelser vil man slet ikke finde et 5G-signal de steder, som Martin Hejlesens hjemmelavede kort hævder. 

Læs mere...


TORSDAG 26. MARTS 2020 KL. 14:41 - FAKTATJEK

I Danmark kan man blive smittet af en relativt harmløs udgave af den såkaldte hantavirus, hvis man er i kontakt med urin og sekret fra rødmus. (Foto: Evan James Shymko/CC BY)

Bare rolig, der er ikke en ny virus på vej

”Hantavirus… Den er også på vej. Der er de første smittede i Kina!” advarer en dansker på Facebook. En anden spørger bekymret i en corona-relateret facebookgruppe, om det virkelig kan passe, ”at der er endnu en virus igen i Kina, som hedder hantavirus?”

Og samme frygt for endnu en virus skal sprede sig over hele verden, deles også på sociale medier i andre lande.

Men der er ikke grund til at lukke landet ned. Hantavirus er slet ikke ny, og i øvrigt smitter den meget sjældent mellem mennesker.

Historien synes at være opstået i kølvandet på et tweet fra Global Times, et kinesisk medie, der skriver på engelsk, oplyser det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com.

Artiklen fortsætter under billedet

Uden at linke til en artikel fortæller tweetet fra 24. marts, at ”en person fra Yunnan-provinsen døde mandag på vej til arbejde i Shandong-provinsen på en lejet bus. Han blev positiv for hantavirus. De øvrige 32 på bussen er testet.”

Hantavirus blev først opdaget under Koreakrigen, hvor 190 amerikanske soldater døde, mens 3.000 blev smittet af sygdommen.

Virussen bliver som udgangspunkt ikke overført fra menneske til menneske, men kommer fra gnavere – mere specifikt fra deres urin, afføring, spyt og i sjældne tilfælde bid, skriver Snopes.

Artiklen fortsætter under billedet

Der findes forskellige udgaver af hantavirussen. En mindre farlig variant findes sågar her til lands.

Sundhed.dk oplyser, at der er 10 tilfælde årligt – overvejende på Sydfyn. Smitten skyldes især kontakt med afføring og sekret fra rødmus, som også kaldes brandmus. De fleste smittetilfælde viser ingen symptomer.


TORSDAG 26. MARTS 2020 KL. 13:36 - FAKTATJEK

Klaus Kjellerup er blandt andet kendt som sangskriver og bassist i poporkesteret Danser Med Drenge. (Foto: Gonzales Photo Bo KÄllberg/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)

Kendt dansk musiker vildleder: “Bange for coronavirus? Tag en smøg”

“Bange for corona-virus? Tag en smøg.”  

Sådan lyder opfordringen i et opslag på facebooksiden ’Klaus K blog’, som drives af Klaus Kjellerup, der nok bedst er kendt som bassist og sangskriver i poporkesteret Danser Med Drenge.

Han er desuden medstifter af Den Gule Negl, et ”frihedsband i protest mod det danske samfunds stigende antal regler og forbud – senest lov om røgfri miljøer,” som man kan læse på Den Gule Negls hjemmeside.

Ifølge Klaus Kjellerup tyder kinesiske studier ”unægtelig” på, at "rygning kan have en beskyttende effekt mod covid-19," som han skriver i et opslag på Facebook.

Men musikerens opfordring om at ty til smøgerne strider mod danske og internationale sundhedsmyndigheders anbefalinger. Og man kan på ingen måde på baggrund af de studier, som Klaus Kjellerup henviser til i sit opslag, anbefale at ryge for at undgå coronavirus. 

Og studierne viser slet ikke, at rygning har en beskyttende effekt mod coronavirus. Sådan lyder det fra to forskere, som har gennemgået studierne for TjekDet.  

”Studierne er beskrivende og studerer ikke, om rygning beskytter mod covid-19. Man kan ikke ud fra studierne sige noget om årsagssammenhæng mellem rygning og corona,” lyder det fra Lau Caspar Thygesen, der er professor i epidemiologi ved forskningsafdelingen for Sundhed og sygelighed i befolkningen på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.  

Læs mere her...


ONSDAG 25. MARTS 2020 KL. 18:31 - FUP OG SPAM

Lægemiddelstyrelsen advarer mod fupsalg af malariamedicin og coronatests

Flere steder i udlandet og et par steder herhjemme er der dukket hjemmesider op, hvor man angiveligt kan købe for eksempel malariamedicinen klorokin eller covid-19-selvtests, der hævdes at kunne henholdsvis behandle covid-19 eller give svar på, om man har sygdommen.

Hjemmesiderne er drevet af ulovlige forhandlere, og det sker på bekostning af borgernes sundhed og helbred, advarer Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis man alligevel er fristet til at bestille produkterne hos forhandlerne, er det i øvrigt ikke sikkert, at man nogensinde får leveret, hvad man tror, man har betalt for. Til gengæld kan man nok regne med at være blevet en god sjat penge fattigere.

Den megen debat om malariamedicinen har i øvrigt allerede givet anledning til alvorlige misforståelser. Et ældre amerikansk ægtepar havde hørt om klorokin og troede, at de kunne undgå coronavirussen ved at drikke et rengøringsmiddel med netop klorokin, der dog bruges til at rengøre akvarier. Midlet havde de tilfældigvis stående i et skab. Manden døde, mens kvinden tirsdag var i kritisk tilstand.

Læs mere her...


ONSDAG 25. MARTS 2020 KL. 12:18 - INDSIGT

Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt

I Frankrig har mikrobiologen Didier Raoult fra Marseille lynudgivet et videnskabeligt studie, der vækker håb om en effektiv medicin mod den frygtede coronavirus, der for tiden hærger verden. Det franske studie – og håbet om et gennembrud i jagten på en behandling – diskuteres vidt og bredt af både forskere, politikere og læger, hvor nogle ligefrem nu vil give det til patienter.

Men der er grund til at træde på bremsen. Det franske studie dokumenterer på ingen måde, at malariamedicinen hydroxyklorokin – eventuelt i kombination med antibiotikummet azithromycin – kan helbrede syge coronapatienter, siger Per Damkier, der er overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

“Der er tegn på, at det kan bidrage til, at virus udskilles hurtigere fra kroppen. Men det her studie giver ikke grundlag for at begynde at behandle patienter nu. Og om det rent faktisk virker på patienter, der er syge af covid-19, det ved vi ikke noget om," siger han efter at have læst studiet.

Til gengæld bakker han op om, at man hurtigst muligt igangsætter kontrollerede forsøg, der kan klarlægge, om malariamedicinen rent faktisk kan have en effekt på patienter med covid-19. Og flere forskere verden over er da også i gang.

I det franske forsøg har forskerne testet to typer af behandlinger. En gruppe fik malariamedicin (hydroxyklorokin), mens seks patienter fik en kombination af malariamedicin (hydroxyklorokin) og antibiotika (azithromycin). Vi kan ikke afvise, at behandlingerne kan virke, men der kan være alvorlige bivirkninger ved de behandlinger, advarer Per Damkier.

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 19:01 - FAKTATJEK

Hua Chunying fra det kinesiske udenrigsministerium. (Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix)

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

”Mens den kinesiske nationalsang bliver spillet i Rom, messer italienere 'Tak, Kina!'. I dette samfund med en fælles fremtid deler vi medgang og modgang sammen.”

Sådan skriver talskvinden fra det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, 15. marts, da hun på Twitter deler en rørende video med italienere, der angiveligt jublende takker for kinesisk bistand i Italiens kamp mod coronavirussen.

Tweetet er i skrivende stund delt næsten 2.000 gange.  

I den 36 sekunder lange video hører man den kinesiske nationalsang blive spillet i, hvad der ser ud til at være italienske gader og pladser, mens italienere i kor altså hævdes at takke Kina for hjælpen med bekæmpelse af coronaepidemien.

Men videoen er falsk og en manipulation, skriver det italienske faktatjekmedie, Pagella Politica, der ligesom TjekDet er medlem af det internationale faktatjeknetværk, International Fact-Checking Network (IFCN).

De italienske faktatjekkere har analyseret videoen, som i virkeligheden består af forskellige klips fra både Rom og Torino, der er hentet fra to forskellige videoer. 

Det hele er herefter klippet sammen til en montage, hvor der er tilføjet falsk lyd og vildledende tekst. 

Og i de originale klips hører man da heller ikke hverken den kinesiske nationalsang eller italienske taksigelser, skriver faktatjekmediet

De originale optagelser stammer fra nogle film, der er udgivet af en af Italiens største aviser Il Corriere della Sera. Filmene viser flere flashmobber, der blev afholdt i hele Italien den 14. marts for at takke sundhedspersonalet for deres arbejde under covid-19-krisen. Kina blev slet ikke omtalt i den forbindelse. 

Det er ikke første gang, at der dukker artikler eller videoer op, som på den ene eller den anden måde hylder Kina's indsats i forhold til at bistå andre lande med at bekæmpe coronavirus-epidemien. 

For eksempel offentliggjorde det kinesiske nyhedsbureau XinhuaNet den 4. marts en artikel, hvor det blev konstateret, at især amerikanerne skal takke Kina, skriver Pagella Politica.


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 18:09 - FAKTATJEK

230.000 danskere fortæller på Facebook, om de har corona-symptomer - desværre forgæves

Medlemstallet i en facebookgruppe, som har til formål at hjælpe sundhedsmyndighederne med at indsamle data på coronavirus, galopperer i disse dage af sted.

Gruppen, der går under navnet ‘Danmarks mørketal - Covid-19 (Corona)’, blev oprettet 21. marts ved middagstid, og siden da har over 400.000 facebookbrugere meldt sig ind i gruppen.

Omkring 230.000 danskere har svaret på et spørgeskema i gruppen, hvor man kan angive informationer om sit helbred. På den måde håber gruppen at kunne bistå de danske sundhedsmyndigheder i jagten på mere information om den verserende coronavirus, der har fået det tekniske navn sars-cov-2, og som er årsag til, at mennesker verden over i øjeblikket rammes af sygdommen covid-19.

I spørgeskemaet er der i alt syv valgmuligheder, hvor man blandt andet kan angive, at man slet ikke har været syg, at man er rask efter anden sygdom end coronavirus, eller at man er ramt af virussen. 

Fakta

“Vi har et håb om, at dette kan hjælpe, da vi jo ved, at information spreder sig hurtigst gennem sociale medier, så måske vi kan udnytte den styrke her,” står der i gruppebeskrivelsen.

Men Statens Serum Institut, der blandt andet indsamler data om udbredelsen af covid-19-sygdommen blandt danskere, regner ikke med at kunne bruge facebookgruppens resultater i deres arbejde. De dog er glade for den store interesse for at hjælpe, fortæller Steen Ethelberg, der er professor og afsnitsleder i Statens Serum Instituts Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. 

“Det er da glædeligt, at så mange gerne vil hjælpe sundhedsmyndighederne, men vi må nok også være ærlige og sige, at sådan som spørgeskemaet er udformet, kan det ikke sige noget generelt om covid-19 i den danske befolkning,” siger han til TjekDet. 

Selvom rigtig mange danskere har svaret på spørgeskemaet, er det ikke ensbetydende med, at de er repræsentative for hele den danske befolkning, påpeger Steen Ethelberg. Derfor skal man være påpasselig med at konkludere alt for meget på baggrund af resultaterne.

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 14:16 - FAKTATJEK

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Hvis du har kunstige negle, skal du skynde dig at pille dem af. Og har du neglelak på, skal du få det fjernet omgående. Coronavirus kan nemlig sætte sig i ridser i neglene, og dermed øger du risikoen for at sprede smitte.

Sådan lyder advarslen i et kædebrev på Facebook, der i den grad har vakt opmærksomhed på blandt andet Facebook, hvor det alt i alt er delt mindst 25.000 gange.

På det sociale medie maner andre dog til besindighed.  

“Stop med de her skræmmekampagner,” skriver for eksempel en neglesalon om kædebrevet og fortsætter:  

“Så længe du vasker og spritter hænder, er der intet farligt i det.”

Så hvem har egentlig ret?

Ifølge Thomas Benfield, der er overlæge og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, behøver man ikke skynde sig at pille sine kunstige negle af.  

“Vi er formentlig nede i petitesserne, men hvis man skal have den korrekte, totale håndhygiejne, så skal man ikke have neglelak og falske negle på,” siger Thomas Benfield og peger på, at man på hospitaler ikke må bruge neglelak, hvis man varetager kliniske funktioner. 

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 10:56 - FAKTATJEK

Vibeke Manniche afblæser coronaepidemi, men tolker smittetallene forkert

“Nyeste tal viser fortsat fald og INGEN bragende corona-epidemi.”

Sådan beroliger blogger, læge og ph.d. Vibeke Manniche på sin hjemmeside. Budskabet gentager hun i op til flere blogindlæg, hvor hun kritiserer regeringens indgreb, kalder dem hysteriske og mener, at landet med det samme skal åbnes igen.

Belægget er, skriver hun, at andelen af coronasmittede falder, og derfor skulle sygdommen være på retræte.

Men forskere afviser Vibeke Manniches fortolkning af tallene.

Tyra Grove Krause er afdelingschef og overlæge hos Statens Serum Institut og sidder med netop de tal, Vibeke Manniche omtaler.

“Man kan ikke på baggrund af smittetallet sige, at krisen er afblæst. Vi ser faktisk en lille stigning fra dag til dag. Ikke voldsomt, men trods alt en stigning," siger hun.

Også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, afviser, at smittetallene fortæller, hvordan det står til med coronaepidemien i Danmark.

"Man kan ikke bruge smittetallene i øjeblikket, fordi antallet af dem, der er testet positive, er et meget selekteret tal,” siger han.

Vibeke Manniche kalder det gætteri, når eksperterne vurderer, at de kendte smittetal ikke tegner et retvisende billede, og at tusindvis af danskere er smittet med corona. 

”Det er skræmmende, at det er et gæt, og i mine øjne et ubegrundet lægefagligt gæt. So far og indtil videre ser det ud til, at jeg har ret," siger hun til TjekDet.

Læs mere....


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 15:36 - FAKTATJEK

Fakta

Screenshot af tweet, der beretter om delfiner i Venedig. (Foto: Twitter)

Falsk video: Delfiner svømmer ikke i Venedigs rene kanaler

Er forureningen i de venetianske kanaler faldet så voldsomt, at delfiner nu svømmer i det klare vand?

Det indtryk har flere fået på de sociale medier, hvor der deles videoer af delfiner, der svømmer i et havnemiljø, sammen med billeder af klart kanalvand.

Men delfinerne er ikke fra Venedig, og kanalerne er ikke blevet klare pga. mindre forurening.

Det paneuropæiske nyhedsmedie Euronews har afkræftet, at der skulle svømme delfiner rundt i Venedigs kanaler.

Delfinerne svømmer nemlig rundt 750 km fra Venedig i den sardinske by, Cagliari, beretter mediet.

Artiklen fortsætter under billedet
 
Screenshot fra video af delfiner i den sardinske havneby Cagliari. (Foto: Youtube)

Og kanalerne?

Ifølge CNN, der har talt med en talsmand fra det venetianske byråd, skyldes det klare vand, at sedimentet ikke slynges op til overfladen, mens bådene står stille under karantænen.

Talsmanden fortæller dog, at luftforureningen er forbedret.


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 14:34 - FAKTATJEK

(Foto: Satish Kumar Subramani/Reuters/Ritzau Scanpix)

Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler

Den verdensberømte fodboldspiller Cristiano Ronaldo omdanner sine to Pestana CR7-hoteller i Portugal til hospitaler og betaler endda læger og sygeplejerskers løn fra egen lomme for at afhjælpe coronakrisen i sit hjemland.

Sådan lyder den utrolige nyhed om den gavmilde fodboldspiller. En nyhed, der har fundet vej til både danske og udenlandske netmedier, ligesom adskillige twitterprofiler har delt opslag om sagen.

Men der er ikke hold i historien.

Et af de danske netmedier, der bringer historien er Delbart.dk, der henviser til den svenske avis Expressen, som dog siden har afkræftet historien.

”Marcas (spansk sportsmedie, red.) artikel om Cristiano Ronaldo spredte sig hurtigt, men nu ser det ud til, at det var for godt til at være sandt,” skriver Expressen og henviser til sportsmediet Goal, som citerer en talsmand for et af hotellerne (via RTLNieuws):

"Vi er et hotel. Vi skal ikke være hospital. Det er en dag som alle andre, vi er og forbliver et hotel,” lyder det fra talsmanden.

Læs mere...


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 12:32 - FAKTATJEK

Den danske Astana-cykelrytter Jonas Gregaard træner i nærheden af Hareskoven i Furesø Kommune den 20. marts 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask

"Pas på med at dyrke hård træning. Det kan nemlig gøre dig mere modtagelig over for coronavirus." 

Sådan lyder budskabet i et kædebrev, der de seneste uges tid hastigt har spredt sig blandt danskere på Facebook. 

Teksten i kædebrevet, som angiveligt skulle være skrevet af en læge på Herlev Hospital, advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret.  

”Efter særlig hård træning er immunsystemet presset helt i bund, og man er pivåben over for infektioner,” lyder det i beskeden, der også advarer om, at det kan tage op til fem døgn, før immunsystemet er helt ovenpå igen efter hård træning.

Og med et nedsat immunforsvar er risikoen for at blive hårdt ramt af covid-19 altså større. 

Som eksempel beskrives en italiensk maratonløber, der lå tre uger i respirator efter at være blevet smittet af coronavirussen som en af de første i Italien. 

Men der er ikke en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet. 

Læs mere...


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 10:02 - FUP OG SPAM

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

"Den kommer ikke fra Matas. Undgå at klikke på linket i mailen eller udfylde dine informationer," skriver materialist-kæden Matas i en advarsel på sin facebookside.

Kæden henviser til en mail, der de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke, hvor Matas tages til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus.

Kæden afviser at stå bag, ligesom virksomheden også fremhæver, at man ikke har udleveret kontaktoplysninger - herunder mailadresser - til andre.

Artiklen fortsætter under billedet

Fakta

Sådan ser den falske mail ud, som lige nu rammer danskernes indbakker.

"Vi kan bekræfte, at mailen intet har med Matas at gøre, og at der ikke er videregivet oplysninger fra os, og der har ikke har været et brud på vores sikkerhedsystem," skriver kæden og understreger i en advarsel, der er udsendt via Forbrugerrådet Tænk:

"Det er svindlere der desværre forsøger at udnytte den situation vi alle sammen er i lige nu".

Hvis du er kommet til at udfylde dine bankoplysninger, så skal du kontakte din bank og få spærret dit kort. 

I det hele taget bliver virksomheder på stribe i øjeblikket misbrugt i fupnumre. På Snapchat florerer falske konkurrencer for tøj og sko-kæden Zalando og Babysam, der lokker med gavekort af varierende størrelse. REMA 1000 har tidligere advaret mod en lignende fup-konkurrence.

I fredags kunne vi berette om svindlere, der på det groveste udnytter danskernes frygt for at blive smittet med coronavirus i en ny masseafpresningsmail.

Og i weekenden advarede Forbrugerrådet Tænk mod svindlere, der på mail udgiver sig for at være fra Berlingske, og prøver at lokke dig med hurtige og let tjente penge.

Det er ikke kun private virksomheder, der må lægge ufrivilligt navn til falske mails og sms'er. 11. marts måtte Sundhedsstyrelsen advare mod en falsk hjemmeside, der bar styrelsens navn og logo. Her forsøgte svindlere at lokke danskerne til at oplyse NemID-oplysninger.

På Forbrugerrådet Tænks hjemmeside kan du finde en række råd til, hvordan du gennemskuer svindleres forsøg på at fuppe dig med salg af produkter, som mange efterspørger i en 'coronatid'.


SØNDAG 22. MARTS 2020 KL. 16:46 - FAKTATJEK

Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader

I annoncetillægget Sundhed og Helse i dagbladet Politiken fredag lover det danske firma Air-Tech over en helsides reklame, at lige deres luftrenser – med navnet MAC500s – kan forhindre coronavirus i at brede sig. Firmaet, der hører hjemme i Rudkøbing, sælger luftrensere.  

Under overskriften “Dansk produkt fjerner coronavirus fra luft og overflader” oplister den artikellignende annonce i Politiken flere meget gode grunde til at skynde sig at få fingrene i luftrenseren:

“Kan rense indeklima for vira.”

“Kan forebygge og formindske smitten.”

Det hele foregår endda uden kemikalier, men kun ved brug af ultraviolet lys, forsikrer annoncen.

På sociale medier hagler kritikken ned over både annoncen og Politiken. Og det kan der være gode grunde til. 

Flere danske forskere stiller sig stærkt tvivlende over for, at man effektivt kan fjerne coronavirus ved brug af den lille luftrenser. Og TjekDet har spurgt producenten om dokumentationen for, at produktet kan være den gyldne løsning til at fjerne den nye coronavirus fra indendørs overflader og luft.

Politiken beklager at have bragt annoncen.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 17:59 - FUP OG SPAM

Gerningsmænd truer med coronasmitte i ny afpresningsmail

Svindlere udnytter på det groveste danskernes frygt for at blive smittet med coronavirus i en ny masseafpresningsmail, advarer politiet. Slet mailen med det samme, lyder anbefalingen.

Mailen er skrevet på engelsk, og afsenderen af mailen hævder at have kendskab til modtagerens "hemmeligheder" og personlige oplysninger som eksempelvis passwords.

Gerningsmanden truer med at smitte hele modtagerens familie med coronavirus og afsløre modtagerens "hemmeligheder", hvis vedkommende ikke betaler et beløb i bitcoins inden for 24 timer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser svindelmailen ud, som mange danskere i øjeblikket modtager i deres indbakke.

Politiet anbefaler på det kraftigste, at man ikke betaler og heller ikke besvarer mailen, da der er tale om masseafpresning. Det vil sige, at gerningsmanden forsøger at få sagesløse til at betale et beløb ved at true med en uønsket hændelse – i dette tilfælde smitte med coronavirus og afsløring af modtagernes  hemmeligheder.

Politiet understreger desuden, at erfaring fra tidligere lignende sager om masseafpresning viser, at gerningsmanden reelt ikke har til hensigt at gennemføre den handling, vedkommende truer med, da han eller hun eksempelvis ikke er i besiddelse af de personlige oplysninger eller har kendskab til modtagernes hemmeligheder, oplyser politiet


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 16:58 - FAKTATJEK

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

“Hvis du undrer dig over, hvor meget medierne styrer folk; Amerika har vaccineret kvæg mod coronavirus i årevis”.

Sådan lyder budskabet – skrevet på engelsk – i en grafik på sociale medier, der fremstiller det som et eksempel på, hvor meget medier manipulerer befolkningen. Samme opslag har tidligere floreret i USA med mere end 10.000 delinger tilsammen alene på Facebook.

På billedet i opslaget kan man se en medicinflaske med et mærkat, hvor der står “Bovine Rotavirus-Coronavirus Vaccine, Killed Virus”. Og det skulle altså være bevis for, at den virus, der har lukket Danmark og andre lande ned, slet ikke er ny, og at der allerede findes en vaccine mod den.

Men konspirationen holder ikke.

Selv om man har vaccineret kvæg mod coronavirus i flere år med bovine rotavirus-coronavirus vaccine, eller Scourguard 4KC som den faktisk hedder, så er sars-cov-2, som virussen, der kan føre til sygdommen covid-19, hedder og lige nu rammer mennesker i hele verden, helt anderledes end den, der er kendt blandt kvæg. Og en vaccine til kvæg kan ikke bruge til mennesker.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 13:34 - FAKTATJEK

Det er "overkill" at rense sin mobil for at undgå smitte med coronavirus

Det ene sted kan man læse, at det er en god ide at rengøre sin mobiltelefon "for at undgå virusbårne sygdomme som covid-19 og influenza". Det andet sted konkluderer en ekspert, at det er "for langt ude" at være nervøs for sin mobiltelefon.

Så hvad skal man tro? Svaret på det spørgsmål har DR-faktatjekprogrammet Detektor været på jagt efter og har talt med flere eksperter.

Det skader selvfølgelig ikke at rense sin mobiltelefon, siger de. Men det er vigtigere at vaske sine hænder grundigt, som Sundhedsstyrelsen også anbefaler.

Jan Pravsgaard Christensen er professor i immunologi på Københavns Universitet. Han mener, det er "overkill" at fokusere på rengøring af sin mobiltelefon for at undgå coronavirus.

"Det kan jo aldrig skade at spritte sin telefon af. Men hvis man skal gøre den ren, så er det ikke på grund af coronavirus," fastslår han.

Men man skal være opmærksom, hvis man deler sin mobiltelefon med andre. 

"Det er jo en ganske almindelig flade i det offentlige rum, så det vigtigste er sådan set at få vasket hænder, inden man begynder at pille ved sig selv," siger Jan Pravsgaard Christensen til Detektor.


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 11:44 - FAKTATJEK

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Den seneste tid har man adskillige steder kunnet læse, at det smertestillende præparat ibuprofen forværrer tilstanden hos personer, der er ramt af coronavirus.

Frankrigs sundhedsminister, Olivier Véran, har advaret coronasmittede mod at tage ibuprofen, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har angiveligt også advaret mod det smertestillende præparat.

Dermed burde al tvivl være manet i jorden.

Det er den bare ikke. For i kølvandet på advarslerne meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, onsdag den 18. marts, at der ikke var dokumentation for, at ibuprofen skulle forværre covid-19. Og som om det ikke var nok, dementerede WHO samme dag sin egen advarsel. Nu var Verdenssundhedsorganisationen pludselig på linje med EMA. En linje, som den danske lægemiddelstyrelse også følger.

Men hvad skal man så tro på? Skal coronasmittede personer tage paracetamol i stedet for ibuprofen, hvis de vil dulme smerterne?

Ifølge de forskere, TjekDet har talt med, bør man altid tage paracetamol mod smerter frem for eksempelvis ibuprofen. Paracetamol er lige så effektivt, men har færre bivirkninger. Det er også sundhedsmyndighedernes anbefaling. Men samtidig er det korrekt, at der på nuværende tidspunkt ikke findes dokumentation for, at tilstanden hos coronapatienter forværres af ibuprofen.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 08:41 - FAKTATJEK

Havde vi undgået coronavirus ved alle sammen at være veganere?

“Covid-19 er forårsaget af at spise dyr,” lyder hovedbudskabet i et opslag fra debattør Jakob Olrik på Facebook. Påstanden bakkes op af en påmindelse om at smitte fra dyr tidligere har forårsaget voldsomme epidemier.

“Ebola, svineinfluenza, fugleinfluenza, hiv, sars og Creutzfeldt-Jakobs sygdom er alle forårsaget af at spise dyr,” står der i opslaget, der også slår fast, at “Covid-19 ville ikke eksistere, hvis verden var vegansk”.

På Facebook fremfører Henrik Vindfeldt, der er medstifter af og bestyrelsesmedlem i Veganerpartiet, en lignende påstand i en video med overskriften “COVID-19 ER ET SYMPTOM PÅ ET STØRRE PROBLEM!”:

“Så længe mennesker spiser dyr og spor af deres afføring, vil de her epidemier fortsætte,” siger han i videoen.

Der er faktisk et gran af sandhed i budskaberne, vurderer flere eksperter. Men vi ville altså stadig opleve epidemier, selv om vi alle var veganere.

“Veganerne har en pointe, for man vil kunne nedsætte risikoen for de her epidemier, men vi vil ikke udrydde den her slags sygdomme ved at droppe kødet,” siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 16:10 - FAKTATJEK

(Foto: Teitur Jonasson/Ritzau Scanpix)

Nej, ambulancefolk råder ikke til, at man gemmer nærmeste pårørende som ICE på mobiltelefonen

Hvis du skriver "ICE" foran din nærmeste pårørende i kontaktbogen på din telefon, kan du hjælpe redningsfolkene i tilfælde af en nødsituation. Så kan redderne nemlig hurtigt finde ud af, hvem de skal kontakte. 

Sådan lyder budskabet i hvert fald i et billede af et tekstopslag, som er gået viralt på blandt andet Facebook. Opslaget er i skrivende stund delt mere end 18.000 gange og er i øvrigt slet ikke nyt. Faktisk har det floreret i Danmark i mere end et årti.  

ICE står for in case of emergency, i tilfælde af nødsituation. De tre bogstaver skulle kunne hjælpe, når redningsfolk skal kontakte pårørende i forbindelse med eksempelvis trafikuheld. Det er endda noget, som både lægevagten og ambulancefolk anbefaler, at man gør, fortæller opslaget. 

Men det er forkert, lyder det fra begge parter. 

“Den anbefaling udgår ikke fra lægevagten. Der nævnes jo redningspersonale i teksten; det har ikke noget med lægevagten at gøre,” skriver Jonas Heltberg, kommunikationschef i Praktiserende Lægers Organisation, som står for lægevagten i fire af landets fem regioner, i et mailsvar.  

Samme melding lyder fra Falck, som står bag en stor del af ambulanceredderne. 

“At skrive sine nødkontakter ind i telefonen er ikke noget, Falck anbefaler,” siger Signe Dam Lukowski, kommunikationsmedarbejder hos Falck til TjekDet.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 11:46 - FAKTATJEK

Nej, her bliver coronavirussen ikke fragtet i en tank på togskinner

Bliver coronavirussen fragtet på togskinner? Det har et billede på de sociale medier givet anledning til at tro, og det vækker undren blandt danskere på nettet.

Det grynede vinterbillede viser en sort tankvogn, hvor der står ’covid-19’ på siden indrammet af en rød, håndtegnet cirkel.

Men billedet er en manipulation. Og i øvrigt er teksten ifølge retningslinjerne placeret et helt forkert sted på tanken.

At teksten er indsat på billedet med et billedbehandlingsprogram underbygges, da vi kigger i retningslinjerne for tankvogne, som den amerikanske brancheorganisation for jernbanegodstransport har udarbejdet.

Inskriptionen "covid-19" følger nemlig ikke reglerne for, hvordan tekster på siden af en amerikansk tankvogn skal placeres.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 11:08 - INDSIGT

(Foto: Bing Guan/Reuters/Ritzau Scanpix)

Er vi tæt på eller langt fra? Derfor må vi vente på coronavaccinen

Først meddelte israelske forskere, at de havde en vaccine mod coronavirus på trapperne. Siden har også hold af hollandske, tyske, australske og amerikanske forskere annonceret, at de er langt i arbejdet med en vaccine, der kan holde covid-19 stangen.

Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen håber endda at have coronavaccinen klar inden efteråret i år.

Men alligevel lyder det fra danske myndigheder og eksperter, at der fortsat kan være lange udsigter til, at danske læger har mulighed for at vaccinere udsatte, for hvem coronavirussen kan være livsfarlig.

Flere eksperter spår, at der i hvert fald ikke kommer en vaccine til Danmark i løbet af i år, og at vi også må være tålmodige et godt stykke ind i 2021.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, kunne i DR-programmet Lægens Bord for eksempel sige, at vi må vente til efteråret 2021, før en vaccine er klar.

Men hvorfor kan man på en og samme tid få det indtryk, at vi er tæt på og langt fra en vaccine?

Årsagen er i grove træk, at forskere forholdsvis hurtigt kan udvikle selve vaccinen. Men herefter venter så et arbejde med at teste den og finjustere, og det kan under normale omstændigheder tage adskillige år.

"Det betyder også, at forskere på ingen måde er langt med at have en vaccine. De har kun nået den kliniske testfase, hvor man går fra at teste i laboratorier og på dyr til at teste på mennesker," siger Nikolai Brun, der er medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen.

Læs mere... 


ONSDAG 18. MARTS 2020 KL. 14.44 - INDSIGT

(Foto: Aa/Abaca/Ritzau Scanpix)

EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

”Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19.”

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne ”forstærke forvirring, panik og frygt” og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste Peter Stano cirkulerer der både desinformation og ”decideret løgn” om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

”Hvem end der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv,” lød det onsdag fra talsmanden.

Læs mere...


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 14.20 - INDSIGT

Coronavirussens risiko underkendes, når dødstallet sammenlignes med stabile sygdomme

“Jeg kan ikke med min bedste vilje forstå, hvad frygten er baseret på?” 

Sådan lyder budskabet i et facebookopslag med en figur over en række sygdommes dødelighedsom blandt andet deles på sociale medier i både Danmark og i udlandetMed henvisning til covid-19's tilsyneladende lave dødstal må man forstå, at faren er stærkt overdrevet.  

Figuren stammer fra websitet Information is Beautiful og viser, hvor mange daglige dødsfald en række forskellige sygdomme forårsager, herunder covid-19. Men at bruge figuren i den situation, som mange lande verden over lige nu står i, kan medvirke til at underkende risikoen ved den nye virus. 

“Mange af de grafer, som websitet laver, er egentligt ganske gode. Men denne her er problematisk, fordi de andre søjler henviser til vedvarende sygdomsrater, som ikke ændres over tid, mens antallet af covid-19-infektioner i øjeblikket eksploderer eksponentielt,” siger Brian Zikmund-Fisher, ekspert i risikokommunikation fra University of Michigan, til det franske nyhedsbureau AFP 

AFP's faktatjekredaktion er ligesom TjekDet medlem af det internationale faktatjek-netværk The International Fact-Checking Network (IFCN). 

Også Carl TBergstrom, professor i biologi på University of Washington, påpeger den uhensigtsmæssige sammenligning til AFP. 

“De sammenligner den daglige globale dødelighed for covid-19 – en sygdom, som først for nylig er begyndt at tage fat, og som først i dag (12. marts, red.) er erklæret en pandemi – med den daglige globale dødelighed for endemiske menneskesygdomme, som for længst har opnået deres maksimale udbredelse.” 

Figuren viste 9. marts et dagligt dødstal på 56WHO rapporterede 9. marts 225 dødsfald i døgnet op til rapportens udgivelse. I en tilsvarende WHO-rapport fra 15. marts lød dødstallet på 343 i døgnet op til rapportens udgivelse. Det daglige dødstal udvikler sig altså fortsat, og det er af den grund misvisende at sammenligne med stabile sygdomme.


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 12:59 - FAKTATJEK

Uklarhed om gåture i solen: Stritter eksperters coronaråd i forskellige retninger?

Solglade københavnere i massevis benyttede lørdag det lune forårsvejr til en tur i Zoologisk Have eller til Dronning Louises Bro på Nørrebro.

Men billeder af bekymringsløse unge mennesker tæt stuvet sammen i solen vakte straks harme blandt brugere på sociale medier, når myndighederne nu havde rådet danskerne til at undgå kontakt og forsamlinger for at bremse smitten med coronavirus.

Søndag aften blev billederne af folkemængden i det gode vejr bragt i både TV Avisen på DR1 og i TV 2 Nyhederne klokken 19.

Men tv-seere har tilsyneladende fået det indtryk, at den ene sundhedsekspert blåstempler, at folk stimler sammen udenfor, imens en anden ekspert fraråder helt at bevæge sig ud.

Og på et pressemøde mandag medgav sundhedsminister Magnus Heunicke, at rådene har været uklare.

Så hvad skal man egentlig tro? Må man begive sig ud og mødes, når trangen til frisk luft indfinder sig?

Ja, der er ikke noget til hinder for at mødes udenfor, siger begge eksperter, som medvirkede i søndagens indslag. Hvis man altså vel at mærke holder behørig afstand på mindst en til halvanden meter.

Læs mere...


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 11:11 - INDSIGT

EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook koordinerer indsats mod corona-misinformation

Misinformation trives godt i kriser og endnu bedre, når dagsordenen kredser om sygdom. Coronakrisen er derfor blevet en stor test af beredskaberne mod fake news. Den 3. marts mødtes EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook for at koordinere en fælles indsats.

Opgaven er som udgangspunkt mere simpel, end når det handler om politisk misinformation, hvor hensyn til demokratiske rettigheder og ytringsfrihed vejer tungt.

Eksempler på indsatsen:

• På både Facebook, Twitter og Google bliver brugere præsenteret for informationsbokse, der leder til autoritative kilder, hvis man direkte søger på coronavirus.

• Facebook stiller gratis annonceplads til rådighed for WHO og andre organisationer, så de lettere kan få troværdige budskaber ud.

• De danske sundhedsmyndigheder og Facebook har etableret et samarbejde om at sprede information om coronavirus, blandt andet gennem gratis annoncering.

• På Twitter udløser søgninger på coronavirus en henvisning til Sundhedsstyrelsens officielle twitterkonto og hjemmeside.


MANDAG 16. MARTS 2020 KL. 13:37 - FAKTATJEK

Nej, du dræber ikke coronavirus ved at trække vejret dybt i en sauna

Coronavirus: Hvis du trækker vejret dybt i en varm sauna i kun 20 minutter, kan du dræbe en stor del af enhver virus.”

Sådan står der i et engelsksproget opslag, der lige nu deles af danske facebookbrugere, hvor det slås fast, at en høj andel af virus, der har sat sig på den øvre del af åndedrætssystemet vil blive dræbt i en sauna.

Og nogenlunde samme budskab spredes også i andre opslag, hvor blandt andet et vidt delt kædebrev hævder, at den nye coronavirus ikke er varmebestandig og dræbes af høje temperaturer.

Men en saunatur er desværre ikke et sikkert quickfix, hvis du er blevet syg af den coronavirus, som florerer verden over lige nu. Og det uanset om virussen har sat sig i de øvre eller nedre luftveje. Trækker du den varme luft ned i lungerne, vil kroppen nemlig af al magt forsøge at sænke temperaturen for at forhindre skader.

”Hvis du får 40 til 50 grader varm luft ned i lungerne, så kan man få vævsskader. Men det forsøger kroppen at modvirke, så vi ikke overopheder. Og derfor bliver der ikke så varmt i lungerne, at virussen bliver slået ihjel,” siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

Læs mere...


LØRDAG 14. MARTS 2020 KL. 16:12 - FUP OG SPAM

Pas på Corona-svindel med falske tilbud

Frygten for at blive smittet med coronavirus bliver udnyttet af svindlere, advarer Forbrugerrådet Tænk.

Rådet opfordrer derfor til, at man forholder sig kritisk til tilbud om for eksempel mundbind, handsker eller andet forebyggende udstyr.

Der har da også været eksempler på fupmagere, der på nettet forsøger at lænse danskernes bankkonti med sådanne falske tilbud.

Den danske virksomhed procare.dk er blevet misbrugt af udenlandske svindlere. Fupmagerne har oprettet en hjemmeside, der ligner Procare's. Her tilføjede svindlerne produkter som mundbind eller andet, som mange efterspørger til at undgå at blive smittet med coronavirus. 

Også Sundhedsstyrelsen lægger ufrivilligt navn til et fupnummer. Flere borgere har modtaget falske e-mails og sms-beskeder om, at styrelsen har sendt dem digital post. Fra beskederne dirigeres man til en hjemmeside, som til forveksling ligner Sundhedsstyrelsens. På hjemmesiden ses et velkendt skærmbillede af login via NemID. Og det er lige præcis danskernes NemID-oplysninger, som svindlerne forsøger at stjæle.

Forbrugerrådet giver på sin hjemmeside en række gode råd til, hvordan du undgår at blive lokket i fælder med falske tilbud. Modtager du et tilbud, som lyder for godt til at være sandt – så er det sandsynligvis også det! Modtager du et tilbud fra en netbutik, hvis navn du ikke har hørt om tidligere, så afsæt tid til at google virksomheden og spørg din omgangskreds om de har gode/dårlige erfaringer. Undersøg virksomheden grundigt på nettet, inden du køber. Er produktet på siden? Virker siden reel? Og hvordan bliver den bedømt på diverse anmeldelsestjenester?


LØRDAG 14. MARTS 2020 KL. 14:52 - FAKTATJEK

Tusindvis af danskere deler hjemmelavet corona-tjekliste – men budskabet er ubrugeligt

Er du ramt af covid-19, influenza eller en simpel forkølelse? Det kan du angiveligt hurtigt få klarhed over ved at nærstudere en grafisk opstilling over symptomer på det ene, andet eller tredje.

Grafikken bliver lige nu delt massivt af danske facebookbrugere. Alene de seneste to døgn har langt over 10.000 danskere klikket på dele-knappen og spredt budskabet til facebookvennerne. Og konsekvensen af de mange delinger er, at grafikken samlet set er blevet vist over 350.000 gange til facebookbrugerne.

Opslaget er udformet som en tjekliste, der ridser 14 symptomer op, og ud for hver af dårligdommene er sat krydser, der markerer, hvorvidt de enkelte symptomer er tegn på, at man er ramt af for eksempel coronavirussen, der lige nu spreder sig verden over – især i de europæiske lande.

Men tjeklisten er stærkt misvisende. Man kan slet ikke stille det så simpelt op, som det er tilfældet i det ellers sikkert velmenende opslag, siger sundhedsforskere om grafikken.

Læs mere...


FREDAG 13. MARTS 2020 KL. 17:04 - INDSIGT

Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene

Nu er antallet af coronasmittede i Danmark oppe på i alt 785, lyder det i danske medier fredag morgen. I en artikel, der er bragt i flere danske medier, kan man desuden læse, at Østjylland med 145 tilfælde er den danske landsdel med flest smittede.

Og tidligere på ugen lød meldingen, at Danmark nu slår Kina i antal coronasmittede, når tallet bliver gjort op per indbygger.

Men man bør være påpasselige med at lade smittetallet være udtryk for, hvordan det står til med coronavirus i Danmark. Og man bør også være varsom med at sammenligne tallene på tværs af lande, da de bliver gjort op på vidt forskellige måder, siger professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.

“Vi kan godt stole på tallet, men det er ikke udtryk for, præcis hvor mange der er smittet. Tallet afspejler, hvordan vi tester. Og indtil i går testede vi jo alle, der havde været i et risikoområde, men det er vi holdt op med," siger han.

Læs mere...


FREDAG 13. MARTS 2020 KL. 14:33 - FAKTATJEK

Lad dig ikke smitte frivilligt

Mens mange danskere gør, hvad de kan for at følge myndighedernes anbefalinger og undgå at blive smittet med den verserende coronavirus, spekulerer nogle i en anden tilgang.  

Hvis man lader sig smitte med virussen, bliver man nemlig immun, og så slipper man for at bekymre sig om at blive smittet i fremtiden, lyder et råd på sociale medier.  

Men det råd advarer eksperter kraftigt imod.   

”Jeg synes, det er dumt. Vi har brug for så få smittede som overhovedet muligt. Vi har ikke brug for at øge antallet,” lyder det fra Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital. 

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, bliver man ligesom ved andre virusser rigtignok immun, når man har været smittet med coronavirus.  

”På lige fod med andre virus, får man noget immunitet, når man har været smittet med coronavirus,” siger han. 

Alligevel kalder han det et “dårligt råd” bevidst at lade sig smitte og understreger, at man ikke kan være sikker på at være immun, ligesom man ikke kan vide, hvor længe immuniteten vil vare.  Han advarer “absolut” mod, at folk lader sig smitte for at sikre sig mod virussen i fremtiden.

Læs mere...


TORSDAG 12. MARTS 2020 KL. 10:08 - FAKTATJEK

Nej, du afslører ikke corona-infektion ved at holde vejret i ti sekunder

På sociale medier spredes lige nu utallige myter om, hvordan man undgår, opdager og helbreder coronavirusinfektioner.   

I en grafik kan man for eksempel læse om en enkel test, man kan benytte til at finde ud af, om man er inficeret med coronavirus.  

”Tag en dyb indånding, og hold vejret i mere end ti sekunder. Hvis du afslutter det med succes uden hoste, uden ubehag, stivhed eller træthed og så videre, viser det dig, at der ikke er nogen fibrose i lungerne, hvilket indikerer dybest set ingen infektion,” står der på engelsk i grafikken, der deles af danske facebookbrugere.  

Ud over grafikken deles et kædebrev med samme test massivt på Facebook.  

Men at lukke munden, holde sig for næsen i ti sekunder og vente på, om du hoster eller ej, kan du ikke bruge til noget som helst, lyder det fra eksperter. 

”Det er klart, hvis man er alvorligt syg og har en meget svær, respiratorkrævende infektion, så kan man ikke holde vejret så længe. Men langt de fleste tilfælde vil være i en mildere boldgade, og så vil man sagtens kunne holde vejret, selvom man er inficeret med coronavirus,” Pernille Hauschildt er ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

Læs mere...


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 20:11 - FAKTATJEK

Hjælper C-vitamin mod coronavirus?

Har du også hørt, at C-vitamin kan booste immunforsvaret eller hjælpe til at bekæmpe sygdomme og forebygge smitte?

Sådanne påstande er ret udbredte i diverse artikler og opslag på internettet. Men påstandene holder desværre ikke stik.

SundhedsTV har i samarbejde med TjekDet forelagt påstandene for en af de førende forskere på netop dette område, Christian Wejse, der også er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital.

Han slår blandt andet fast, at vitamintilskud ikke hjælper til at forebygge smitte eller bekæmpe af infektionssygdomme. Er man i underskud af C-vitamin, vil et tilskud være fordelagtigt, men langt de fleste danskere får allerede rigeligt gennem kosten. Yderligere tilskud vil ikke have effekt, men vil i stedet blot blive tisset ud med urinen.

Spiser du for mange vitaminer, kan det gøre mere skade end gavn. Alt kan blive giftigt i større mængder – også vitaminer. Vitamintilskud anbefales derfor kun til personer, der er i mangel eller tilhører særlige risikogrupper.

Se videoen herover eller læs mere her... 


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 16:51 - FUP OG SPAM

Fakta

Sundhedsstyrelsen advarer om falske beskeder

Flere borgere har modtaget falske e-mails og sms-beskeder om, at Sundhedsstyrelsen har sendt dem digital post. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fra beskederne dirigeres man til en hjemmeside, som til forveksling ligner Sundhedsstyrelsens. På hjemmesiden ses et velkendt skærmbillede af login via NemID.

Det er vigtigt, at man ikke indtaster sine oplysninger, eller på anden måde reagerer på den falske e-mail, skriver Sundhedsstyrelsen.  

Har du allerede indtastet dine oplysninger på den falske side, skal du straks spærre dit NemID-nøglekort og holde øje med din bankkonto. Oplever du, at dine oplysninger bliver misbrugt, skal du kontakte politiet.

Den falske side har www-adressen sundhedsstyrelsen.net. Sundhedsstyrelsens rigtige hjemmeside findes på www-adressen sst.dk.  

Læs Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse her


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 15:42 - FAKTATJEK

Populært coronaopslag spreder både nonsens og et nyttigt tip

”Her er, hvad enhver bør vide om coronavirus og beskyttelse mod den.”

Sådan indledes et kædebrev, som lige nu bliver delt af hundredvis af brugere på sociale medier. 

Opslaget indeholder en række forskellige påstande om, hvordan du selv kan finde ud af, om du er smittet, og hvordan du kan forebygge at blive det.

For eksempel opfordrer opslaget til, at man løbende drikker masser af varme drikke og lige så hyppigt gurgler med vand blandet med salt.

En anden påstand er måske mere bemærkelsesværdig. Angiveligt anbefaler ”Taiwan-eksperter”, at du bare tager en dyb indånding og holder vejret i mere end ti sekunder. Hvis du kan det uden at hoste, så kan du ikke have coronavirus, lyder det i opslaget.

Selv om opslaget kraftigt opfordrer dig til at dele indholdet, så er der al mulig grund til at lade være. For mens nogle af de mere simple råd i opslaget faktisk er gode nok, er der også anbefalinger, som slet ikke giver mening.

I øvrigt strider det helt mod sundhedsmyndighedernes anbefalinger, at du selv afgør, om du er smittet eller ej – er du i tvivl, skal du derimod hellere sørge for at ringe til din læge.

Opslaget med de mange påstande er skrevet på dansk, men cirkulerer på adskillige sprog – for eksempel engelsk og norsk - på sociale medier verden over. Ind i mellem i forskellige versioner.

Læs hele faktatjekket her..


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 10:51 - FAKTATJEK

Forudså en romanforfatter coronavirussen allerede i 1981?

“Det er en syg verden, vi lever i.”

På sociale medier i ind- og udland er flere i chok over, at en forfatter for knap 40 år siden tilsyneladende forudså den coronavirus, der lige nu spreder sig verden over.

Amerikanske Dean Koontz skriver nemlig i sin spændingsroman ‘Øjne i mørket’ fra 1981, at der vil opstå en dødelig virus i byen Wuhan i Kina. Altså præcis samme by, som er det formodede epicenter for den nuværende coronavirus, covid-19.

Flere brugere af sociale medier har også hæftet sig ved en anden bog, nemlig 'End of Days’ ('Verdens undergang', red.) skrevet af den amerikanske forfatter Sylvia Browne i 2008. Her er det især følgende afsnit, der vækker opmærksomhed:

“Omkring 2020 vil en alvorlig lungebetændelseslignende sygdom sprede sig over hele verden, angribe lunger og luftveje, og den kan ikke behandles. Mere forbløffende end selve sygdommen er, at den vil forsvinde lige så hurtigt, som den dukkede op for så at hærge igen ti år senere, og herefter vil den så forsvinde fuldstændig,” står der i bogen.

TjekDet har forelagt forfatternes spådomme for professor og virolog på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen og sektionsleder for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Seruminstitut Brian Kristensen.

Det viser sig, at fiktionen fra 1981 ligger endda meget langt fra virkeligheden, og at bogen fra 2008 slet ikke har været så synsk, som man umiddelbart kunne tro.

Læs mere...


FREDAG 6. MARTS 2020 KL. 12:36 - FAKTATJEK

Foto: Foto: Victor Ruiz Garcia/Reuters/Ritzau Scanpix)

Har coronavirus fået 38 procent af amerikanerne til at droppe Corona-øllen?

Ovre på den anden side af Atlanterhavet er de så bekymrede for coronavirus, at hele 38 procent af amerikanerne "under ingen omstændigheder" kunne finde på at købe den mexicanske øl Corona.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt CNN, på baggrund af en undersøgelse foretaget af det amerikanske PR-bureau 5W Public Relations. I Danmark har Berlingske refereret undersøgelsen, som også er blevet delt forskellige steder på sociale medier.

Men der står ingen steder i den undersøgelse, adskillige medier refererer til, at 38 procent af amerikanerne ikke vil købe Corona-øl. I stedet står der, at 38 procent af 737 øldrikkende amerikanere under ingen omstændigheder vil købe Corona-øl, men det betyder ikke, at det kan generaliseres til den samlede befolkning.

Der står heller intet om, at den manglende lyst til den mexicanske øl skyldes coronavirus, som flere medier ellers også skriver. Der kan være mange forskellige forklaringer på, at 38 procent af de adspurgte ikke vil købe øllen, eksempelvis at de ikke kan lide den. 

Læs mere... 


FREDAG 6. MARTS 2020 KL. 13:18 - INDSIGT

(Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix)

Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

Tirsdag blev det for første gang alvor. EU's egne våben mod misinformation bliver for første gang kørt i stilling. De skal bekæmpe falske nyheder om coronavirus.

Det skete, da Vicepræsident for EU-Kommissionen, Věra Jourová, indkaldte techvirksomhederne, der har underskrevet af EU's code of conduct for misinformation, til et møde, skriver Altinget Digital.

Ansvaret for at standse misinformationen om virusset bliver dermed delt mellem EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook, som deltog i mødet.

I en pressemeddelelse udtrykker kommissæren også en bekymring for, om misinformation spredes ad andre kanaler end de store, åbne platforme som Facebook og Twitter:

"Det er åbenlyst, at vi skal fortsætte med at holde øje med, hvad platformene foretager sig. Vi skal især være bedre til at forstå skalaen og risikoen relateret til kommunikation på krypterede tjenester," sagde hun.

Læs mere...


ONSDAG 4. MARTS 2020 KL. 16:38 - FAKTATJEK

(Foto: Getty Images)

Tusindvis af danskere deler nyhed om, at C-vitamin forhindrer coronavirus. Fup og svindel, siger ekspert

“Hallo, vågn op, mainstream lægebehandling. Der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Det er de sikre, billige C-vitaminer!”

Sådan lyder de første par sætninger i en artikel, der bærer overskriften “Bange for Coronavirus? Studier afslører en enkel beskyttelse”.

Længere nede i artiklen kan man læse, at der er endog meget god grund til at tage ekstra C-vitaminer i disse tider:

“Kunne det være muligt at undgå alvorlig skade eller død af coronavirus ved at bruge store mængder C-vitamin? Beviserne bekræfter det.”

Artiklen om den tilsyneladende effektive forebyggelse eller kur mod den nye coronavirus – med det officielle navn COVID-19 – florerer i øjeblikket på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen delt op mod 9.000 gange, mens den er blevet vist over 400.000 gange i brugernes nyhedsfeed.

Men forskere afviser, at der skulle være noget som helst, der tyder på, at indtag af C-vitamin kan forebygge coronavirussen, COVID-19. Med et sundt niveau af C-vitamin kan man forkorte en forkølelse, men det betyder ikke, at man kan forebygge eller behandle COVID-19 ved at indtage store mængder C-vitamin.

Læs mere...


TIRSDAG 25. februar 2020 KL. 09:03 - FAKTATJEK

(Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix)

Coronavirus er fundet hos danske heste, men du skal ikke være bekymret

Coronavirus har ramt Danmark. Mere præcist danske heste.

Det skriver det danske hestemedie Malgré Tout i en artikel under overskriften “Coronavirus fundet blandt danske heste – skal vi være bekymrede?”. Artiklen har næsten 800 interaktioner på Malgré Touts facebookside.

Og flere danske hesteejere er tilsyneladende blevet bekymrede. På Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet har de modtaget flere opkald fra nervøse hesteejere, oplyser hospitalschef Susanne Nautrup Olsen.

Det er for så vidt rigtig nok, at virussen er fundet hos heste. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at coronavirus er en fællesbetegnelse for flere forskellige varianter af vira. Den, der er fundet blandt danske heste, hedder ECoV og er en mave-tarm-infektion, hvorimod den, der lige nu breder sig fra Kina, hedder covid-19 og er en luftvejsinfektion. ECoV har desuden været kendt hos danske dyr i flere år og smitter på nuværende tidspunkt ikke mennesker. ECoV er altså en helt anden variant – og mindre farlig – end covid-19. 

Læs mere...


ONSDAG 19. FEBRUAR 2020 KL. 13:29 - FAKTATJEK

(Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Hverken cannabis eller kokain kan kurere coronavirus

Flere steder på sociale medier kan man læse, at kuren mod coronavirus skal findes i forskellige rusmidler.

”Hamp dræber coronavirus,” skriver den danske facebookside Hempfood, som er tilknyttet en hjemmeside, der sælger produkter produceret af hamp. Andre steder er det kokain, der fremhæves som et stof, som kan komme virussen til livs.

Opslagene ledsages af billeder, der skal forestille at stamme fra nyhedsudsendelser.

Men der er ingen som helst grund til at tro, at hverken hamp eller kokain kan komme den genstridige virus til livs. Det fastslår Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Læs mere...


FREDAG 7. FEBRUAR 2020 KL. 15:40 - FAKTATJEK

Ti gange vrøvl om coronavirussen. Der findes altså endnu ikke en kur eller vaccine

På sociale medier er der massevis af husmoderråd, der påstås at kunne dræbe eller forebygge smitte med coronavirussen. Fælles for dem er, at de ikke virker.  

TjekDet gennemgår nogle af de udbredte påstande. Det gør vi med hjælp fra blandt andet Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

En af påstandene lyder, at du kan kurere virussen med stærk hvidløgssuppe. Lige så nemt som det lyder, lige så forkert er det.

Store mængder af hvidløg kan måske holde andre mennesker væk, men det kan altså ikke presse coronavirusset ud af kroppen, fastslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Flere steder på internettet har man også kunnet høre følgende beroligende råd: Hvis du i forvejen er vaccineret mod lungebetændelse, så er du beskyttet mod coronavirus. Men sådan forholdet det sig ikke. Coronavirus er rigtig nok en lungesygdom, men coronavirus er forskellig fra andre kendte vira. Derfor kræver coronavirus sin egen vaccine, som forskere verden over arbejder på højtryk for at udvikle

Der er heller ikke grund til at skylle halsen med saltvand. Det understreger Allan Randrup Thomsen. Rygtet har ellers sivet rundt på sociale medier, efter at kinesiske lungeeksperter angiveligt skulle have foreslået at gøre netop det for at forebygge en infektion mod coronavirussen.

Det samme gælder eddikesyre. Rygtet på sociale medier lyder ellers, at du kan forebygge et corona-angreb, hvis du hælder eddikesyre i en forstøver og sprøjter det ud omkring dig. Men det har heller ikke nogen effekt, fastslår Allan Randrup Thomsen.

Læs mere...


FREDAG 31. JANUAR 2020 KL. 18:27 - FAKTATJEK

Er coronavirussen opfundet af medicinalindustrien?

Coronavirussen er udviklet i et laboratorium for at tjene penge på en vaccine. Sådan lyder en udbredt påstand i forskellige fora på nettet og opslag på sociale medier.

Opslagene henviser oftest til et patent, der godt nok nævner coronavirus. Patentet skulle være bevis for, at der allerede findes en vaccine, og at medicinalindustrien står bag udbruddet af coronavirus.

Men patentet handler i stedet om virussen SARS, der dræbte flere hundrede mennesker i forbindelse med udbruddet i 2002, eller om afarter af coronavirussen, der rammer fugle.

Der findes stadig ikke en vaccine mod den nye coronavirus, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. 

Læs mere...

Uden at linke til en artikel fortæller tweetet fra 24. marts, at ”en person fra Yunnan-provinsen døde mandag på vej til arbejde i Shandong-provinsen på en lejet bus. Han blev positiv for hantavirus. De øvrige 32 på bussen er testet.”

Hantavirus blev først opdaget under Koreakrigen, hvor 190 amerikanske soldater døde, mens 3.000 blev smittet af sygdommen.

Virussen bliver som udgangspunkt ikke overført fra menneske til menneske, men kommer fra gnavere – mere specifikt fra deres urin, afføring, spyt og i sjældne tilfælde bid, skriver Snopes.

Artiklen fortsætter under billedet

Der findes forskellige udgaver af hantavirussen. En mindre farlig variant findes sågar her til lands.

Sundhed.dk oplyser, at der er 10 tilfælde årligt – overvejende på Sydfyn. Smitten skyldes især kontakt med afføring og sekret fra rødmus, som også kaldes brandmus. De fleste smittetilfælde viser ingen symptomer.


TORSDAG 26. MARTS 2020 KL. 13:36 - FAKTATJEK

Klaus Kjellerup er blandt andet kendt som sangskriver og bassist i poporkesteret Danser Med Drenge. (Foto: Gonzales Photo Bo KÄllberg/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)

Kendt dansk musiker vildleder: “Bange for coronavirus? Tag en smøg”

“Bange for corona-virus? Tag en smøg.”  

Sådan lyder opfordringen i et opslag på facebooksiden ’Klaus K blog’, som drives af Klaus Kjellerup, der nok bedst er kendt som bassist og sangskriver i poporkesteret Danser Med Drenge.

Han er desuden medstifter af Den Gule Negl, et ”frihedsband i protest mod det danske samfunds stigende antal regler og forbud – senest lov om røgfri miljøer,” som man kan læse på Den Gule Negls hjemmeside.

Ifølge Klaus Kjellerup tyder kinesiske studier ”unægtelig” på, at "rygning kan have en beskyttende effekt mod covid-19," som han skriver i et opslag på Facebook.

Men musikerens opfordring om at ty til smøgerne strider mod danske og internationale sundhedsmyndigheders anbefalinger. Og man kan på ingen måde på baggrund af de studier, som Klaus Kjellerup henviser til i sit opslag, anbefale at ryge for at undgå coronavirus. 

Og studierne viser slet ikke, at rygning har en beskyttende effekt mod coronavirus. Sådan lyder det fra to forskere, som har gennemgået studierne for TjekDet.  

”Studierne er beskrivende og studerer ikke, om rygning beskytter mod covid-19. Man kan ikke ud fra studierne sige noget om årsagssammenhæng mellem rygning og corona,” lyder det fra Lau Caspar Thygesen, der er professor i epidemiologi ved forskningsafdelingen for Sundhed og sygelighed i befolkningen på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.  

Læs mere her...


ONSDAG 25. MARTS 2020 KL. 18:31 - FUP OG SPAM

Lægemiddelstyrelsen advarer mod fupsalg af malariamedicin og coronatests

Flere steder i udlandet og et par steder herhjemme er der dukket hjemmesider op, hvor man angiveligt kan købe for eksempel malariamedicinen klorokin eller covid-19-selvtests, der hævdes at kunne henholdsvis behandle covid-19 eller give svar på, om man har sygdommen.

Hjemmesiderne er drevet af ulovlige forhandlere, og det sker på bekostning af borgernes sundhed og helbred, advarer Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis man alligevel er fristet til at bestille produkterne hos forhandlerne, er det i øvrigt ikke sikkert, at man nogensinde får leveret, hvad man tror, man har betalt for. Til gengæld kan man nok regne med at være blevet en god sjat penge fattigere.

Den megen debat om malariamedicinen har i øvrigt allerede givet anledning til alvorlige misforståelser. Et ældre amerikansk ægtepar havde hørt om klorokin og troede, at de kunne undgå coronavirussen ved at drikke et rengøringsmiddel med netop klorokin, der dog bruges til at rengøre akvarier. Midlet havde de tilfældigvis stående i et skab. Manden døde, mens kvinden tirsdag var i kritisk tilstand.

Læs mere her...


ONSDAG 25. MARTS 2020 KL. 12:18 - INDSIGT

Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt

I Frankrig har mikrobiologen Didier Raoult fra Marseille lynudgivet et videnskabeligt studie, der vækker håb om en effektiv medicin mod den frygtede coronavirus, der for tiden hærger verden. Det franske studie – og håbet om et gennembrud i jagten på en behandling – diskuteres vidt og bredt af både forskere, politikere og læger, hvor nogle ligefrem nu vil give det til patienter.

Men der er grund til at træde på bremsen. Det franske studie dokumenterer på ingen måde, at malariamedicinen hydroxyklorokin – eventuelt i kombination med antibiotikummet azithromycin – kan helbrede syge coronapatienter, siger Per Damkier, der er overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

“Der er tegn på, at det kan bidrage til, at virus udskilles hurtigere fra kroppen. Men det her studie giver ikke grundlag for at begynde at behandle patienter nu. Og om det rent faktisk virker på patienter, der er syge af covid-19, det ved vi ikke noget om," siger han efter at have læst studiet.

Til gengæld bakker han op om, at man hurtigst muligt igangsætter kontrollerede forsøg, der kan klarlægge, om malariamedicinen rent faktisk kan have en effekt på patienter med covid-19. Og flere forskere verden over er da også i gang.

I det franske forsøg har forskerne testet to typer af behandlinger. En gruppe fik malariamedicin (hydroxyklorokin), mens seks patienter fik en kombination af malariamedicin (hydroxyklorokin) og antibiotika (azithromycin). Vi kan ikke afvise, at behandlingerne kan virke, men der kan være alvorlige bivirkninger ved de behandlinger, advarer Per Damkier.

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 19:01 - FAKTATJEK

Hua Chunying fra det kinesiske udenrigsministerium. (Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix)

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

”Mens den kinesiske nationalsang bliver spillet i Rom, messer italienere 'Tak, Kina!'. I dette samfund med en fælles fremtid deler vi medgang og modgang sammen.”

Sådan skriver talskvinden fra det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, 15. marts, da hun på Twitter deler en rørende video med italienere, der angiveligt jublende takker for kinesisk bistand i Italiens kamp mod coronavirussen.

Tweetet er i skrivende stund delt næsten 2.000 gange.  

I den 36 sekunder lange video hører man den kinesiske nationalsang blive spillet i, hvad der ser ud til at være italienske gader og pladser, mens italienere i kor altså hævdes at takke Kina for hjælpen med bekæmpelse af coronaepidemien.

Men videoen er falsk og en manipulation, skriver det italienske faktatjekmedie, Pagella Politica, der ligesom TjekDet er medlem af det internationale faktatjeknetværk, International Fact-Checking Network (IFCN).

De italienske faktatjekkere har analyseret videoen, som i virkeligheden består af forskellige klips fra både Rom og Torino, der er hentet fra to forskellige videoer. 

Det hele er herefter klippet sammen til en montage, hvor der er tilføjet falsk lyd og vildledende tekst. 

Og i de originale klips hører man da heller ikke hverken den kinesiske nationalsang eller italienske taksigelser, skriver faktatjekmediet

De originale optagelser stammer fra nogle film, der er udgivet af en af Italiens største aviser Il Corriere della Sera. Filmene viser flere flashmobber, der blev afholdt i hele Italien den 14. marts for at takke sundhedspersonalet for deres arbejde under covid-19-krisen. Kina blev slet ikke omtalt i den forbindelse. 

Det er ikke første gang, at der dukker artikler eller videoer op, som på den ene eller den anden måde hylder Kina's indsats i forhold til at bistå andre lande med at bekæmpe coronavirus-epidemien. 

For eksempel offentliggjorde det kinesiske nyhedsbureau XinhuaNet den 4. marts en artikel, hvor det blev konstateret, at især amerikanerne skal takke Kina, skriver Pagella Politica.


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 18:09 - FAKTATJEK

230.000 danskere fortæller på Facebook, om de har corona-symptomer - desværre forgæves

Medlemstallet i en facebookgruppe, som har til formål at hjælpe sundhedsmyndighederne med at indsamle data på coronavirus, galopperer i disse dage af sted.

Gruppen, der går under navnet ‘Danmarks mørketal - Covid-19 (Corona)’, blev oprettet 21. marts ved middagstid, og siden da har over 400.000 facebookbrugere meldt sig ind i gruppen.

Omkring 230.000 danskere har svaret på et spørgeskema i gruppen, hvor man kan angive informationer om sit helbred. På den måde håber gruppen at kunne bistå de danske sundhedsmyndigheder i jagten på mere information om den verserende coronavirus, der har fået det tekniske navn sars-cov-2, og som er årsag til, at mennesker verden over i øjeblikket rammes af sygdommen covid-19.

I spørgeskemaet er der i alt syv valgmuligheder, hvor man blandt andet kan angive, at man slet ikke har været syg, at man er rask efter anden sygdom end coronavirus, eller at man er ramt af virussen. 

Fakta

“Vi har et håb om, at dette kan hjælpe, da vi jo ved, at information spreder sig hurtigst gennem sociale medier, så måske vi kan udnytte den styrke her,” står der i gruppebeskrivelsen.

Men Statens Serum Institut, der blandt andet indsamler data om udbredelsen af covid-19-sygdommen blandt danskere, regner ikke med at kunne bruge facebookgruppens resultater i deres arbejde. De dog er glade for den store interesse for at hjælpe, fortæller Steen Ethelberg, der er professor og afsnitsleder i Statens Serum Instituts Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. 

“Det er da glædeligt, at så mange gerne vil hjælpe sundhedsmyndighederne, men vi må nok også være ærlige og sige, at sådan som spørgeskemaet er udformet, kan det ikke sige noget generelt om covid-19 i den danske befolkning,” siger han til TjekDet. 

Selvom rigtig mange danskere har svaret på spørgeskemaet, er det ikke ensbetydende med, at de er repræsentative for hele den danske befolkning, påpeger Steen Ethelberg. Derfor skal man være påpasselig med at konkludere alt for meget på baggrund af resultaterne.

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 14:16 - FAKTATJEK

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Hvis du har kunstige negle, skal du skynde dig at pille dem af. Og har du neglelak på, skal du få det fjernet omgående. Coronavirus kan nemlig sætte sig i ridser i neglene, og dermed øger du risikoen for at sprede smitte.

Sådan lyder advarslen i et kædebrev på Facebook, der i den grad har vakt opmærksomhed på blandt andet Facebook, hvor det alt i alt er delt mindst 25.000 gange.

På det sociale medie maner andre dog til besindighed.  

“Stop med de her skræmmekampagner,” skriver for eksempel en neglesalon om kædebrevet og fortsætter:  

“Så længe du vasker og spritter hænder, er der intet farligt i det.”

Så hvem har egentlig ret?

Ifølge Thomas Benfield, der er overlæge og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, behøver man ikke skynde sig at pille sine kunstige negle af.  

“Vi er formentlig nede i petitesserne, men hvis man skal have den korrekte, totale håndhygiejne, så skal man ikke have neglelak og falske negle på,” siger Thomas Benfield og peger på, at man på hospitaler ikke må bruge neglelak, hvis man varetager kliniske funktioner. 

Læs mere...


TIRSDAG 24. MARTS 2020 KL. 10:56 - FAKTATJEK

Vibeke Manniche afblæser coronaepidemi, men tolker smittetallene forkert

“Nyeste tal viser fortsat fald og INGEN bragende corona-epidemi.”

Sådan beroliger blogger, læge og ph.d. Vibeke Manniche på sin hjemmeside. Budskabet gentager hun i op til flere blogindlæg, hvor hun kritiserer regeringens indgreb, kalder dem hysteriske og mener, at landet med det samme skal åbnes igen.

Belægget er, skriver hun, at andelen af coronasmittede falder, og derfor skulle sygdommen være på retræte.

Men forskere afviser Vibeke Manniches fortolkning af tallene.

Tyra Grove Krause er afdelingschef og overlæge hos Statens Serum Institut og sidder med netop de tal, Vibeke Manniche omtaler.

“Man kan ikke på baggrund af smittetallet sige, at krisen er afblæst. Vi ser faktisk en lille stigning fra dag til dag. Ikke voldsomt, men trods alt en stigning," siger hun.

Også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, afviser, at smittetallene fortæller, hvordan det står til med coronaepidemien i Danmark.

"Man kan ikke bruge smittetallene i øjeblikket, fordi antallet af dem, der er testet positive, er et meget selekteret tal,” siger han.

Vibeke Manniche kalder det gætteri, når eksperterne vurderer, at de kendte smittetal ikke tegner et retvisende billede, og at tusindvis af danskere er smittet med corona. 

”Det er skræmmende, at det er et gæt, og i mine øjne et ubegrundet lægefagligt gæt. So far og indtil videre ser det ud til, at jeg har ret," siger hun til TjekDet.

Læs mere....


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 15:36 - FAKTATJEK

Fakta

Screenshot af tweet, der beretter om delfiner i Venedig. (Foto: Twitter)

Falsk video: Delfiner svømmer ikke i Venedigs rene kanaler

Er forureningen i de venetianske kanaler faldet så voldsomt, at delfiner nu svømmer i det klare vand?

Det indtryk har flere fået på de sociale medier, hvor der deles videoer af delfiner, der svømmer i et havnemiljø, sammen med billeder af klart kanalvand.

Men delfinerne er ikke fra Venedig, og kanalerne er ikke blevet klare pga. mindre forurening.

Det paneuropæiske nyhedsmedie Euronews har afkræftet, at der skulle svømme delfiner rundt i Venedigs kanaler.

Delfinerne svømmer nemlig rundt 750 km fra Venedig i den sardinske by, Cagliari, beretter mediet.

Artiklen fortsætter under billedet
 
Screenshot fra video af delfiner i den sardinske havneby Cagliari. (Foto: Youtube)

Og kanalerne?

Ifølge CNN, der har talt med en talsmand fra det venetianske byråd, skyldes det klare vand, at sedimentet ikke slynges op til overfladen, mens bådene står stille under karantænen.

Talsmanden fortæller dog, at luftforureningen er forbedret.


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 14:34 - FAKTATJEK

(Foto: Satish Kumar Subramani/Reuters/Ritzau Scanpix)

Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler

Den verdensberømte fodboldspiller Cristiano Ronaldo omdanner sine to Pestana CR7-hoteller i Portugal til hospitaler og betaler endda læger og sygeplejerskers løn fra egen lomme for at afhjælpe coronakrisen i sit hjemland.

Sådan lyder den utrolige nyhed om den gavmilde fodboldspiller. En nyhed, der har fundet vej til både danske og udenlandske netmedier, ligesom adskillige twitterprofiler har delt opslag om sagen.

Men der er ikke hold i historien.

Et af de danske netmedier, der bringer historien er Delbart.dk, der henviser til den svenske avis Expressen, som dog siden har afkræftet historien.

”Marcas (spansk sportsmedie, red.) artikel om Cristiano Ronaldo spredte sig hurtigt, men nu ser det ud til, at det var for godt til at være sandt,” skriver Expressen og henviser til sportsmediet Goal, som citerer en talsmand for et af hotellerne (via RTLNieuws):

"Vi er et hotel. Vi skal ikke være hospital. Det er en dag som alle andre, vi er og forbliver et hotel,” lyder det fra talsmanden.

Læs mere...


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 12:32 - FAKTATJEK

Den danske Astana-cykelrytter Jonas Gregaard træner i nærheden af Hareskoven i Furesø Kommune den 20. marts 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask

"Pas på med at dyrke hård træning. Det kan nemlig gøre dig mere modtagelig over for coronavirus." 

Sådan lyder budskabet i et kædebrev, der de seneste uges tid hastigt har spredt sig blandt danskere på Facebook. 

Teksten i kædebrevet, som angiveligt skulle være skrevet af en læge på Herlev Hospital, advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret.  

”Efter særlig hård træning er immunsystemet presset helt i bund, og man er pivåben over for infektioner,” lyder det i beskeden, der også advarer om, at det kan tage op til fem døgn, før immunsystemet er helt ovenpå igen efter hård træning.

Og med et nedsat immunforsvar er risikoen for at blive hårdt ramt af covid-19 altså større. 

Som eksempel beskrives en italiensk maratonløber, der lå tre uger i respirator efter at være blevet smittet af coronavirussen som en af de første i Italien. 

Men der er ikke en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet. 

Læs mere...


MANDAG 23. MARTS 2020 KL. 10:02 - FUP OG SPAM

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

"Den kommer ikke fra Matas. Undgå at klikke på linket i mailen eller udfylde dine informationer," skriver materialist-kæden Matas i en advarsel på sin facebookside.

Kæden henviser til en mail, der de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke, hvor Matas tages til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus.

Kæden afviser at stå bag, ligesom virksomheden også fremhæver, at man ikke har udleveret kontaktoplysninger - herunder mailadresser - til andre.

Artiklen fortsætter under billedet

Fakta

Sådan ser den falske mail ud, som lige nu rammer danskernes indbakker.

"Vi kan bekræfte, at mailen intet har med Matas at gøre, og at der ikke er videregivet oplysninger fra os, og der har ikke har været et brud på vores sikkerhedsystem," skriver kæden og understreger i en advarsel, der er udsendt via Forbrugerrådet Tænk:

"Det er svindlere der desværre forsøger at udnytte den situation vi alle sammen er i lige nu".

Hvis du er kommet til at udfylde dine bankoplysninger, så skal du kontakte din bank og få spærret dit kort. 

I det hele taget bliver virksomheder på stribe i øjeblikket misbrugt i fupnumre. På Snapchat florerer falske konkurrencer for tøj og sko-kæden Zalando og Babysam, der lokker med gavekort af varierende størrelse. REMA 1000 har tidligere advaret mod en lignende fup-konkurrence.

I fredags kunne vi berette om svindlere, der på det groveste udnytter danskernes frygt for at blive smittet med coronavirus i en ny masseafpresningsmail.

Og i weekenden advarede Forbrugerrådet Tænk mod svindlere, der på mail udgiver sig for at være fra Berlingske, og prøver at lokke dig med hurtige og let tjente penge.

Det er ikke kun private virksomheder, der må lægge ufrivilligt navn til falske mails og sms'er. 11. marts måtte Sundhedsstyrelsen advare mod en falsk hjemmeside, der bar styrelsens navn og logo. Her forsøgte svindlere at lokke danskerne til at oplyse NemID-oplysninger.

På Forbrugerrådet Tænks hjemmeside kan du finde en række råd til, hvordan du gennemskuer svindleres forsøg på at fuppe dig med salg af produkter, som mange efterspørger i en 'coronatid'.


SØNDAG 22. MARTS 2020 KL. 16:46 - FAKTATJEK

Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader

I annoncetillægget Sundhed og Helse i dagbladet Politiken fredag lover det danske firma Air-Tech over en helsides reklame, at lige deres luftrenser – med navnet MAC500s – kan forhindre coronavirus i at brede sig. Firmaet, der hører hjemme i Rudkøbing, sælger luftrensere.  

Under overskriften “Dansk produkt fjerner coronavirus fra luft og overflader” oplister den artikellignende annonce i Politiken flere meget gode grunde til at skynde sig at få fingrene i luftrenseren:

“Kan rense indeklima for vira.”

“Kan forebygge og formindske smitten.”

Det hele foregår endda uden kemikalier, men kun ved brug af ultraviolet lys, forsikrer annoncen.

På sociale medier hagler kritikken ned over både annoncen og Politiken. Og det kan der være gode grunde til. 

Flere danske forskere stiller sig stærkt tvivlende over for, at man effektivt kan fjerne coronavirus ved brug af den lille luftrenser. Og TjekDet har spurgt producenten om dokumentationen for, at produktet kan være den gyldne løsning til at fjerne den nye coronavirus fra indendørs overflader og luft.

Politiken beklager at have bragt annoncen.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 17:59 - FUP OG SPAM

Gerningsmænd truer med coronasmitte i ny afpresningsmail

Svindlere udnytter på det groveste danskernes frygt for at blive smittet med coronavirus i en ny masseafpresningsmail, advarer politiet. Slet mailen med det samme, lyder anbefalingen.

Mailen er skrevet på engelsk, og afsenderen af mailen hævder at have kendskab til modtagerens "hemmeligheder" og personlige oplysninger som eksempelvis passwords.

Gerningsmanden truer med at smitte hele modtagerens familie med coronavirus og afsløre modtagerens "hemmeligheder", hvis vedkommende ikke betaler et beløb i bitcoins inden for 24 timer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser svindelmailen ud, som mange danskere i øjeblikket modtager i deres indbakke.

Politiet anbefaler på det kraftigste, at man ikke betaler og heller ikke besvarer mailen, da der er tale om masseafpresning. Det vil sige, at gerningsmanden forsøger at få sagesløse til at betale et beløb ved at true med en uønsket hændelse – i dette tilfælde smitte med coronavirus og afsløring af modtagernes  hemmeligheder.

Politiet understreger desuden, at erfaring fra tidligere lignende sager om masseafpresning viser, at gerningsmanden reelt ikke har til hensigt at gennemføre den handling, vedkommende truer med, da han eller hun eksempelvis ikke er i besiddelse af de personlige oplysninger eller har kendskab til modtagernes hemmeligheder, oplyser politiet


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 16:58 - FAKTATJEK

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

“Hvis du undrer dig over, hvor meget medierne styrer folk; Amerika har vaccineret kvæg mod coronavirus i årevis”.

Sådan lyder budskabet – skrevet på engelsk – i en grafik på sociale medier, der fremstiller det som et eksempel på, hvor meget medier manipulerer befolkningen. Samme opslag har tidligere floreret i USA med mere end 10.000 delinger tilsammen alene på Facebook.

På billedet i opslaget kan man se en medicinflaske med et mærkat, hvor der står “Bovine Rotavirus-Coronavirus Vaccine, Killed Virus”. Og det skulle altså være bevis for, at den virus, der har lukket Danmark og andre lande ned, slet ikke er ny, og at der allerede findes en vaccine mod den.

Men konspirationen holder ikke.

Selv om man har vaccineret kvæg mod coronavirus i flere år med bovine rotavirus-coronavirus vaccine, eller Scourguard 4KC som den faktisk hedder, så er sars-cov-2, som virussen, der kan føre til sygdommen covid-19, hedder og lige nu rammer mennesker i hele verden, helt anderledes end den, der er kendt blandt kvæg. Og en vaccine til kvæg kan ikke bruge til mennesker.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 13:34 - FAKTATJEK

Det er "overkill" at rense sin mobil for at undgå smitte med coronavirus

Det ene sted kan man læse, at det er en god ide at rengøre sin mobiltelefon "for at undgå virusbårne sygdomme som covid-19 og influenza". Det andet sted konkluderer en ekspert, at det er "for langt ude" at være nervøs for sin mobiltelefon.

Så hvad skal man tro? Svaret på det spørgsmål har DR-faktatjekprogrammet Detektor været på jagt efter og har talt med flere eksperter.

Det skader selvfølgelig ikke at rense sin mobiltelefon, siger de. Men det er vigtigere at vaske sine hænder grundigt, som Sundhedsstyrelsen også anbefaler.

Jan Pravsgaard Christensen er professor i immunologi på Københavns Universitet. Han mener, det er "overkill" at fokusere på rengøring af sin mobiltelefon for at undgå coronavirus.

"Det kan jo aldrig skade at spritte sin telefon af. Men hvis man skal gøre den ren, så er det ikke på grund af coronavirus," fastslår han.

Men man skal være opmærksom, hvis man deler sin mobiltelefon med andre. 

"Det er jo en ganske almindelig flade i det offentlige rum, så det vigtigste er sådan set at få vasket hænder, inden man begynder at pille ved sig selv," siger Jan Pravsgaard Christensen til Detektor.


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 11:44 - FAKTATJEK

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Den seneste tid har man adskillige steder kunnet læse, at det smertestillende præparat ibuprofen forværrer tilstanden hos personer, der er ramt af coronavirus.

Frankrigs sundhedsminister, Olivier Véran, har advaret coronasmittede mod at tage ibuprofen, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har angiveligt også advaret mod det smertestillende præparat.

Dermed burde al tvivl være manet i jorden.

Det er den bare ikke. For i kølvandet på advarslerne meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, onsdag den 18. marts, at der ikke var dokumentation for, at ibuprofen skulle forværre covid-19. Og som om det ikke var nok, dementerede WHO samme dag sin egen advarsel. Nu var Verdenssundhedsorganisationen pludselig på linje med EMA. En linje, som den danske lægemiddelstyrelse også følger.

Men hvad skal man så tro på? Skal coronasmittede personer tage paracetamol i stedet for ibuprofen, hvis de vil dulme smerterne?

Ifølge de forskere, TjekDet har talt med, bør man altid tage paracetamol mod smerter frem for eksempelvis ibuprofen. Paracetamol er lige så effektivt, men har færre bivirkninger. Det er også sundhedsmyndighedernes anbefaling. Men samtidig er det korrekt, at der på nuværende tidspunkt ikke findes dokumentation for, at tilstanden hos coronapatienter forværres af ibuprofen.

Læs mere...


FREDAG 20. MARTS 2020 KL. 08:41 - FAKTATJEK

Havde vi undgået coronavirus ved alle sammen at være veganere?

“Covid-19 er forårsaget af at spise dyr,” lyder hovedbudskabet i et opslag fra debattør Jakob Olrik på Facebook. Påstanden bakkes op af en påmindelse om at smitte fra dyr tidligere har forårsaget voldsomme epidemier.

“Ebola, svineinfluenza, fugleinfluenza, hiv, sars og Creutzfeldt-Jakobs sygdom er alle forårsaget af at spise dyr,” står der i opslaget, der også slår fast, at “Covid-19 ville ikke eksistere, hvis verden var vegansk”.

På Facebook fremfører Henrik Vindfeldt, der er medstifter af og bestyrelsesmedlem i Veganerpartiet, en lignende påstand i en video med overskriften “COVID-19 ER ET SYMPTOM PÅ ET STØRRE PROBLEM!”:

“Så længe mennesker spiser dyr og spor af deres afføring, vil de her epidemier fortsætte,” siger han i videoen.

Der er faktisk et gran af sandhed i budskaberne, vurderer flere eksperter. Men vi ville altså stadig opleve epidemier, selv om vi alle var veganere.

“Veganerne har en pointe, for man vil kunne nedsætte risikoen for de her epidemier, men vi vil ikke udrydde den her slags sygdomme ved at droppe kødet,” siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 16:10 - FAKTATJEK

(Foto: Teitur Jonasson/Ritzau Scanpix)

Nej, ambulancefolk råder ikke til, at man gemmer nærmeste pårørende som ICE på mobiltelefonen

Hvis du skriver "ICE" foran din nærmeste pårørende i kontaktbogen på din telefon, kan du hjælpe redningsfolkene i tilfælde af en nødsituation. Så kan redderne nemlig hurtigt finde ud af, hvem de skal kontakte. 

Sådan lyder budskabet i hvert fald i et billede af et tekstopslag, som er gået viralt på blandt andet Facebook. Opslaget er i skrivende stund delt mere end 18.000 gange og er i øvrigt slet ikke nyt. Faktisk har det floreret i Danmark i mere end et årti.  

ICE står for in case of emergency, i tilfælde af nødsituation. De tre bogstaver skulle kunne hjælpe, når redningsfolk skal kontakte pårørende i forbindelse med eksempelvis trafikuheld. Det er endda noget, som både lægevagten og ambulancefolk anbefaler, at man gør, fortæller opslaget. 

Men det er forkert, lyder det fra begge parter. 

“Den anbefaling udgår ikke fra lægevagten. Der nævnes jo redningspersonale i teksten; det har ikke noget med lægevagten at gøre,” skriver Jonas Heltberg, kommunikationschef i Praktiserende Lægers Organisation, som står for lægevagten i fire af landets fem regioner, i et mailsvar.  

Samme melding lyder fra Falck, som står bag en stor del af ambulanceredderne. 

“At skrive sine nødkontakter ind i telefonen er ikke noget, Falck anbefaler,” siger Signe Dam Lukowski, kommunikationsmedarbejder hos Falck til TjekDet.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 11:46 - FAKTATJEK

Nej, her bliver coronavirussen ikke fragtet i en tank på togskinner

Bliver coronavirussen fragtet på togskinner? Det har et billede på de sociale medier givet anledning til at tro, og det vækker undren blandt danskere på nettet.

Det grynede vinterbillede viser en sort tankvogn, hvor der står ’covid-19’ på siden indrammet af en rød, håndtegnet cirkel.

Men billedet er en manipulation. Og i øvrigt er teksten ifølge retningslinjerne placeret et helt forkert sted på tanken.

At teksten er indsat på billedet med et billedbehandlingsprogram underbygges, da vi kigger i retningslinjerne for tankvogne, som den amerikanske brancheorganisation for jernbanegodstransport har udarbejdet.

Inskriptionen "covid-19" følger nemlig ikke reglerne for, hvordan tekster på siden af en amerikansk tankvogn skal placeres.

Læs mere...


TORSDAG 19. MARTS 2020 KL. 11:08 - INDSIGT

(Foto: Bing Guan/Reuters/Ritzau Scanpix)

Er vi tæt på eller langt fra? Derfor må vi vente på coronavaccinen

Først meddelte israelske forskere, at de havde en vaccine mod coronavirus på trapperne. Siden har også hold af hollandske, tyske, australske og amerikanske forskere annonceret, at de er langt i arbejdet med en vaccine, der kan holde covid-19 stangen.

Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen håber endda at have coronavaccinen klar inden efteråret i år.

Men alligevel lyder det fra danske myndigheder og eksperter, at der fortsat kan være lange udsigter til, at danske læger har mulighed for at vaccinere udsatte, for hvem coronavirussen kan være livsfarlig.

Flere eksperter spår, at der i hvert fald ikke kommer en vaccine til Danmark i løbet af i år, og at vi også må være tålmodige et godt stykke ind i 2021.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, kunne i DR-programmet Lægens Bord for eksempel sige, at vi må vente til efteråret 2021, før en vaccine er klar.

Men hvorfor kan man på en og samme tid få det indtryk, at vi er tæt på og langt fra en vaccine?

Årsagen er i grove træk, at forskere forholdsvis hurtigt kan udvikle selve vaccinen. Men herefter venter så et arbejde med at teste den og finjustere, og det kan under normale omstændigheder tage adskillige år.

"Det betyder også, at forskere på ingen måde er langt med at have en vaccine. De har kun nået den kliniske testfase, hvor man går fra at teste i laboratorier og på dyr til at teste på mennesker," siger Nikolai Brun, der er medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen.

Læs mere... 


ONSDAG 18. MARTS 2020 KL. 14.44 - INDSIGT

(Foto: Aa/Abaca/Ritzau Scanpix)

EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

”Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19.”

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne ”forstærke forvirring, panik og frygt” og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste Peter Stano cirkulerer der både desinformation og ”decideret løgn” om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

”Hvem end der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv,” lød det onsdag fra talsmanden.

Læs mere...


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 14.20 - INDSIGT

Coronavirussens risiko underkendes, når dødstallet sammenlignes med stabile sygdomme

“Jeg kan ikke med min bedste vilje forstå, hvad frygten er baseret på?” 

Sådan lyder budskabet i et facebookopslag med en figur over en række sygdommes dødelighedsom blandt andet deles på sociale medier i både Danmark og i udlandetMed henvisning til covid-19's tilsyneladende lave dødstal må man forstå, at faren er stærkt overdrevet.  

Figuren stammer fra websitet Information is Beautiful og viser, hvor mange daglige dødsfald en række forskellige sygdomme forårsager, herunder covid-19. Men at bruge figuren i den situation, som mange lande verden over lige nu står i, kan medvirke til at underkende risikoen ved den nye virus. 

“Mange af de grafer, som websitet laver, er egentligt ganske gode. Men denne her er problematisk, fordi de andre søjler henviser til vedvarende sygdomsrater, som ikke ændres over tid, mens antallet af covid-19-infektioner i øjeblikket eksploderer eksponentielt,” siger Brian Zikmund-Fisher, ekspert i risikokommunikation fra University of Michigan, til det franske nyhedsbureau AFP 

AFP's faktatjekredaktion er ligesom TjekDet medlem af det internationale faktatjek-netværk The International Fact-Checking Network (IFCN). 

Også Carl TBergstrom, professor i biologi på University of Washington, påpeger den uhensigtsmæssige sammenligning til AFP. 

“De sammenligner den daglige globale dødelighed for covid-19 – en sygdom, som først for nylig er begyndt at tage fat, og som først i dag (12. marts, red.) er erklæret en pandemi – med den daglige globale dødelighed for endemiske menneskesygdomme, som for længst har opnået deres maksimale udbredelse.” 

Figuren viste 9. marts et dagligt dødstal på 56WHO rapporterede 9. marts 225 dødsfald i døgnet op til rapportens udgivelse. I en tilsvarende WHO-rapport fra 15. marts lød dødstallet på 343 i døgnet op til rapportens udgivelse. Det daglige dødstal udvikler sig altså fortsat, og det er af den grund misvisende at sammenligne med stabile sygdomme.


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 12:59 - FAKTATJEK

Uklarhed om gåture i solen: Stritter eksperters coronaråd i forskellige retninger?

Solglade københavnere i massevis benyttede lørdag det lune forårsvejr til en tur i Zoologisk Have eller til Dronning Louises Bro på Nørrebro.

Men billeder af bekymringsløse unge mennesker tæt stuvet sammen i solen vakte straks harme blandt brugere på sociale medier, når myndighederne nu havde rådet danskerne til at undgå kontakt og forsamlinger for at bremse smitten med coronavirus.

Søndag aften blev billederne af folkemængden i det gode vejr bragt i både TV Avisen på DR1 og i TV 2 Nyhederne klokken 19.

Men tv-seere har tilsyneladende fået det indtryk, at den ene sundhedsekspert blåstempler, at folk stimler sammen udenfor, imens en anden ekspert fraråder helt at bevæge sig ud.

Og på et pressemøde mandag medgav sundhedsminister Magnus Heunicke, at rådene har været uklare.

Så hvad skal man egentlig tro? Må man begive sig ud og mødes, når trangen til frisk luft indfinder sig?

Ja, der er ikke noget til hinder for at mødes udenfor, siger begge eksperter, som medvirkede i søndagens indslag. Hvis man altså vel at mærke holder behørig afstand på mindst en til halvanden meter.

Læs mere...


TIRSDAG 17. MARTS 2020 KL. 11:11 - INDSIGT

EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook koordinerer indsats mod corona-misinformation

Misinformation trives godt i kriser og endnu bedre, når dagsordenen kredser om sygdom. Coronakrisen er derfor blevet en stor test af beredskaberne mod fake news. Den 3. marts mødtes EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook for at koordinere en fælles indsats.

Opgaven er som udgangspunkt mere simpel, end når det handler om politisk misinformation, hvor hensyn til demokratiske rettigheder og ytringsfrihed vejer tungt.

Eksempler på indsatsen:

• På både Facebook, Twitter og Google bliver brugere præsenteret for informationsbokse, der leder til autoritative kilder, hvis man direkte søger på coronavirus.

• Facebook stiller gratis annonceplads til rådighed for WHO og andre organisationer, så de lettere kan få troværdige budskaber ud.

• De danske sundhedsmyndigheder og Facebook har etableret et samarbejde om at sprede information om coronavirus, blandt andet gennem gratis annoncering.

• På Twitter udløser søgninger på coronavirus en henvisning til Sundhedsstyrelsens officielle twitterkonto og hjemmeside.


MANDAG 16. MARTS 2020 KL. 13:37 - FAKTATJEK

Nej, du dræber ikke coronavirus ved at trække vejret dybt i en sauna

Coronavirus: Hvis du trækker vejret dybt i en varm sauna i kun 20 minutter, kan du dræbe en stor del af enhver virus.”

Sådan står der i et engelsksproget opslag, der lige nu deles af danske facebookbrugere, hvor det slås fast, at en høj andel af virus, der har sat sig på den øvre del af åndedrætssystemet vil blive dræbt i en sauna.

Og nogenlunde samme budskab spredes også i andre opslag, hvor blandt andet et vidt delt kædebrev hævder, at den nye coronavirus ikke er varmebestandig og dræbes af høje temperaturer.

Men en saunatur er desværre ikke et sikkert quickfix, hvis du er blevet syg af den coronavirus, som florerer verden over lige nu. Og det uanset om virussen har sat sig i de øvre eller nedre luftveje. Trækker du den varme luft ned i lungerne, vil kroppen nemlig af al magt forsøge at sænke temperaturen for at forhindre skader.

”Hvis du får 40 til 50 grader varm luft ned i lungerne, så kan man få vævsskader. Men det forsøger kroppen at modvirke, så vi ikke overopheder. Og derfor bliver der ikke så varmt i lungerne, at virussen bliver slået ihjel,” siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

Læs mere...


LØRDAG 14. MARTS 2020 KL. 16:12 - FUP OG SPAM

Pas på Corona-svindel med falske tilbud

Frygten for at blive smittet med coronavirus bliver udnyttet af svindlere, advarer Forbrugerrådet Tænk.

Rådet opfordrer derfor til, at man forholder sig kritisk til tilbud om for eksempel mundbind, handsker eller andet forebyggende udstyr.

Der har da også været eksempler på fupmagere, der på nettet forsøger at lænse danskernes bankkonti med sådanne falske tilbud.

Den danske virksomhed procare.dk er blevet misbrugt af udenlandske svindlere. Fupmagerne har oprettet en hjemmeside, der ligner Procare's. Her tilføjede svindlerne produkter som mundbind eller andet, som mange efterspørger til at undgå at blive smittet med coronavirus. 

Også Sundhedsstyrelsen lægger ufrivilligt navn til et fupnummer. Flere borgere har modtaget falske e-mails og sms-beskeder om, at styrelsen har sendt dem digital post. Fra beskederne dirigeres man til en hjemmeside, som til forveksling ligner Sundhedsstyrelsens. På hjemmesiden ses et velkendt skærmbillede af login via NemID. Og det er lige præcis danskernes NemID-oplysninger, som svindlerne forsøger at stjæle.

Forbrugerrådet giver på sin hjemmeside en række gode råd til, hvordan du undgår at blive lokket i fælder med falske tilbud. Modtager du et tilbud, som lyder for godt til at være sandt – så er det sandsynligvis også det! Modtager du et tilbud fra en netbutik, hvis navn du ikke har hørt om tidligere, så afsæt tid til at google virksomheden og spørg din omgangskreds om de har gode/dårlige erfaringer. Undersøg virksomheden grundigt på nettet, inden du køber. Er produktet på siden? Virker siden reel? Og hvordan bliver den bedømt på diverse anmeldelsestjenester?


LØRDAG 14. MARTS 2020 KL. 14:52 - FAKTATJEK

Tusindvis af danskere deler hjemmelavet corona-tjekliste – men budskabet er ubrugeligt

Er du ramt af covid-19, influenza eller en simpel forkølelse? Det kan du angiveligt hurtigt få klarhed over ved at nærstudere en grafisk opstilling over symptomer på det ene, andet eller tredje.

Grafikken bliver lige nu delt massivt af danske facebookbrugere. Alene de seneste to døgn har langt over 10.000 danskere klikket på dele-knappen og spredt budskabet til facebookvennerne. Og konsekvensen af de mange delinger er, at grafikken samlet set er blevet vist over 350.000 gange til facebookbrugerne.

Opslaget er udformet som en tjekliste, der ridser 14 symptomer op, og ud for hver af dårligdommene er sat krydser, der markerer, hvorvidt de enkelte symptomer er tegn på, at man er ramt af for eksempel coronavirussen, der lige nu spreder sig verden over – især i de europæiske lande.

Men tjeklisten er stærkt misvisende. Man kan slet ikke stille det så simpelt op, som det er tilfældet i det ellers sikkert velmenende opslag, siger sundhedsforskere om grafikken.

Læs mere...


FREDAG 13. MARTS 2020 KL. 17:04 - INDSIGT

Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene

Nu er antallet af coronasmittede i Danmark oppe på i alt 785, lyder det i danske medier fredag morgen. I en artikel, der er bragt i flere danske medier, kan man desuden læse, at Østjylland med 145 tilfælde er den danske landsdel med flest smittede.

Og tidligere på ugen lød meldingen, at Danmark nu slår Kina i antal coronasmittede, når tallet bliver gjort op per indbygger.

Men man bør være påpasselige med at lade smittetallet være udtryk for, hvordan det står til med coronavirus i Danmark. Og man bør også være varsom med at sammenligne tallene på tværs af lande, da de bliver gjort op på vidt forskellige måder, siger professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.

“Vi kan godt stole på tallet, men det er ikke udtryk for, præcis hvor mange der er smittet. Tallet afspejler, hvordan vi tester. Og indtil i går testede vi jo alle, der havde været i et risikoområde, men det er vi holdt op med," siger han.

Læs mere...


FREDAG 13. MARTS 2020 KL. 14:33 - FAKTATJEK

Lad dig ikke smitte frivilligt

Mens mange danskere gør, hvad de kan for at følge myndighedernes anbefalinger og undgå at blive smittet med den verserende coronavirus, spekulerer nogle i en anden tilgang.  

Hvis man lader sig smitte med virussen, bliver man nemlig immun, og så slipper man for at bekymre sig om at blive smittet i fremtiden, lyder et råd på sociale medier.  

Men det råd advarer eksperter kraftigt imod.   

”Jeg synes, det er dumt. Vi har brug for så få smittede som overhovedet muligt. Vi har ikke brug for at øge antallet,” lyder det fra Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital. 

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, bliver man ligesom ved andre virusser rigtignok immun, når man har været smittet med coronavirus.  

”På lige fod med andre virus, får man noget immunitet, når man har været smittet med coronavirus,” siger han. 

Alligevel kalder han det et “dårligt råd” bevidst at lade sig smitte og understreger, at man ikke kan være sikker på at være immun, ligesom man ikke kan vide, hvor længe immuniteten vil vare.  Han advarer “absolut” mod, at folk lader sig smitte for at sikre sig mod virussen i fremtiden.

Læs mere...


TORSDAG 12. MARTS 2020 KL. 10:08 - FAKTATJEK

Nej, du afslører ikke corona-infektion ved at holde vejret i ti sekunder

På sociale medier spredes lige nu utallige myter om, hvordan man undgår, opdager og helbreder coronavirusinfektioner.   

I en grafik kan man for eksempel læse om en enkel test, man kan benytte til at finde ud af, om man er inficeret med coronavirus.  

”Tag en dyb indånding, og hold vejret i mere end ti sekunder. Hvis du afslutter det med succes uden hoste, uden ubehag, stivhed eller træthed og så videre, viser det dig, at der ikke er nogen fibrose i lungerne, hvilket indikerer dybest set ingen infektion,” står der på engelsk i grafikken, der deles af danske facebookbrugere.  

Ud over grafikken deles et kædebrev med samme test massivt på Facebook.  

Men at lukke munden, holde sig for næsen i ti sekunder og vente på, om du hoster eller ej, kan du ikke bruge til noget som helst, lyder det fra eksperter. 

”Det er klart, hvis man er alvorligt syg og har en meget svær, respiratorkrævende infektion, så kan man ikke holde vejret så længe. Men langt de fleste tilfælde vil være i en mildere boldgade, og så vil man sagtens kunne holde vejret, selvom man er inficeret med coronavirus,” Pernille Hauschildt er ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

Læs mere...


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 20:11 - FAKTATJEK

Hjælper C-vitamin mod coronavirus?

Har du også hørt, at C-vitamin kan booste immunforsvaret eller hjælpe til at bekæmpe sygdomme og forebygge smitte?

Sådanne påstande er ret udbredte i diverse artikler og opslag på internettet. Men påstandene holder desværre ikke stik.

SundhedsTV har i samarbejde med TjekDet forelagt påstandene for en af de førende forskere på netop dette område, Christian Wejse, der også er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital.

Han slår blandt andet fast, at vitamintilskud ikke hjælper til at forebygge smitte eller bekæmpe af infektionssygdomme. Er man i underskud af C-vitamin, vil et tilskud være fordelagtigt, men langt de fleste danskere får allerede rigeligt gennem kosten. Yderligere tilskud vil ikke have effekt, men vil i stedet blot blive tisset ud med urinen.

Spiser du for mange vitaminer, kan det gøre mere skade end gavn. Alt kan blive giftigt i større mængder – også vitaminer. Vitamintilskud anbefales derfor kun til personer, der er i mangel eller tilhører særlige risikogrupper.

Se videoen herover eller læs mere her... 


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 16:51 - FUP OG SPAM

Fakta

Sundhedsstyrelsen advarer om falske beskeder

Flere borgere har modtaget falske e-mails og sms-beskeder om, at Sundhedsstyrelsen har sendt dem digital post. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fra beskederne dirigeres man til en hjemmeside, som til forveksling ligner Sundhedsstyrelsens. På hjemmesiden ses et velkendt skærmbillede af login via NemID.

Det er vigtigt, at man ikke indtaster sine oplysninger, eller på anden måde reagerer på den falske e-mail, skriver Sundhedsstyrelsen.  

Har du allerede indtastet dine oplysninger på den falske side, skal du straks spærre dit NemID-nøglekort og holde øje med din bankkonto. Oplever du, at dine oplysninger bliver misbrugt, skal du kontakte politiet.

Den falske side har www-adressen sundhedsstyrelsen.net. Sundhedsstyrelsens rigtige hjemmeside findes på www-adressen sst.dk.  

Læs Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse her


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 15:42 - FAKTATJEK

Populært coronaopslag spreder både nonsens og et nyttigt tip

”Her er, hvad enhver bør vide om coronavirus og beskyttelse mod den.”

Sådan indledes et kædebrev, som lige nu bliver delt af hundredvis af brugere på sociale medier. 

Opslaget indeholder en række forskellige påstande om, hvordan du selv kan finde ud af, om du er smittet, og hvordan du kan forebygge at blive det.

For eksempel opfordrer opslaget til, at man løbende drikker masser af varme drikke og lige så hyppigt gurgler med vand blandet med salt.

En anden påstand er måske mere bemærkelsesværdig. Angiveligt anbefaler ”Taiwan-eksperter”, at du bare tager en dyb indånding og holder vejret i mere end ti sekunder. Hvis du kan det uden at hoste, så kan du ikke have coronavirus, lyder det i opslaget.

Selv om opslaget kraftigt opfordrer dig til at dele indholdet, så er der al mulig grund til at lade være. For mens nogle af de mere simple råd i opslaget faktisk er gode nok, er der også anbefalinger, som slet ikke giver mening.

I øvrigt strider det helt mod sundhedsmyndighedernes anbefalinger, at du selv afgør, om du er smittet eller ej – er du i tvivl, skal du derimod hellere sørge for at ringe til din læge.

Opslaget med de mange påstande er skrevet på dansk, men cirkulerer på adskillige sprog – for eksempel engelsk og norsk - på sociale medier verden over. Ind i mellem i forskellige versioner.

Læs hele faktatjekket her..


ONSDAG 11. MARTS 2020 KL. 10:51 - FAKTATJEK

Forudså en romanforfatter coronavirussen allerede i 1981?

“Det er en syg verden, vi lever i.”

På sociale medier i ind- og udland er flere i chok over, at en forfatter for knap 40 år siden tilsyneladende forudså den coronavirus, der lige nu spreder sig verden over.

Amerikanske Dean Koontz skriver nemlig i sin spændingsroman ‘Øjne i mørket’ fra 1981, at der vil opstå en dødelig virus i byen Wuhan i Kina. Altså præcis samme by, som er det formodede epicenter for den nuværende coronavirus, covid-19.

Flere brugere af sociale medier har også hæftet sig ved en anden bog, nemlig 'End of Days’ ('Verdens undergang', red.) skrevet af den amerikanske forfatter Sylvia Browne i 2008. Her er det især følgende afsnit, der vækker opmærksomhed:

“Omkring 2020 vil en alvorlig lungebetændelseslignende sygdom sprede sig over hele verden, angribe lunger og luftveje, og den kan ikke behandles. Mere forbløffende end selve sygdommen er, at den vil forsvinde lige så hurtigt, som den dukkede op for så at hærge igen ti år senere, og herefter vil den så forsvinde fuldstændig,” står der i bogen.

TjekDet har forelagt forfatternes spådomme for professor og virolog på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen og sektionsleder for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Seruminstitut Brian Kristensen.

Det viser sig, at fiktionen fra 1981 ligger endda meget langt fra virkeligheden, og at bogen fra 2008 slet ikke har været så synsk, som man umiddelbart kunne tro.

Læs mere...


FREDAG 6. MARTS 2020 KL. 12:36 - FAKTATJEK

Foto: Foto: Victor Ruiz Garcia/Reuters/Ritzau Scanpix)

Har coronavirus fået 38 procent af amerikanerne til at droppe Corona-øllen?

Ovre på den anden side af Atlanterhavet er de så bekymrede for coronavirus, at hele 38 procent af amerikanerne "under ingen omstændigheder" kunne finde på at købe den mexicanske øl Corona.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt CNN, på baggrund af en undersøgelse foretaget af det amerikanske PR-bureau 5W Public Relations. I Danmark har Berlingske refereret undersøgelsen, som også er blevet delt forskellige steder på sociale medier.

Men der står ingen steder i den undersøgelse, adskillige medier refererer til, at 38 procent af amerikanerne ikke vil købe Corona-øl. I stedet står der, at 38 procent af 737 øldrikkende amerikanere under ingen omstændigheder vil købe Corona-øl, men det betyder ikke, at det kan generaliseres til den samlede befolkning.

Der står heller intet om, at den manglende lyst til den mexicanske øl skyldes coronavirus, som flere medier ellers også skriver. Der kan være mange forskellige forklaringer på, at 38 procent af de adspurgte ikke vil købe øllen, eksempelvis at de ikke kan lide den. 

Læs mere... 


FREDAG 6. MARTS 2020 KL. 13:18 - INDSIGT

(Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix)

Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

Tirsdag blev det for første gang alvor. EU's egne våben mod misinformation bliver for første gang kørt i stilling. De skal bekæmpe falske nyheder om coronavirus.

Det skete, da Vicepræsident for EU-Kommissionen, Věra Jourová, indkaldte techvirksomhederne, der har underskrevet af EU's code of conduct for misinformation, til et møde, skriver Altinget Digital.

Ansvaret for at standse misinformationen om virusset bliver dermed delt mellem EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook, som deltog i mødet.

I en pressemeddelelse udtrykker kommissæren også en bekymring for, om misinformation spredes ad andre kanaler end de store, åbne platforme som Facebook og Twitter:

"Det er åbenlyst, at vi skal fortsætte med at holde øje med, hvad platformene foretager sig. Vi skal især være bedre til at forstå skalaen og risikoen relateret til kommunikation på krypterede tjenester," sagde hun.

Læs mere...


ONSDAG 4. MARTS 2020 KL. 16:38 - FAKTATJEK

(Foto: Getty Images)

Tusindvis af danskere deler nyhed om, at C-vitamin forhindrer coronavirus. Fup og svindel, siger ekspert

“Hallo, vågn op, mainstream lægebehandling. Der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Det er de sikre, billige C-vitaminer!”

Sådan lyder de første par sætninger i en artikel, der bærer overskriften “Bange for Coronavirus? Studier afslører en enkel beskyttelse”.

Længere nede i artiklen kan man læse, at der er endog meget god grund til at tage ekstra C-vitaminer i disse tider:

“Kunne det være muligt at undgå alvorlig skade eller død af coronavirus ved at bruge store mængder C-vitamin? Beviserne bekræfter det.”

Artiklen om den tilsyneladende effektive forebyggelse eller kur mod den nye coronavirus – med det officielle navn COVID-19 – florerer i øjeblikket på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen delt op mod 9.000 gange, mens den er blevet vist over 400.000 gange i brugernes nyhedsfeed.

Men forskere afviser, at der skulle være noget som helst, der tyder på, at indtag af C-vitamin kan forebygge coronavirussen, COVID-19. Med et sundt niveau af C-vitamin kan man forkorte en forkølelse, men det betyder ikke, at man kan forebygge eller behandle COVID-19 ved at indtage store mængder C-vitamin.

Læs mere...


TIRSDAG 25. februar 2020 KL. 09:03 - FAKTATJEK

(Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix)

Coronavirus er fundet hos danske heste, men du skal ikke være bekymret

Coronavirus har ramt Danmark. Mere præcist danske heste.

Det skriver det danske hestemedie Malgré Tout i en artikel under overskriften “Coronavirus fundet blandt danske heste – skal vi være bekymrede?”. Artiklen har næsten 800 interaktioner på Malgré Touts facebookside.

Og flere danske hesteejere er tilsyneladende blevet bekymrede. På Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet har de modtaget flere opkald fra nervøse hesteejere, oplyser hospitalschef Susanne Nautrup Olsen.

Det er for så vidt rigtig nok, at virussen er fundet hos heste. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at coronavirus er en fællesbetegnelse for flere forskellige varianter af vira. Den, der er fundet blandt danske heste, hedder ECoV og er en mave-tarm-infektion, hvorimod den, der lige nu breder sig fra Kina, hedder covid-19 og er en luftvejsinfektion. ECoV har desuden været kendt hos danske dyr i flere år og smitter på nuværende tidspunkt ikke mennesker. ECoV er altså en helt anden variant – og mindre farlig – end covid-19. 

Læs mere...


ONSDAG 19. FEBRUAR 2020 KL. 13:29 - FAKTATJEK

(Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Hverken cannabis eller kokain kan kurere coronavirus

Flere steder på sociale medier kan man læse, at kuren mod coronavirus skal findes i forskellige rusmidler.

”Hamp dræber coronavirus,” skriver den danske facebookside Hempfood, som er tilknyttet en hjemmeside, der sælger produkter produceret af hamp. Andre steder er det kokain, der fremhæves som et stof, som kan komme virussen til livs.

Opslagene ledsages af billeder, der skal forestille at stamme fra nyhedsudsendelser.

Men der er ingen som helst grund til at tro, at hverken hamp eller kokain kan komme den genstridige virus til livs. Det fastslår Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Læs mere...


FREDAG 7. FEBRUAR 2020 KL. 15:40 - FAKTATJEK

Ti gange vrøvl om coronavirussen. Der findes altså endnu ikke en kur eller vaccine

På sociale medier er der massevis af husmoderråd, der påstås at kunne dræbe eller forebygge smitte med coronavirussen. Fælles for dem er, at de ikke virker.  

TjekDet gennemgår nogle af de udbredte påstande. Det gør vi med hjælp fra blandt andet Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

En af påstandene lyder, at du kan kurere virussen med stærk hvidløgssuppe. Lige så nemt som det lyder, lige så forkert er det.

Store mængder af hvidløg kan måske holde andre mennesker væk, men det kan altså ikke presse coronavirusset ud af kroppen, fastslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Flere steder på internettet har man også kunnet høre følgende beroligende råd: Hvis du i forvejen er vaccineret mod lungebetændelse, så er du beskyttet mod coronavirus. Men sådan forholdet det sig ikke. Coronavirus er rigtig nok en lungesygdom, men coronavirus er forskellig fra andre kendte vira. Derfor kræver coronavirus sin egen vaccine, som forskere verden over arbejder på højtryk for at udvikle

Der er heller ikke grund til at skylle halsen med saltvand. Det understreger Allan Randrup Thomsen. Rygtet har ellers sivet rundt på sociale medier, efter at kinesiske lungeeksperter angiveligt skulle have foreslået at gøre netop det for at forebygge en infektion mod coronavirussen.

Det samme gælder eddikesyre. Rygtet på sociale medier lyder ellers, at du kan forebygge et corona-angreb, hvis du hælder eddikesyre i en forstøver og sprøjter det ud omkring dig. Men det har heller ikke nogen effekt, fastslår Allan Randrup Thomsen.

Læs mere...


FREDAG 31. JANUAR 2020 KL. 18:27 - FAKTATJEK

Er coronavirussen opfundet af medicinalindustrien?

Coronavirussen er udviklet i et laboratorium for at tjene penge på en vaccine. Sådan lyder en udbredt påstand i forskellige fora på nettet og opslag på sociale medier.

Opslagene henviser oftest til et patent, der godt nok nævner coronavirus. Patentet skulle være bevis for, at der allerede findes en vaccine, og at medicinalindustrien står bag udbruddet af coronavirus.

Men patentet handler i stedet om virussen SARS, der dræbte flere hundrede mennesker i forbindelse med udbruddet i 2002, eller om afarter af coronavirussen, der rammer fugle.

Der findes stadig ikke en vaccine mod den nye coronavirus, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. 

Læs mere...


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu